Λίγες μέρες μετά τη νέα, περίεργη φερόμενη απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή, η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της. Ο τέως και επίδοξος μελλοντικός πρόεδρος της χώρας πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη μετά την απόπειρα δημόσια ομιλία σε στάδιο του Λονγκ Αϊλαντ, στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, στην οποία ξαναβρήκε τον εαυτό του και είπε αυτά που αρέσουν στο κοινό του. Είπε ότι ο Θεός τού γλίτωσε τη ζωή «όχι μία, αλλά δύο φορές», επανέλαβε τα ανυπόστατα, ρατσιστικά φέικ νιους για τους μετανάστες που τρώνε κατοικίδια στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, «απειλώντας» μάλιστα να επισκεφτεί πολύ σύντομα την πόλη, και κατηγόρησε «το βίαιο τέρας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» για τις απόπειρες κατά της ζωής του.
Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ θα πήγαινε σε εκδήλωση κατά του αντισημιτισμού στην Ουάσινγκτον. Η Κάμαλα Χάρις αναχωρούσε για το Μίσιγκαν, όπου μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της επρόκειτο να εμφανιστεί ζωντανά σε πολιτικό σόου με συντονίστρια την Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία έχει στηρίξει επίσημα την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο παρά τα ντιμπέιτ, τις απόπειρες και τις απανωτές ομιλίες σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση τις αμφίρροπες Πολιτείες, οι δύο μονομάχοι μοιάζουν κλειδωμένοι σε μια αμήχανη δημοσκοπική ισοπαλία. Η χθεσινή ήταν μέρα αισιοδοξίας, αλλά και προβληματισμού και για τα δύο στρατόπεδα -ανάλογα με την οπτική γωνία. Eνα πακέτο δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των εφημερίδων New York Times και Philadelphia Inquirer και του Siena College που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δίνει αμφίσημα μηνύματα για την Κάμαλα Χάρις. Η αντιπρόεδρος κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (67% έναντι 40% που θεωρεί ότι νίκησε ο Τραμπ). Ωστόσο σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο Χάρις και Τραμπ έρχονται ισόπαλοι με 47%.
Ισοπαλία ουσιαστικά βγάζει και η Washington Post στην Πενσιλβάνια, την Πολιτεία που «βγάζει προέδρους». Η Κάμαλα Χάρις έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των δυνητικών και των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αυτής της κρίσιμης Πολιτείας με 48%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί μια ανάσα πίσω με 47%. Το συμπέρασμα των περισσότερων αναλυτών είναι ότι η Χάρις έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της.
Παράλληλα η αντιπρόεδρος και υποψήφια πρόεδρος φαίνεται πως πληρώνει τη δυσαρέσκεια διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων για την κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις. Προχθές οι Teamsters, ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα με 1,3 εκατομμύρια μέλη σε ΗΠΑ και Καναδά οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες στήριζαν Δημοκρατικούς, ανακοίνωσαν ότι φέτος δεν θα στηρίξουν κανέναν υποψήφιο για πρώτη φορά από το 1996. Μια εξέλιξη που θεωρήθηκε σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Χάρις και του επιτελείου της να κερδίσουν τις ψήφους της εργατικής τάξης.
Το δεύτερο πλήγμα ήρθε χθες από τους «Αδέσμευτους» (Uncommitted), ένα κίνημα διαμαρτυρίας που πιέζει για εκεχειρία στη Γάζα και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Οι «Αδέσμευτοι» λοιπόν δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν την Κάμαλα Χάρις, επικρίνοντάς την για την «απροθυμία της να μετατοπιστεί από την πολιτική τής άνευ όρων πώλησης όπλων στο Ισραήλ ή έστω να κάνει μια σαφή δήλωση στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Την ίδια στιγμή όμως απευθύνουν σαφή προειδοποίηση στους πολίτες να μην ψηφίσουν με καμία δύναμη τον Ντόναλντ Τραμπ.
