Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.7°
4 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 15.9°
3 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
22.0° 19.9°
4 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
32%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
17.4° 15.9°
3 BF
48%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.0° 15.1°
2 BF
59%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 12.9°
2 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
21%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.3°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.9° 19.4°
4 BF
45%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.1°
6 BF
55%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.7° 13.5°
3 BF
55%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 19.8°
0 BF
35%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
18.5° 15.9°
0 BF
51%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 16.7°
1 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
24.3° 22.8°
2 BF
49%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.1°
4 BF
38%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.3° 14.4°
2 BF
55%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.2° 15.8°
2 BF
67%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου, 2024
AP Photo/Ross D. Franklin

Οργή από διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ ενάντια στην κατάργηση των αμβλώσεων

Μαύρες μέρες ξημερώνουν για πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδες εξαιτίας της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο μετά από σχεδόν 50 χρόνια ακύρωσε τον εμβληματικό νόμο «Ρόου εναντίον Γουέιντ» για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Μια σκοταδιστική που θα οδηγήσει σε απαγόρευση της έκτρωσης σε τουλάχιστον 26 πολιτείες, δηλαδή περίπου στις μισές, θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στη ζωή της  Αμερικής και θα αναδιαμορφώσει την πολιτική της χώρας.

Διεθνείς οργανισμοί και ηγέτες χωρών κατήγγειλαν την οπισθοδρόμηση ως πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εκφράζονται φόβοι πως η επίθεση της συντηρητικής πλειοψηφίας του Δικαστηρίου μπορεί να επεκταθεί απέναντι στα γυναικεία δικαιώματα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το κύμα διαμαρτυριών διογκώθηκε με τους πολίτες να διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον και σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, βγαίνοντας στους δρόμους, στις πλατείες και στα πάρκα. Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο συγκεντρώθηκε αρχικά ένα διχασμένο πλήθος, που το βράδυ αποτελούνταν από χιλιάδες, κυρίως υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση, που συγκρούστηκαν με μικρές ομάδες υπερασπιστών της απόφασης που... γιόρταζαν ότι μπαίνει ένα τέλος στην πρόσβαση στο ασφαλές και νόμιμο μέσο διακοπής της εγκυμοσύνης.

«Όλοι αυτοί οι άντρες εδώ έξω που φωνάζουν κατά των αμβλώσεων είναι ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι. Χαμογελούν, τραγουδούν και γελούν. Είναι πραγματικά αηδιαστικό» σχολίασε διαδηλώτρια καθώς μία ομάδα ατόμων φώναζε δίπλα της. «Κερδίσαμε, έχασαν» φώναξε ένας νεαρός άνδρας με κοστούμι, γραβάτα και γυαλιά ηλίου κραδαίνοντας μια ταμπέλα.

Περίπου 8 στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και αντιτάσσονται στην κατάργηση του νόμου «Ρόου εναντίον Γουέιντ», σύμφωνα με έρευνα πριν την επίμαχη απόφαση.

«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή»

Πολλοί από όσους διαδήλωσαν ανά τη χώρα δήλωσαν σοκαρισμένοι συνειδητοποιώντας τη σαρωτική αλλαγή που πρόκειται να έρθει σε μεγάλο μέρος του έθνους. «Η μαμά μου ήδη έκανε πορεία για αυτό» είπε μία 28χρονη υπάλληλος , που συμμετείχε σε διαμαρτυρία περίπου 3.000 ανθρώπων μαζί με τον αρραβωνιαστικό. «Είμαστε και οι δύο συντετριμμένοι», πρόσθεσε. 

Στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές πλημμύρισαν την Union Square και το Washington Square Park. Στη Μασαχουσέτη πλήθη προχώρησαν σε πορείες με αυτή της Βοστώνης να προκαλεί τον ενθουσιασμό εστιατόρων, που χειροκρότησαν τους διαδηλωτές. Στο Τενεσί, ζευγάρια με μωρά, φοιτητές και φοιτήτριες, μητέρες και κόρες έφτασαν στην πλατεία του Νάσβιλ με πλακάτ.

Στη Φλόριντα η συγκέντρωση έγινε το απόγευμα έξω από το Ιστορικό Καπιτώλιο του Ταλαχάσι και διογκώθηκε μέσα σε μόλις μισή ώρα. Στη Φιλαδέλφεια το πλήθος ξεκίνησε έξω από το δημαρχείο για να εξελιχθεί σε ποτάμι χιλιάδων πολιτών, που ξεχύθηκε στη λεωφόρο Τζον Φ. Κένεντι

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον περίπου 500 επικριτές της απόφασης κατέλαβαν ένα τετράγωνο του Σιάτλ, διακόπτοντας την κυκλοφορία, ενώ άλλοι 1.500 συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. 

Στο Λος Άντζελες οι διαδηλωτές πολλαπλασιάστηκαν και διαδήλωσαν σταματώντας την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής, με ένα «ουράνιο τόξο» να ξεπροβάλει στο τέλος της πορείας μέσα από ένα αυτοκίνητο. 

AP Photo

Διοργανωτές των συλλαλητηρίων διάβασαν ονόματα γυναικών, που είχαν πεθάνει από παράνομες αμβλώσεις και κρατούσαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους. «Τέλος στην Πατριαρχεία», «καταργήστε το Δικαστήριο», «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πλακάτ. 

«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή» φώναζαν διαδηλωτές στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, όπου είχαν επίσης συγκεντρωθεί άνδρες, που διάβαζαν δυνατά στίχους της Βίβλου. «Αυτή είναι μόνο η αρχή» έκρινε μια 19χροονη φοιτήτρια σχολιάζοντας την «τρομακτική» απόφαση.

