ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Αν δεν πετύχουμε μια συμφωνία με το Κογκρέσο, είναι πιθανό ότι θα το κάνω αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι θα το κάνω. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για να μην το κάνω. Θα δούμε τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ξανά σε ρόλο… Πυθίας ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Fox News ενώ βρισκόταν στη συνοριακή γραμμή του Τέξας με το Μεξικό, εξακολουθούσε να διατηρεί την αγωνία σχετικά με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποσπάσει το κονδύλι για να κατασκευάσει το τείχος των ονείρων του στα σύνορα.

Στο μεταξύ, το λουκέτο στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει συμπληρώσει ήδη τρεις εβδομάδες, φτάνοντας -και με το ενδεχόμενο να ξεπεράσει- σε διάρκεια το αντίστοιχο λουκέτο στα τέλη του 1996 επί κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον. Τότε, ο Δημοκρατικός πρόεδρος βρισκόταν σε σύγκρουση με ένα Κογκρέσο υπό ρεπουμπλικανική κυριαρχία για το ζήτημα της χρηματοδότησης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Medicaid.

Χθες, περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έμειναν πάλι απλήρωτοι, ενώ προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται μεταξύ άλλων και στις αερομεταφορές. Χθες, το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι έκλεισε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του λόγω προβλημάτων στο σύστημα ασφαλείας.

Σενάριο απανθρωπιάς

Για όλα αυτά φταίει κατά τον Τραμπ η «αδιαλλαξία» των Δημοκρατικών, όπως έγραψε και σε μήνυμά του στο τουίτερ προς το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ζητώντας συγγνώμη επειδή δεν θα παραστεί.

Εάν τελικά υπερνικήσει η δική του αδιαλλαξία και κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να αναζητήσει το κονδύλι για το τείχος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ενδεχομένως να το πάρει από το τμήμα μηχανικών του στρατού, όπως έγραψε η Washington Post επικαλούμενη δύο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το NBC News, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους από κονδύλι του αμερικανικού στρατού ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και το Πουέρτο Ρίκο που επλήγησαν από πυρκαγιές και τυφώνες θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση για χάρη του τείχους.

«Fake news» χαρακτήρισε το ρεπορτάζ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. Πριν από λίγες μέρες ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ είχε απειλήσει με ανάρτησή του στο τουίτερ να διακόψει τη βοήθεια προς την πυρόπληκτη Καλιφόρνια.

Στα σύνορα προχθές, άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν έναν συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς για την προστασία των Ονειροπόλων, των περίπου 700.000 νεαρών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά με τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, από τους οποίους αφαίρεσε πέρυσι το καθεστώς προστασίας από την απέλαση που τους είχε χορηγήσει η κυβέρνηση Ομπάμα. Αρκεί, φυσικά, ο συμβιβασμός να συμπεριλαμβάνει λεφτά για το τείχος.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μιλώντας στους δημοσιογράφους απέρριψε το ενδεχόμενο συμβιβασμού. «Χωρίς τείχος, δεν έχει συμφωνία», είπε. «Δεν θα υποχωρήσουμε».

Ειδικές εξουσίες

Υπερθεματίζοντας τη γραμμή του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, είπε ότι δεν διαβλέπει λύση στο αδιέξοδο μέσα από το Κογκρέσο και κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ «να κάνει χρήση των ειδικών εξουσιών του για να χρηματοδοτήσει ένα τείχος ή φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό». Μια στάση που, ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι αιρετοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο σύνολό τους.

Επίσης, σύμφωνα με τους New York Times, κάποιοι σύμβουλοι του Τραμπ, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, τον προτρέπουν να βρει άλλες μεθόδους για να πετύχει την κατασκευή του τείχους χωρίς να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως πάντως αναφέρουν οι περισσότεροι Αμερικανοί αναλυτές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί μεν να λύσει το αδιέξοδο με το λουκέτο, εγείρει όμως ζητήματα συνταγματικότητας και κατάχρησης προεδρικών εξουσιών τα οποία, πιθανότατα, θα προκαλέσουν την αντίδραση των δικαστών. Η «Τραμπιάδα» του 2019 μόλις ξεκινά…