Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αμερικανική αστυνομία ανακοίνωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι έχει συλλάβει έναν ύποπτο ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στη διάρκεια της παρέλασης για την εθνική γιορτή των ΗΠΑ στο προάστιο του Σικάγο, Χάιλαντ Παρκ. Ο έως τώρα απολογισμός της επίθεσης είναι έξι νεκροί και 26 τραυματίες, ενώ μερικές ώρες αργότερα, άλλη επίθεση με πυροβόλα όπλα έγινε στη Φιλαδέλφεια, τραυματίζοντας σοβαρά δύο αστυνομικούς.

Δράστης της επίθεσης στο Σικάγο φέρεται να είναι ένας 22χρονος, λευκός άνδρας, ο Ρόμπερτ («Μπόμπι») Κρίμο ο τρίτος, κάτοικος της περιοχής.

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο νεαρός ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο στην πόλη. Οι αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού, με αποστεωμένο πρόσωπο, στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Συνελήφθη o ύποπτος για την επίθεση με 6 νεκρούς στο Σικάγο

Οι αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει «οπλισμένο και πολύ επικίνδυνο». Συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη, η οποία έληξε χωρίς κάποια σοβαρή σύγκρουση.

Ο νεαρός αυτοσυστηνόταν στο διαδίκτυο ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper» και μέχρι στιγμής τα κίνητρα της επίθεσης είναι άγνωστα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή και στο σημείο της επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «ισχυρό» όπως το χαρακτήρισαν τουφέκι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίες, με ηλικίες από 8 έως 85 ετών, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνελήφθη o ύποπτος για την επίθεση με 6 νεκρούς στο Σικάγο

Η νέα αυτή επίθεση ανέδειξε την ανάγκη να ελεγχθεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφορούν σχεδόν 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα από ό,τι οι πολίτες τους.

«Είναι συγκλονιστικό το ότι ο εορτασμός της αμερικανικής ανεξαρτησίας έγινε κομμάτια εξαιτίας μιας μοναδικά αμερικανικής μάστιγας», σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. «Η μοναδική ελευθερία που αρνούμαστε στους πολίτες μας είναι να ζουν χωρίς να φοβούνται καθημερινά τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων». Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «σοκαρισμένος» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον της επιδημίας της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Και επίθεση κατά αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια

Επίθεση εναντίον παρέλασης για την εθνική γιορτή των ΗΠΑ έγινε λίγες ώρες αργότερα και στη Φιλαδέλφεια, στη λεωφόρο Benjamin Franklin Parkway, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας της Αμερικής παρακολουθώντας συναυλίες και ρίψεις πυροτεχνημάτων.

Ο δράστης που αναζητείται, τραυμάτισε σοβαρά δύο αστυνομικούς, που νοσηλεύονται σε «σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με τις αρχές. 

Βίντεο που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν για να απομακρυνθούν, ενώ οι αρχές παρότρυναν όσους βρίσκονταν κοντά στον τόπο του «συμβάντος» να προφυλαχθούν εκεί όπου ήταν.