ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους διεθνείς θεσμούς και υπονομεύουν την ύπαρξή τους», ήταν η απάντηση του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην εμπρηστική ομιλία που λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ από το ίδιο βήμα.

Κάποιοι ηγέτες, πρόσθεσε καυστικά, νομίζουν ότι «μπορούν να εκμεταλλεύονται το δημόσιο αίσθημα και να κερδίζουν λαϊκή υποστήριξη μέσω της υποκίνησης του εξτρεμιστικού εθνικισμού και του ρατσισμού» και μέσω -όπως τόνισε- «ξενοφοβικών τάσεων, που παραπέμπουν σε ροπή προς τον ναζισμό».

Συνιστά «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος. Και αποκάλεσε ειρωνεία το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν παραδέχεται καν δημόσια ότι ο στόχος της στο Ιράν είναι να ανατρέψει την ίδια κυβέρνηση, την οποία καλεί ταυτόχρονα σε διαπραγματεύσεις.

«Κανένα κράτος και έθνος δεν μπορεί να συρθεί διά της βίας στο τραπέζι του διαλόγου», υπογράμμισε ο Ροχανί, χαρακτηρίζοντας «οικονομική τρομοκρατία και πόλεμο» τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ επανέφεραν σε βάρος της χώρας του. Οι Ιρανοί έχουν υπομείνει και στο παρελθόν κυρώσεις και «μπορούν να ξεπεράσουν και αυτή τη δύσκολη φάση», υποστήριξε.

Προειδοποίησε, δε, ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, οι οποίες δεν θα περιοριστούν στο Ιράν. Στο μέτωπο της τρομοκρατίας, είπε, η Τεχεράνη πολεμούσε την Αλ Κάιντα και το «Ισλαμικό κράτος» πολύ πριν ασχοληθεί μαζί τους η Δύση. Και «από την αρχή της κρίσης στη Συρία», πρόσθεσε, «είχαμε προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας».

«Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία», επισήμανε, «έχουν επιτύχει τη μείωση των εντάσεων στη Συρία, αποτρέποντας την κλιμάκωση και την αιματοχυσία ειδικά στην περιοχή της Ιντλίμπ». Αυτός που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή στη Μέση Ανατολή είναι το Ισραήλ, κατήγγειλε, που κατέχει πυρηνικά όπλα και επιβάλλει καθεστώς απαρτχάιντ στους Παλαιστινίους.

Χαρακτήρισε, δε, «άσχημη» τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι με τη στάση τους επέτρεψαν στο Ισραήλ να διαπράξει «εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων».