Σε επιχείρηση αποτροπής περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν αποδυθεί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που προσπαθούν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις Μπάιντεν για το ουκρανικό από την Πολωνία, που χαρακτήρισε τον Πούτιν «χασάπη» και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Αυτές οι φράσεις προκάλεσαν αντίδραση και στο Λονδίνο και στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, οι φράσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου δεν περιέχονταν σε όσα είχε προγραμματιστεί να πει, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν «έκπληξη» στους Αμερικανούς αξιωματούχους που τον συνόδευαν, αλλά και στην Ουάσιγκτον.
♦ Όλες οι εξελίξεις της ημέρας στο live blogging της efsyn.gr
Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να απευθυνθούν στους βοηθούς του ώστε να διευκρινιστεί τι εννοούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αν υποστηρίζει την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Ωστόσο πέρασαν ώρες πριν λάβουν μια σαφή απάντηση. Άλλωστε, οι φράσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την οργή της Μόσχας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».
«Ένας αρχηγός κράτους πρέπει να διατηρεί τη νηφαλιότητά του», είπε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS. «Κάθε φορά που γίνονται προσωπικές προσβολές αυτού του είδους, το παράθυρο ευκαιρίας για τις διμερείς μας σχέσεις γίνεται μικρότερο και πρέπει να το γνωρίζουμε».
Πολλά διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν αργότερα την δήλωση του Λευκού Οίκου, με την οποία διευκρινιζόταν ότι «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν μιλούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος».
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Washington Post της Κυριακής, «η δήλωση Μπάιντεν προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο. Δηλώνοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης “δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να προτείνει μια δραστική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, προκαλώντας αναταραχή στους Αμερικανούς αξιωματούχους».
Κριτική άσκησε και ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που με ανάρτησή του στο Twitter, είπε ότι ο Μπάιντεν «έκανε μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».
Έγραψε συγκεκριμένα: «Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έκαναν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη. Αυτό είναι προφανές. Λιγότερο προφανές είναι πώς θα αναιρεθεί η ζημιά και προτείνω στους επικεφαλής των βοηθών του να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους και να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή τη ρωσική κυβέρνηση».
Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επιμένουν ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία δεν είναι στο τραπέζι.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο Μπλίνκεν, προσπαθώντας να εξηγήσει τη δήλωση Μπάιντεν. «Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε.
«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», πρόσθεσε.
Βρετανία και Γαλλία παίρνουν αποστάσεις…
Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο ίδιος «δεν θα χρησιμοποιούσε» αυτούς τους όρους, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως κανείς δεν πρέπει να υιοθετεί «κλιμάκωση ούτε λόγων ούτε πράξεων» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του Λονδίνου, ο υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε ότι «εναπόκειται στον ρωσικό λαό να αποφασίσει πώς θα κυβερνηθεί» και πρόσθεσε: «Ο ρωσικός λαός, νομίζω, έχει βαρεθεί πολύ με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, αυτή την παράνομη εισβολή, την καταστροφή των δικών του βιοποριστικών πόρων, την οικονομία που καταρρέει γύρω του και νομίζω ότι ο ρωσικός λαός θα αποφασίσει για τη μοίρα του Πούτιν και των συνεργατών του».