Στο Κεντάκι, όπου ενεργοποιήθηκε ήδη νέος νόμος απαγορεύοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις, έγινε ήδη διαμαρτυρία με εκατοντάδες ανθρώπους να παρακολουθούν ομιλίες. «Δεν θα επιστρέψουμε» έλεγε ο ένας στο Λούισβιλ. Δημοκρατικοί στην πόλη προέτρεψαν τους πολίτες να θυμηθούν τη χθεσινή απόφαση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Κλείνουν κλινικές αμβλώσεων

Σύγχυση, πανικός αλλά και παραιτήσεις στην ιατρική κοινότητα, που καλείται να συμμορφωθεί στο νέο νομικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται. 

Ορισμένες κλινικές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να κάνουν αμβλώσεις σε πολιτείες με περιορισμούς ή άμεσες απαγορεύσεις, μόνο για να αντιστρέψουν την πορεία τους το μεσημέρι και να σταματήσουν τις διαδικασίες λόγω ανησυχιών για το εάν οι ενέργειές τους ήταν ξαφνικά παράνομες.

Γιατροί και ιδιοκτήτες κλινικών καλούσαν δικηγόρους και αναζητούσαν οδηγίες από τους γενικούς εισαγγελείς του κράτους. Γυναίκες εμφανίστηκαν σε κλινικές την Παρασκευή χωρίς να γνωρίζουν αν θα τους απαγόρευαν ή θα λάμβαναν θεραπεία. Οι πάροχοι αμβλώσεων προσπάθησαν να καταλάβουν πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κρατικές απαγορεύσεις που ενεργοποιήθηκαν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε 30 μέρες; Αμέσως?

«Σταματήσαμε» είπε γιατρός - ιδιοκτήτρια του Camelback Family Planning στο Φοίνιξ της Αριζόνα, την πολιτεία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και ενέκρινε ήδη την απαγόρευση των αμβλώσεων με νόμο, που θα εφαρμοστεί σε 90 ημέρες.

Αλλά η Αριζόνα είναι μια από τις λίγες πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Μίτσιγκαν και η Δυτικής Βιρτζίνια, που είχαν νόμο κατά των αμβλώσεων που κρίθηκε αντισυνταγματικός μετά την έκδοση του «Ρόου εναντίον Γουέιντ».  Η Γερουσία της Αριζόνα εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την παλαιότερη απαγόρευση των αμβλώσεων ως νόμο της χώρας που μπαίνει «άμεσα σε ισχύ».

Και η Planned Parenthood Arizona γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες άμβλωσης λόγω «των περίπλοκων νόμων της Αριζόνα για τις αμβλώσεις». Άλλες κλινικές γύρω από το Φοίνιξ ανέφεραν ότι θα σταματήσουν προσωρινά έως ότου έχουν μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το εάν και πότε η άμβλωση θα είναι παράνομη στην πολιτεία.

AP Photo

Στη Δυτική Βιρτζίνια ο Γενικός Εισαγγελέας Πάτρικ Μόρισεϊ είπε ότι σύντομα «θα παράσχει νομική γνώμη στο νομοθετικό σώμα για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές μωρών ανθρωπίνως και νομικά». Αυτό ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι αμβλώσεις σε γυναικείο Κέντρο Υγείας, που αποτελεί τη μοναδική κλινική η οποία πραγματοποιεί αμβλώσεις στην πολιτεία.

Μια απαγόρευση των αμβλώσεων από το μακρινό 1849 τέθηκε γρήγορα σε ισχύ στο Ουισκόνσιν. Ένας εισαγγελέας πάντως, στην κομητεία Ντέιν, ανέφερε πως δεν πρόκειται για να ασκήσει διώξεις σε υποθέσεις βάσει αυτού του «αρχαϊκού» νόμο.

«Εάν οι ψηφοφόροι θέλουν έναν εισαγγελέα που θα διώκει γυναίκες που ζητούν άμβλωση ή παρόχους που ενεργούν προς το συμφέρον των ασθενών τους, θα πρέπει να εκλέξουν κάποιον άλλο» δήλωσε ο Ισμαίλ Οζάν.

«Αυτό αλλάζει τη ζωή για πολλές, πολλές γυναίκες και οικογένειες... Θα είναι καταστροφικό» είπε η δρ. Γκούντρικ χθες στο προσωπικό κλινικής στο Φοίνιξ μετά από πολλές κλήσεις ασθενών. 

Κλινικές σχεδιάζουν να μεταφερθούν 

Η διοίκηση στης κλινικής Jackson Women's Health Organization σχεδιάζεται να λειτουργήσει αλλού και συγκεκριμένα στο Λας Κρούσες  του Νέου Μεξικού, αφού σε δέκα μέρες θα πρέπει να κλείσει λόγω της ενεργοποίησης του νόμου στο Μισισιπή.

Η ιδιοκτήτρια είπε ότι αναμένεται να ανοίξουν και άλλες σε πολιτείες που το επιτρέπουν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γυναίκες στο Μισισιπή θα μπορούσαν να επισκεφτούν αυτές τις άλλες κλινικές και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει διαθέσιμη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν γυναίκες, που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος του ταξιδιού.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, συγκεντρώθηκαν έξω από την κλινική. Το προσωπικό της κλινικής ανέφερε ότι ορισμένοι επικριτές των αμβλώσεων εμπόδισαν αυτοκίνητα να μπουν στο πάρκινγκ λέγοντας στους επιβαίνοντες ότι οι εκτρώσεις ήταν παράνομες, αν και η κλινική δεν χρειάζεται ακόμη να κλείσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οργή από διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ ενάντια στην κατάργηση των αμβλώσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας