Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στα 43 του κι έπειτα από ένα πολυσχιδή επαγγελματικό βίο, ο Τζάστιν Τριντό εκπληρώνει τις μεγάλες προσδοκίες που τον συνόδευαν από τη γέννα του κιόλας.

Κι έτσι από χθες καλείται να ακολουθήσει τα χνάρια του θρυλικού πατέρα του και μεγάλου μεταρρυθμιστή, Πιερ-Ελιό Τριντό, μετά τη σχεδόν ανέλπιστη εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας ως του επόμενου -δεύτερου νεότερου στα εθνικά χρονικά- πρωθυπουργού του Καναδά.

Μία επταετία από την πρώτη εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων της Οτάβα και μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας των Φιλελεύθερων -που κυριαρχούσαν στην καναδική πολιτική σκηνή μέχρι το εκλογικό «στραπάτσο» του 2006- ο Τριντό ο νεότερος οδήγησε το κόμμα του σε σαρωτική νίκη, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 184 εδρών (σε σύνολο 338), βάζοντας τέλος στη σχεδόν δεκαετή διακυβέρνηση από τους Συντηρητικούς και παίρνοντας ξεκάθαρη εντολή να επαναφέρει τον Καναδά από τον νεοφιλελευθερισμό στο Κέντρο.

Προοδευτική η ατζέντα του, περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους, ενίσχυση των κρατικών δαπανών που -όπως ο ίδιος διακήρυξε στην επινίκια ομιλία του- «θα βοηθήσει τις πιο φτωχές οικογένειες να περάσουν τελικά στη μεσαία τάξη», καθώς και επενδύσεις σε έργα υποδομής για τόνωση της απασχόλησης και της αναιμικής εθνικής οικονομίας.

Στις διακηρυγμένες προτεραιότητές του είναι η ανάληψη δράσης στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής (τομέα που είχε «παγώσει» ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ).

Η αναστολή της καναδικής συμμετοχής στους βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ (περιοριζόμενη στην εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις). Η υποδοχή 25.000 Σύρων προσφύγων -αντί 10.000 που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση- στα καναδικά εδάφη πριν από το τέλος του έτους.

Προοδευτικές ιδέες

Δηλώνει φεμινιστής, υπέρμαχος των αμβλώσεων, θέλει να νομιμοποιήσει άμεσα στον Καναδά τη χρήση μαριχουάνας, ενώ δεσμεύτηκε για τάχιστη εξομάλυνση των σχέσεων με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας.

Οι θέσεις του «συγγενεύουν» με αυτές του «αριστερού» διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, και του νέου ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ αρέσκονται από χθες να τον προσομοιάζουν, λόγω των μεγάλων αλλαγών που ευαγγελίζεται, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα – όπως εξάλλου έκαναν με τον πατέρα του, μετά την πρώτη εκλογή του το 1968, αποκαλώντας τον «Τζον Κένεντι του Καναδά».

Ορισμένοι αναλυτές και αρκετοί πολιτικοί του αντίπαλοι αποδίδουν τη νίκη του στο θελκτικό, αρρενωπό παρουσιαστικό του και στην εικόνα του μέσου Καναδού, που ο Τζάστιν προέβαλε κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου με φωτογραφήσεις σε περιοδικά και ακομπλεξάριστες εξιστορήσεις για την προσωπική ζωή του.

Πώς τον μεγάλωσε ο -γνωστός και ως γυναικάς- πατέρας του μετά το διαζύγιο των γονιών του κι αφού η μητέρα του είχε ήδη γίνει διάσημη από τα ξέφρενα πάρτι με τους Rolling Stones στο νεοϋορκέζικο στέκι της εποχής Studio 54.

Πώς ο ίδιος δούλεψε πορτιέρης σε μπαρ, εκπαιδευτής σνόουμπορντ και για λίγο ως ηθοποιός -εν μέσω σπουδών στη λογοτεχνία, στην παιδαγωγική, στη μηχανολογία και στην περιβαλλοντική γεωγραφία- μέχρι να διοριστεί μετέπειτα καθηγητής Γυμνασίου. Πώς δέχτηκε να συμμετάσχει σε αγώνα μποξ, αλλά και να κάνει εν μέρει στριπτίζ για φιλανθρωπικό σκοπό σε εκδηλώσεις…

Κατά την προεκλογική περίοδο κατηγορήθηκε ανοιχτά από πολιτικούς αντιπάλους του ως ακατάλληλος για την πρωθυπουργία. Προφανώς η πλειοψηφία των Καναδών -που έπειτα από δέκα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης «διψούσαν» για αλλαγή- διαφωνούν με αυτή τη γνώμη.

«Θέλετε μια κυβέρνηση με όραμα και ατζέντα θετική, φιλόδοξη και ελπιδοφόρα» διακήρυξε περιχαρής ο Τζάστιν Τριντό αμέσως μετά την εκλογή του. «Λοιπόν, φίλοι μου, σας υπόσχομαι ότι θα ηγηθώ αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Καναδών. Ο Καναδάς ξαναβρήκε λίγο τον εαυτό του».