Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τη διαφωνία τους στην άρνηση της Τουρκίας σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα στείλουν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι γερουσιαστές ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να συνδεθεί το θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16.

Στο κείμενο τονίζεται ότι η αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16, έως ότου η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης.

Τη διακομματική επιστολή συνέταξαν η Δημοκρατική γερουσιαστής, Τζιν Σαχίν, από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος της, Τομ Τίλις, από την Βόρεια Καρολίνα, ενώ οι υπογραφές συνεχίζονται.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο βέτο από τη χώρα του, του δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Τώρα επικαλείται την κατηγορεί ότι επιτρέπει το κάψιμο του Κορανιού, χρησιμοποιώντας τη σχετική διαμαρτυρία ενός ακροδεξιού στη σκανδιναβική χώρα. Πάντως στην αρχή την κατηγορούσε για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» Κούρδων και γκιουλενιστών.