Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προειδοποιεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν χάσει τις εκλογές, ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ξανά ότι δεν εμπιστεύεται τις επιστολικές ψήφους

AP Photo/Evan Vucci

Προειδοποιεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν χάσει τις εκλογές, ο Τραμπ

  • A-
  • A+
«Νομίζω ότι οι εκλογές θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εννέα δικαστές», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει και της εκλογής του διαδόχου της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Λίγο πριν ανακοινώσει τον υποψήφιό του για την αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την ελπίδα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να δεσμευθεί ότι θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, αν χάσει τις εκλογές. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο, καθώς εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία επιλέγουν πολλές πολιτείες λόγω της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής στην ιστορία των ΗΠΑ κανείς από τους ηττημένους των προεδρικών εκλογών δεν έχει αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ και το 2016, κατά την προεκλογική περίοδο, και τώρα, εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, αρνείται να δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν δεσμεύεται σε ομαλή παράδοση της εξουσίας, αν χάσει στις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε:

«Έχω σοβαρές αντιρρήσεις για τις επιστολικές ψήφους», είπε. «Είναι καταστροφή». «Θα δούμε τι θα γίνει. Το ξέρετε αυτό».

Και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε, λέγοντας ότι «οι πολίτες αντιδρούν, εξεγείρονται», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ξεχάστε τις επιστολικές ψήφους και θα έχετε μια πολύ ειρηνική μετάβαση» και ταυτόχρονα «δεν θα υπάρχει μετάβαση, ειλικρινά, θα υπάρξει συνέχεια».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει επίσης: «Νομίζω ότι οι εκλογές θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εννέα δικαστές».

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόεδρος το 2016 παρά το γεγονός ότι πήρε 3 εκατ. ψήφους λιγότερες από τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά λόγω συστήματος είχε περισσότερους εκλέκτορες, επίσης είχε αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαχωρίζουν τη θέση τους οι Ρεπουμπλικάνοι

Πάντως η δήλωση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μιτ Ρόμνι, ο οποίος συχνά πυκνά ασκεί κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πρόεδρος δεν θα σεβαστεί τη συνταγματική εγγύηση της εκλογικής διαδικασίας είναι αδιανόητη και απαράδεκτη». Και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε Λουκασένκο και Λευκορωσία».

Ωστόσο ο Ρόμνι δεν ήταν ο μόνος που προασπίστηκε τη συνταγματική διακυβέρνηση στις ΗΠΑ. Πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, αποφεύγοντας να επικρίνουν με άμεσο τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ γραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792».

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και θεμελιώδης για την επιβίωση της Δημοκρατίας μας. Οι Αμερικανοί ηγέτες ορκίζονται στο Σύνταγμα. Θα τηρήσουμε αυτόν τον όρκο», ανέφερε η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ, ενώ ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα είναι νόμιμες, δίκαιες και σύμφωνες με την καθιερωμένη πρακτική που ισχύει εδώ και πάνω από δύο αιώνες. «Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να μάθουμε το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έγκυρο», έγραψε στο Twitter.

Επίσης στο Twitter, ο βουλευτής Στιβ Στίβερς, έγραψε: «Τίποτα άλλο δεν οροθετεί τη Συνταγματική Δημοκρατία μας περισσότερο από την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ορκίστηκαν να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα τηρήσω αυτόν τον όρκο».

Μόνο ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε στο δίκτυο Fox News: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική η μετάβαση. Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα».

Μπάιντεν: «Παράλογα τα σχόλια Τραμπ»

Η πόλωση στις ΗΠΑ είναι παραπάνω από ορατή, με τους αντιπάλους του να προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν άπρακτοι.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απολύτως ικανή να συνοδεύσει τους καταχραστές του Συντάγματος έξω από το Λευκό Οίκο», ενώ πριν από μέρες και ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που ο Τραμπ χάσει και δεν αποδεχθεί το αποτέλεσμα, τότε είναι ανοιχτό το σενάριο να αναλάβει να τον απομακρύνει ο στρατός.

Μετά τις δηλώσεις Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν από το Ντελαγουέαρ, είπε ότι αυτά τα σχόλια περί μη ειρηνικής μετάβασης «είναι παράλογα».

Η Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της πάντως, έχει καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να μην παραδεχθεί «υπό κανέναν όρο» ήττα το βράδυ των εκλογών αν η διαφορά είναι πολύ μικρή, υποστηρίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «ενδέχεται να προσπαθήσουν να νοθεύσουν την ψηφοφορία». Υποστήριξε ότι πρέπει να προετοιμαστούν για νομική κινητοποίηση και να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ φοβάται τις εκλογές και απειλεί με μηνύσεις για την επιστολική ψήφο
Έτοιμος να σύρει την πολιτεία της Νεβάδα στα δικαστήρια είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν κατά της απόφασης για διεξαγωγή των εκλογών με επιστολική ψήφο, λόγω της πανδημίας.
Ο Τραμπ φοβάται τις εκλογές και απειλεί με μηνύσεις για την επιστολική ψήφο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Κάβανο
Με οριακή πλειοψηφία, καθώς και με διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο, η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο - ενός υποψηφίου τον οποίο στήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- στο Ανώτατο...
Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Κάβανο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα...
Σπάζοντας μια παράδοση 40 ετών ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές επιστροφές του αποκρύπτοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις του, πού είναι εκτεθειμένος με δάνεια και πού -εκτός...
Κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα...
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: 22 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει πριν την ημέρα των εκλογών
Αριθμό ρεκόρ των Αμερικανών πολιτών που ψηφίζουν πριν την επίσημη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, αναφέρουν αξιωματούχοι επιφορτισμένοι με την εκλογική διαδικασία.
ΗΠΑ: 22 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει πριν την ημέρα των εκλογών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προεκλογική αρένα το Ανώτατο Δικαστήριο
Καμία συναίνεση από τους Δημοκρατικούς για τον διορισμό της συντηρητικής δικαστίνας Κόνι Μπάρετ με βασικό επιχείρημα ότι η υποψήφια θα διαλύσει τον νόμο προσβάσιμης περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα.
Προεκλογική αρένα το Ανώτατο Δικαστήριο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Washington Post «ψηφίζει» Μπάιντεν
Ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου πήρε η εφημερίδα Washington Post, η οποία σε άρθρο γνώμης, χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ «τον χειρότερο πρόεδρο της...
Η Washington Post «ψηφίζει» Μπάιντεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας