«Αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί λένε κατ’ ιδίαν ότι η αυξανόμενη πίεση από τους κομματικούς ηγέτες στο Κογκρέσο και στενούς φίλους θα πείσει τον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο», έγραφε χθες ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, στον απόηχο της είδησης πως ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ νοσεί με Covid-19, αναστέλλοντας μοιραία και προσωρινά (;) την προεκλογική του εκστρατεία.
Ο ίδιος είχε τονίσει λίγες ώρες νωρίτερα, σε νέα τηλεοπτική συνέντευξη, ότι θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου μόνο «εάν προέκυπτε κάποιο ιατρικό πρόβλημα». Χθεσινές διαρροές από το προεκλογικό του επιτελείο επέμεναν ότι ο πρόεδρος «παραμένει στην κούρσα».
Ομως σε ένα οργιώδες παρασκήνιο, έτερες διαρροές στην Washington Post ανέφεραν ότι ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα –που διατηρεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα– «είπε σε συνεργάτες του ότι ο Μπάιντεν πρέπει να εξετάσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα» της υποψηφιότητάς του. Κοντολογίς, να παραμερίσει.
Προς επίρρωση του πολιτικού ψυχοδράματος στους κόλπους των Δημοκρατικών έρχονται νέες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον επιζώντα της απόπειρας δολοφονίας και πολιτικά ανανήψαντα Ντόναλντ Τραμπ να έχει σταθερό προβάδισμα, πλην όμως όχι ευρύ –πέριξ των 2-3 μονάδων– φτάνοντας προφανώς «ταβάνι» στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του, χωρίς να κερδίζει επιπλέον ψηφοφόρους.
Τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν παρουσιάζουν αντίθετα πτωτική τάση, με τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών να του ζητούν, σε δημοσκόπηση των AP/NORC, να φύγει.
Μέσες άκρες, συνοψίζει το Axios, «οι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματός του, οι φίλοι του και οι βασικοί δωρητές του πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει, δεν μπορεί να αλλάξει τη δημόσια αντίληψη για την ηλικία και την πνευματική οξύτητά του και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο».
Στις κάλπες του Νοεμβρίου, άλλωστε, δεν κρίνεται μόνο η προεδρία, αλλά επίσης η εκλογή νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας. Με προφανή πια στόχο των Ρεπουμπλικανών να κάνουν «στούκι», ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς –«ένας κλώνος του», όπως τον χαρακτήρισε ο Μπάιντεν–, χρησιμοποίησε τη χθεσινή ομιλία του στο κομματικό Εθνικό Συνέδριο στο Μιλγουόκι για να παρουσιαστεί ως ο υπερασπιστής της εργατικής τάξης. Αυτής, που σε τρεισήμισι μήνες θα κρίνει με την ψήφο της την εφεξής κατεύθυνση των ΗΠΑ.
Μοιραία, όλα τα βλέμματα στρέφονταν στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας – την πρώτη μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ο προβληματισμός περισσεύει για το πόσο βραχύβιο θα είναι το μήνυμα ενότητας, που θα είχε προαναγγελθεί ότι θα περιέχει. Ηδη πολλοί αντιμετωπίζουν αυτή την ευαγγελιζόμενη μεταστροφή ως προεκλογικό ελιγμό για την εξασφάλιση περισσότερων ψήφων, παρά ως πολιτική επιφοίτηση από μια σχεδόν θανατηφόρα εμπειρία.
«Τον μίσησαν, τον στοχοποίησαν, τον κυνήγησαν», ακούγεται να λέει μια φωνή στο νέο προεκλογικό του σποτ του Τραμπ, με τον ίδιο να διακηρύττει πως «Οταν εκλεγώ, θα εξολοθρεύσω το βαθύ κράτος».
-980x553.jpg)