ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο κύβος ερρίφθη. Η προεκλογική εκστρατεία για το Κογκρέσο που σημαδεύτηκε από τεράστια πόλωση και το κήρυγμα φόβου και μισαλλοδοξίας από τον πανταχού παρόντα Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο τέλος της.

Οι Αμερικανοί ψήφισαν χθες για τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τους 100 γερουσιαστές και τους κυβερνήτες των 36 από τις 52 συνολικά Πολιτείες.

Σήμερα, θεωρητικά, θα ξέρουμε αν το «γαλάζιο κύμα» που προέβλεπαν οι Δημοκρατικοί άλωσε τουλάχιστον τη Βουλή ή αν όλα παραμένουν ως έχουν, με τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Αν και ίσως όχι ακόμα στο 100%, καθώς η μάχη για κάποιες βουλευτικές έδρες φαινόταν τόσο αμφίρροπη, ώστε δεν αποκλείεται να περάσουν μερικές μέρες προτού οριστικοποιηθούν οι νικητές.

Για τις δύο Αμερικές που έρχονταν αντιμέτωπες η μία με την άλλη στην κάλπη έγραφε χθες το CNN:

«Ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα αντιπαθής μεταξύ των νέων και των μειονοτήτων, ενώ συναντά ευρεία αντίσταση και από τους λευκούς ψηφοφόρους πανεπιστημιακής μόρφωσης, ειδικά από τις γυναίκες.

»Από την άλλη, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στους Ευαγγελιστές, τους αγρότες και τους λευκούς ψηφοφόρους χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, ακόμα και τις γυναίκες.

»Ο Τραμπ ενεργοποίησε αυτούς τους ψηφοφόρους προτάσσοντας ανοιχτά στην καμπάνια ένα επιχείρημα που απευθύνεται στους φυλετικούς φόβους και τις πικρίες τους».

Κατά γενική ομολογία, δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή την καμπάνια: η υγεία και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε τελευταίο γκάλοπ που διενεργήθηκε από κοινού από το δίκτυο NBC News και την εφημερίδα «Wall Street Journal» το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι σε αυτές τις εκλογές για το Κογκρέσο ήθελε να εκφράσει την απόρριψή του προς τον πρόεδρο, ενώ το 32% ότι ήθελε να του στείλει μήνυμα υποστήριξης.

Στην πλειονότητα δε των γκάλοπ τους τελευταίους μήνες, το ζήτημα που απασχολούσε περισσότερο τους ψηφοφόρους ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που προσέθετε δημοσκοπικά πόντους στους Δημοκρατικούς.

Απόλυτη βεβαιότητα

«Θα έμενα άναυδος» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την περίπτωση που οι Δημοκρατικοί δεν κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μόλις ψήφισε στην πόλη του, το Γουίλμινγκτον της Πολιτείας του Ντελαγουέρ.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική εκλογική διαδικασία για το Κογκρέσο σε ολόκληρη τη ζωή μου. Εχει να κάνει με τον χαρακτήρα της χώρας» πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με διάφορα πολιτικά σενάρια, σκέφτεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Το μάλλον απίθανο, αν και όχι αδύνατο σενάριο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί και τη Βουλή και τη Γερουσία, θα ήταν η απόλυτη ήττα για τον Τραμπ.

Το να κερδίσουν μόνο τη Βουλή, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα ήταν μια win-win κατάσταση και για τους δύο.

Οι μεν Δημοκρατικοί θα έχουν πετύχει μια σημαντική νίκη, οι δε Ρεπουμπλικανοί και ο πρόεδρος θα έχουν αποφύγει την ταπείνωση.

Εφόσον, φυσικά, όπως προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές, δεν διαψευσθούν τα γκάλοπ όπως το 2016 και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, επιτρέποντας στον πρόεδρο να επιβάλει άμεσα τα πιο επίμαχα σημεία της ατζέντας του: κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, πλήρη αποξήλωση του «Obamacare» και ίσως και νέο πακέτο γενναίων φοροαπαλλαγών.

Και μολονότι οι εκλογές για το Κογκρέσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως μια καθαρά αμερικανική υπόθεση, στην πραγματικότητα ο αντίκτυπός τους θα φτάσει πολύ πέρα από τα σύνορα.

«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών πιθανώς να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον Τραμπ οι ξένοι ηγέτες» σχολίαζε το CNN.

«Αν οι Ρεπουμπλικανοί αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, θα δώσουν την εντύπωση ότι ο πρόεδρος έχει τη χώρα υπό τον έλεγχό του και θα εδραιώσει το κεντρικό σύνθημα της ατζέντας του “Πρώτα η Αμερική”.

»Ο Τραμπ θα μπορεί να ασκήσει εντονότερες πιέσεις για αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, καθώς και στην Κίνα στο ζήτημα του διεθνούς εμπορίου. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία ή και τα δύο σώματα, ο Τραμπ θα εμφανιστεί πολύ πιο αποδυναμωμένος».

Οι Δημοκρατικοί επενδύουν στην πολυπολιτισμικότητα

Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Με μια στρατιά νέων σε ηλικία πολιτικών, με πολλές γυναίκες και άτομα από φυλετικές μειονότητες ή την κοινότητα των ΛΟΑΤ, που να εκπροσωπούν τη σύγχρονη, πολύχρωμη Αμερική, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες στη Βουλή, στη Γερουσία και θέσεις κυβερνητών.

Η Στέισι Εϊμπραμς στην Τζόρτζια, ο Αντριου Γκίλαμ στη Φλόριντα και ο Μπεν Τζέλους στο Μέριλαντ θα γίνουν, εφόσον εκλεγούν, οι πρώτοι Αφροαμερικανοί κυβερνήτες αυτών των Πολιτειών. Στο Βερμόντ, η Κριστίν Χάλκουιστ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη διεμφυλική κυβερνήτης της Πολιτείας.

Η Ιλχάν Ομάρ, πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία που κατέβαινε στη Μινεσότα, και η Ρασίντα Τλάιμπ στο Μίσιγκαν ίσως γίνουν οι πρώτες μουσουλμάνες που θα εκλεγούν στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρωτιά και για την κοινότητα των αυτόχθονων Αμερικανών θα αποτελούσε η Ντεμπ Χάαλαντ που θεωρούνταν φαβορί στην εκλογική της περιφέρεια στο Νέο Μεξικό. Οσο για μια νεοεισερχόμενη στην πολιτική, τη Λατίνα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές που κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη, ίσως γίνει στα 29 της η νεότερη σε ηλικία βουλευτίνα.

Αν εκλεγούν έστω και οι μισοί από αυτούς τους υποψηφίους, θα δοθεί η καλύτερη απάντηση στο ρατσιστικό κήρυγμα του Τραμπ που έφτασε ακόμα και στο σημείο να απειλήσει πως θα αφαιρέσει το δικαίωμα για αυτόματη απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας από τα παιδιά παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ.