Δυστοπικές εικόνες από ταινίες όπως το Robocop και ο Εξολοθρευτής έρχονται στο νου στο άκουσμα της είδησης ότι οι αρχές της πόλης θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρομπότ με την ικανότητα να σκοτώσουν.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναμένεται να επιτρέψει στην αστυνομία να προχωρήσει στο μέτρο αυτό, κάτι που έχει πυροδοτήσει ορυμαγδό αντιδράσεων και καταγγελίες περί στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας.
Η αστυνομία, από την πλευρά της, χθες υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι θα είναι η «ύστατη λύση», ενώ προσθέτει ότι ανώτατοι αξιωματικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διατάξουν τη χρήση ρομπότ προκειμένου να σκοτωθεί κάποιος ύποπτος.
Την περασμένη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε, με 8 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, την απόφαση αυτή και μένει να υιοθετηθεί οριστικά σε επόμενη συνεδρίασή του σε λίγες ημέρες.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, όσοι αντιδρούν στο μέτρο αυτό προειδοποιούν ότι θα φέρει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας.
Πρόκειται για «φρικτή πολιτική», ιδέα «εντελώς αντίθετη από το πώς θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τα ρομπότ η αστυνομία», ήταν η αντίδραση μέσω Twitter του Πολ Σάρι, αντιπροέδρου του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security), ινστιτούτου μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Το πλεονέκτημα των ρομπότ είναι πως δημιουργούν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και μια απειλή, ακριβώς για να μη χρειάζεται η καταφυγή στη θανατηφόρα βία», πρόσθεσε, θυμίζοντας πως οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους διάφορα μέσα για να εξουδετερώνουν έναν ύποπτο χωρίς να τον σκοτώσουν (τέιζερ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κ.λπ.).
Για τον κ. Σάρι, η απόφαση του δήμου της Σαν Φρανσίσκο, που υπάρχει κίνδυνος να μιμηθούν κι άλλες πόλεις, αποτελεί «παράδειγμα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας στην Αμερική».
«Η χρήση ρομπότ σε δυνητικά φονικές καταστάσεις (θα) είναι επιλογή της ύστατης προσφυγής», υποστήριξε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Γουίλιαμ Σκοτ για να προσθέσει «ζούμε σε μια εποχή που η μαζική βία γίνεται πιο συχνή. Χρειαζόμαστε αυτή την επιλογή για να μπορούμε να σώσουμε ζωές σε περίπτωση που αυτό το είδος τραγωδίας εκτυλιχτεί στην πόλη μας».
Σημειώνεται ότι η αστυνομία της πόλης διαθέτει ήδη ρομπότ για ελέγχους από απόσταση και το χρησιμοποιεί για περιστατικά όπως ειδοποιήσεις για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και για τον χειρισμό δυνητικά επικίνδυνων υλικών.
Η νέα πολιτική θα επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», συνέχισε η αστυνομία.
«Τα ρομπότ που θα είναι εξοπλισμένα κατ’ αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιούνται μόνο για να σωθούν ζωές αθώων», επέμεινε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας