ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Θέλουν τους πόρους μας, το νερό μας, οι Αμερικανοί θέλουν τη χώρα μας […] Το ζήτημα-κλειδί αυτών των εκλογών ήταν ποιος θα μπορέσει να εναντιωθεί στον πρόεδρο Τραμπ με τον πιο επαρκή τρόπο». Εστρεψε την προσοχή και τον φόβο του κόσμου προς τον Τραμπ και τα κατάφερε. Ο λόγος για τον 60χρονο Μαρκ Κάρνεϊ, τον άνθρωπο που πριν από λιγότερο από δυο μήνες αντικατέστησε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη Δευτέρα εξελέγη και από τον λαό πρωθυπουργός στις πρόωρες εκλογές στον Καναδά.

Ο Κάρνεϊ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς έγινε πρωθυπουργός χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία. Εχει όμως τεράστια εμπειρία από τον χώρο της οικονομίας. Υπήρξε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά και μάλιστα βρισκόταν στο τιμόνι της κατά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008. Στη συνέχεια, από το 2013 ώς το 2020, έγινε ο πρώτος μη Βρετανός που ηγήθηκε της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, κάπου 20 μονάδες χώριζαν δημοσκοπικά το Φιλελεύθερο από το Συντηρητικό Κόμμα, ο αρχηγός του οποίου, ο 45χρονος Πιέρ Πουαλιέβρ, προαλειφόταν για πρωθυπουργός. Ωσπου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο τυφώνας Τραμπ με τους δασμούς του και τις απειλές του να κάνει τον Καναδά την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον Πουαλιέβρ, που βρισκόταν αρκετά κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο και σε ιδεολογία και σε ύφος.

«Οι όποιες συνομιλίες με τον Τραμπ θα γίνουν με τους δικούς μας όρους, όχι με τους δικούς τους», δήλωσε ο Μαρκ Κάρνεϊ στο BBC λίγο μετά την εκλογή του, στο ίδιο ύφος που τον οδήγησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι μέχρι πρότινος ο Καναδάς «ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης για 40 αμερικανικές πολιτείες».