Εκρηκτική αποδείχθηκε η χθεσινή ημέρα για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος, εκτός των μετώπων στο εξωτερικό έχει και το μεγάλο μέτωπο εντός των ΗΠΑ με το ουκρανικό σκάνδαλο και την έρευνα που απειλεί την προεδρία του.
Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, Ουίλιαμ Τέιλορ και πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, συνέδεσε ευθέως την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία με πολιτικά υποκινούμενες έρευνες.
Ο Τέιλορ υπηρετεί ως επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία και βρέθηκε χθες ενώπιον των επιτροπών που διεξάγουν την επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Η«The Washington Post» δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα ένα αντίγραφο της εναρκτήριας δήλωσης του Τέιλορ.
Η εμφάνιση του Τέιλορ ενώπιον των μελών του Κογκρέσου σηματοδότησε μία νέα σημαντική διάσταση στο πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον κι απειλεί την προεδρία του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του.

Στην κατάθεσή του ο έμπειρος διπλωμάτης αντικρούει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος ερευνάται για την υπόθεση απόπειράς του να πιέσει τον Ουκρανό ομόλογό του για να διεξάγει έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο… τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η χορήγηση της βοήθειας είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο, ώστε οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία στην αντιμετώπιση των αποσχιστών που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας και δρουν στο ανατολικό άκρος της χώρας. Τελικά, η αναφερόμενη βοήθεια χορηγήθηκε αργότερα.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατέθεσε ότι, όπως του είχε πει ο Γκόρντον Σόντλαντ Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε διασυνδέσει την διάθεση της αμερικανικής βοήθειας με δημόσιες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι σχετικά με την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, όπως επίσης και για μία θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, που έχει καταρριφθεί.
Ο Ζελένσκι συμφώνησε στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, ενώ η αμερικανική βοήθεια χορηγήθηκε αργότερα.
«Ήταν η πιο ενοχοποιητική κατάθεση» σχολίασε η Δημοκρατική βουλευτής Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς για την κατάθεση του Τέιλορ.
Παράλληλα, ο Τέιλορ έκανε λόγο για πολυάριθμες συζητήσεις και γεγονότα, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σημασία που έχει η Ουκρανία για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο Τέιλορ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνέδεσε μία πρόσκληση στον Ζελέσκι για συνάντηση στο Λευκό Οίκο, με την δημόσια ανακοίνωση από τον Ουκρανό πρόεδρο της έναρξης των ερευνών για τους Μπάιντεν.
Το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας δημοσιοποιήθηκε (αρχικά) από την καταγγελία ενός πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Στην καταγγελία αυτή αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για την προώθηση προσωπικών πολιτικών του συμφερόντων.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει δημόσια και από την Κίνα να διερευνήσει τις δραστηριότητες των Μπάιντεν.
Ο ομοσπονδιακός νόμος που ισχύει στις ΗΠΑ απαγορεύει στους υποψηφίους να αποδέχονται ξένη βοήθεια για μία προεκλογική εκστρατεία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να τον διώξουν για να αποτρέψουν μία επανεκλογή του.
