Έπειτα από μια έντονα συγκρουσιακή συνεδρίαση της Γερουσίας, και με εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο, το σώμα με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, ενέκρινε την Παρασκευή, στην προκαταρκτική ψηφοφορία τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η οριστική ψηφοφορία θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η έγκριση του Κάβανο διαφαίνεται σίγουρη, καθώς και οι γερουσιαστές που τηρούσαν επιφυλακτική στάση δήλωσαν αργότερα ότι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του προέδρου Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, η μετριοπαθής γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς, που εμφανιζόταν ως αναποφάσιστη, δήλωσε πως «Θα ψηφίσω τον δικαστή Κάβανο», ενώ κι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Τζο Μάντσιν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Κάβανο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε την Παρασκευή, μπορεί να αντανακλά τις δυνάμεις των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ωστόσο αυτοί δεν ψήφισαν σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Η ψηφοφορία διεξήχθη με εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο της Γερουσίας για τρίτη ημέρα, που φώναζαν συνθήματα κατά του Κάβανο και του Ντόναλντ Τραμπ.
Γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων που προσπάθησαν να πιέσουν γερουσιαστές για να καταψηφίσουν τον Κάβανο δέχθηκαν το υποτιμητικό σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Οριν Χατς, που τις κάλεσε «να ενηλικιωθούν».
Κατά του Κάβανο ψήφισε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μουρκόφσκι, που είχε ταχθεί εναντίον του διορισμού του μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, Τσακ Γκρέισλι, προέτρεψε τους συναδέλφους του ψηφίσουν τον υποψήφιο του Αμερικανού προέδρου και να μην αφήσουν «το κλίμα του όχλου» να τους επηρεάσει.
Ο Τσακ Γκράσλεϊ υποστήριξε ότι σε μια άλλη εποχή ένας υποψήφιος με προσόντα σαν του Μπρετ Κάβανο θα είχε λάβει ομόφωνη έγκριση από τη Γερουσία και επανέλαβε ότι η έρευνα του FBI «δεν βρήκε καμία ένδειξη για κακή συμπεριφορά» εκ μέρους του Κάβανο, που αρνείται τους ισχυρισμούς της καθηγήτριας Κριστίν Μπέισλι Φορντ ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν έφηβοι.
Μάλιστα, ο Γκρέισλι κατηγόρησε «αριστερές ομάδες» και «αριστερά οικονομικά συμφέροντα», που προσπαθούν να εκτροχιάσουν την υποψηφιότητα του Κάβανο, τονίζοντας ότι ακούγονται «τερατώδη ψεύδη που θίγουν τη φήμη του».
«Υπερβολική πίεση»
Ο ίδιος ο Κάβανο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους γερουσιαστές και να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει το καθήκον του ανώτατου δικαστή των ΗΠΑ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια της ακρόασης την περασμένη εβδομάδα, «ίσως ήταν πολύ συναισθηματικός σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο υποστήριξε ότι ο συναισθηματισμός αυτός «αντανακλούσε τη συντριπτική απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι κατηγορήθηκα άδικα».
«Ξέρω ότι ο τόνος μου ήταν απότομος», έγραψε, «και είπα πράγματα που δεν έπρεπε να είχα πει».
«Ξέπλυμα»
Σχολιάζοντας την έκθεση του FBI, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υποστήριξαν ότι δεν τίποτα άλλο παρά «προσπάθεια να ξεπλύνουν» τον Μπρετ Κάβανο, καθώς δεν ήταν ευρεία και απέκλεισε κρίσιμους για την υπόθεση μάρτυρες.
«Η έρευνα του FBI δεν σεβάστηκε την τιμή των γυναικών που βγήκαν μπροστά και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ.
«Φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος έθεσε περιορισμούς στην έρευνα ώστε να την καταστήσει άνευ σημασίας και το πέτυχε».
Ο Τραμπ θριαμβολογεί
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει στηρίξει από την αρχή με δυναμισμό τον Κάβανο και απορρίπτει ακόμη και το ενδεχόμενο να έχει υποπέσει στα παραπτώματα που του αποδίδουν τρεις γυναίκες, με ανάρτηση στο Twitter θριαμβολόγησε λέγοντας ότι είναι «πολύ υπερήφανος» για την ψήφο στη Γερουσία.
Very proud of the U.S. Senate for voting “YES” to advance the nomination of Judge Brett Kavanaugh!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 5 Οκτωβρίου 2018
Νωρίτερα, κατηγόρησε και τις διαδηλώτριες ότι δεν είναι ειλικρινείς και ότι αυτό το αποδεικνύουν οι «επαγγελματικές» κονκάρδες που φορούν στις διαμαρτυρίες τους.
The very rude elevator screamers are paid professionals only looking to make Senators look bad. Don’t fall for it! Also, look at all of the professionally made identical signs. Paid for by Soros and others. These are not signs made in the basement from love! #Troublemakers
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 5 Οκτωβρίου 2018
