ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Την Κυριακή θα γιορτάσουμε την ανεξαρτησία μας ως έθνος, όπως και την πρόοδό μας εναντίον του ιού», είχε πει πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος ενόψει της χθεσινής εθνικής γιορτής των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τη σχεδόν ανύπαρκτη γιορτή πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της, φέτος ο Τζο Μπάιντεν σκόπευε να ανοίξει τους κήπους του Λευκού Οίκου και να υποδεχτεί για μπέργκερ και πυροτεχνήματα περίπου 1.000 προσκεκλημένους, ανάμεσά τους γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους που σήκωσαν το βάρος όλο αυτό το διάστημα. Και είχε σίγουρα ευχάριστα νέα να αναγγείλει. Οπως την αύξηση των θέσεων εργασίας για τον μήνα Ιούνιο κατά 850.000, πολύ πάνω από τις 700.000 που προέβλεπαν οι ειδικοί. Κάτι που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ιστορική πρόοδο».

Αρκετά υψηλά είναι και τα ποσοστά της δημοφιλίας του. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ABC και της Washington Post, το 50% των Αμερικανών έχει θετική γνώμη για το έργο του προέδρου και το 42% αρνητική. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη διαχείριση της πανδημίας, το ποσοστό επιδοκιμασίας σκαρφαλώνει στο 62%, έστω κι αν οι θετικές απόψεις στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται από τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Ωστόσο, στο μέτωπο του κορονοϊού, η κατάσταση, αν και αισθητά βελτιωμένη, δεν προσφέρεται ακριβώς για πανηγυρισμούς.

Ο Μπάιντεν πριν από λίγους μήνες έθεσε την 4η Ιουλίου του 2021 ως ορόσημο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση. Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη παρά την τεράστια επικοινωνιακή καμπάνια, αν και προσεγγίστηκε αρκετά. Την 1η Ιουλίου, το 66,8% των ενήλικων Αμερικανών είχαν κάνει από μία δόση εμβολίου, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ήταν στο 51%.

Παράλληλα, η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» προκαλεί ανησυχίες για ένα νέο κύμα, πρωτίστως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νέες μολύνσεις σε ποσοστό 10%, κυρίως εξαιτίας της «Δέλτα», και η αύξηση αυτή αφορά κυρίως περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό.

«Ανησυχώ, διότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προσβληθούν από την παραλλαγή του κορονοϊού και στη συνέχεια να τη μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν φοβάμαι για ένα νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας, ωστόσο φοβάμαι ότι μπορεί να χαθούν ζωές», πρόσθεσε. Ηδη η χώρα αριθμεί 605.000 από την έναρξη της πανδημίας, παγκόσμια πρωταθλήτρια σε θανάτους.

Οπως επισήμανε η Ρασέλ Γουαλένσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), εξαιτίας της Δέλτα οι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού γίνονται εστίες νέων μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται μεταξύ των Πολιτειών σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού. Στην κορυφή βρίσκεται το Βερμόντ, όπου το 80% των ενηλίκων έχουν κάνει από μία δόση και το 66% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και στο άλλο άκρο το Μισισίπι με μόνο 30% πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια Αμερική δύο ταχυτήτων έκανε λόγο τις προάλλες ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι. Χθες μάλιστα, σε συνέντευξή του στο NBC, τόνισε ότι το 99,2% των θανάτων λόγω Covid-19 αφορά τους ανεμβολίαστους. «Είναι πραγματικά θλιβερό και τραγικό», σχολίασε ο Φάουτσι, «καθώς σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν», χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ένα αντίμετρο «πολύ πολύ αποτελεσματικό». Δήλωσε πως η χώρα διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την πανδημία και κάλεσε τους Αμερικανούς να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές ή όποιες άλλες διαφορές τους «και να συνειδητοποιήσουν ότι ο κοινός εχθρός είναι ο ιός».

Σημείωσε μάλιστα κάτι που αφορά αυτή τη στιγμή πολλές χώρες του λεγόμενου Πρώτου Κόσμου: «Οι ΗΠΑ είναι πολύ τυχερές αφού διαθέτουν επαρκή εμβόλια ώστε να εμβολιάσουν ουσιαστικά τους πάντες. Και την ίδια στιγμή παραέξω στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για να βρουν εμβόλια».