ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλλο ένα αιματηρό επεισόδιο του αστυνομικού δελτίου, άλλη μια φορά ένα σωρό γιατί. Τι ήταν αυτό που για πολλοστή φορά όπλισε το χέρι ενός άντρα ο οποίος άρχισε να γαζώνει αδιακρίτως μέσα από το αυτοκίνητό του σε ένα ξέφρενο κυνηγητό με την αστυνομία μεταξύ των πόλεων Οντέσα και Μίντλαντ του Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει επτά ανθρώπους και να τραυματίσει 22 προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών;

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητα του δράστη. Ηταν ο Σιθ Εϊτορ, 36 χρόνων, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 για μικροαδικήματα. Το πρωί το Σαββάτου, ώρες δηλαδή πριν από το φονικό αμόκ, είχε απολυθεί από τη δουλειά του σε μια εταιρεία μεταφορών, όπως μετέδωσε το τοπικό παράρτημα του δικτύου CBS. Κανένας όμως δεν μπορεί να πει ακόμα αν αυτό ήταν που όπλισε το χέρι του.

Η αστυνομία δηλώνει ότι εξακολουθεί να ερευνά τα κίνητρά του, τα οποία πάντως δεν φαίνεται να συνδέονται με τρομοκρατία. Αυτή ήταν η 38η μαζική επίθεση με πυροβόλο όπλο στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου και η δεύτερη στο Τέξας μέσα στον Αύγουστο. Είχε προηγηθεί η σφαγή στο εμπορικό κέντρο του Ελ Πάσο με 22 νεκρούς.

«Πάρα πολλοί Τεξανοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Χρειαζόμαστε λύσεις που δεν θα αφήνουν τα όπλα να πέφτουν στα χέρια εγκληματιών, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα που απορρέουν από τη δεύτερη τροποποίηση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ. Αυτή όμως η μετριοπαθής και λογική θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα πρεσβεύουν άλλοι αξιωματούχοι στο Τέξας.

Τα βίντεο γκέιμ

Ενώ ακόμα δεν είχε στεγνώσει το αίμα των θυμάτων στην Οντέσα, ο δήμαρχος της πόλης Ντέιβιντ Τέρνερ σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC απέδωσε την επίθεση στους «κακούς ανθρώπους» οι οποίοι, όπως είπε, «πάντα υπάρχουν και είναι έτοιμοι να βλάψουν άλλους ανθρώπους» και στα «βίαια βίντεο γκέιμ».

Eίπε ότι η πόλη του θα γιατρέψει τις πληγές της με την προσευχή, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για τη χαλαρότερη νομοθεσία σχετικά με την οπλοχρησία στο Τέξας που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, λέγοντας ότι δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με το θέμα επειδή ήταν «λίγο απασχολημένος».

Ο δήμαρχος Τέρνερ ακουγόταν σαν αντίλαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά τη διπλή σφαγή στο Ελ Πάσο και το Οχάιο κατηγόρησε τα «απαίσια και φρικιαστικά βιντεοπαιχνίδια», ενώ κατόπιν μίλησε για «προβλήματα ψυχικής υγείας».

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας, Ματ Σέφερ, το τράβηξε όμως ακόμα περισσότερο. «Οι λεγόμενες λύσεις με ελέγχους στην οπλοκατοχή δεν θα σταματήσουν ένα άτομο με κακές προθέσεις», έγραψε σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook που παρέπεμπε λίγο σε ντελίριο: «“Κάντε κάτι” ακούμε συνεχώς. Επιτρέψτε μου να σας πω τι ΔΕΝ θα κάνω ως αιρετός. ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσω τις κακές πράξεις μιας χούφτας ανθρώπων για να περιορίσω τα θεόσταλτα δικαιώματα των Τεξανών συμπατριωτών μου».

Με αυτές τις νοοτροπίες καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να εγκριθεί σύντομα από το Κογκρέσο μια νομοθεσία που θα θεσπίζει αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά και κατοχή όπλων.

Οσο κι αν ο πρώην βουλευτής του Τέξας και υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέτο Ο’ Ρουρκ δήλωσε ότι «πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την επιδημία» και όσο και αν οι περισσότεροι ανταγωνιστές του πήραν σαφή θέση υπέρ μιας αυστηρότερης νομοθεσίας.

«Εχουμε ήδη χάσει πάρα πολλές ζωές από την ένοπλη βία. Το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση τώρα», δήλωσε η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους σύμφωνα με τα γκάλοπ.

Αναβολή συζήτησης

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε προγραμματίσει συζήτηση για το θέμα της οπλοκατοχής την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας του τυφώνα «Ντόριαν».

Στην ουσία, όμως, οι αιρετοί του Δημοκρατικού Κόμματος γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν ένα σχετικό νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου έχουν την πλειοψηφία, πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Γερουσία εξαιτίας της αρνητικής στάσης των Ρεπουμπλικανών. Και το μεγαλύτερο εμπόδιο ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και στις αρχές Αυγούστου, μετά τη διπλή πολύνεκρη επίθεση, ο πρόεδρος είχε εμφανιστεί ανοιχτός σε πιο ενδελεχείς ελέγχους στο ιστορικό των ατόμων που αγοράζουν όπλα, σύντομα άλλαξε στάση ύστερα από επαφές που είχε με τον αρχηγό της Εθνικής Ενωσης Οπλων (NRA) Γουέιν Λαπιέρ.

Είναι φανερό ότι δεν θα ρίσκαρε να δυσαρεστήσει τους συμμάχους του και την ακροδεξιά του βάση μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Αν και, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, οι απανωτές μαζικές επιθέσεις μέσα στο 2019, σε πολλές περιπτώσεις με θύματα μικρά παιδιά, αρχίζουν να προκαλούν προβληματισμό και τριγμούς ακόμα και στους κόλπους της NRA.

Οχι όμως τόσο ισχυρούς ώστε να κλονίσουν τις σκληροπυρηνικές θέσεις που πρεσβεύει ο Λαπιέρ για παντελή απουσία ελέγχων.