«Υπογράφουμε ένα εκτελεστικό διάταγμα. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό διάταγμα. Στόχος είναι να παραμείνουν μαζί οι οικογένειες, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζουμε ότι έχουμε πολύ ισχυρά, πολύ γερά σύνορα».
Με τη δήλωση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα το οποίο τερματίζει την απάνθρωπη πολιτική χωρισμού των οικογενειών των μεταναστών που συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μια απαράδεκτη πρακτική που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Μία μέρα νωρίτερα, στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο είχε καταγγείλει με δριμύτητα την «πολιτική μηδενικής ανοχής» στα αμερικανικά σύνορα, κατηγορώντας το για προκατάληψη όχι απέναντι στην Ουάσινγκτον, αλλά… στο Ισραήλ.
Κατά Δημοκρατικών
«Θέλουμε να κρατάμε ενωμένες τις οικογένειες» είπε χθες ο Τραμπ, «δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται» συνέχισε σε μια όμιψη υποκριτική εκδήλωση ευαισθησίας, που δεν έπειθε ούτε τον ίδιο. Λίγες ώρες πριν, σε μια νέα επίθεση μέσω τουίτερ, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ξανά τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι «δεν μας δίνουν τις ψήφους που χρειαζόμαστε για να περάσουμε ένα καλό μεταναστευτικό νομοσχέδιο», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι περί μετανάστευσης στις ΗΠΑ «είναι οι πιο αδύναμοι και οι χειρότεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».
«Δεν πιστεύουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να χωρίζονται, τελεία και παύλα» είχε δηλώσει νωρίτερα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ ο Πολ Ράιαν, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμερα πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών που περνούν παράνομα στις ΗΠΑ.
«Με τον νόμο μας, όταν οι μετανάστες θα διώκονται διότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα, οι οικογένειες θα παραμένουν κατά τη διάρκεια όλης της νομικής διαδικασίας, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας» συνέχισε ο Ράιαν.
Ο νόμος συμπεριλαμβάνει μια λύση για το καθεστώς των «Ονειροπόλων», των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έφθασαν παράνομα στη χώρα σε παιδική και εφηβική ηλικία μαζί με τους γονείς τους.
Η ψηφοφορία αναμένεται χωρίς προβλήματα στη Βουλή, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία.
Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία είναι οριακή (51-49).
Βίντεο σοκ
Στο μεταξύ, ολοένα περισσότερα σκανδαλώδη σημεία αυτής της ιστορίας έρχονται στο φως. Παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Την ίδια στιγμή, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Αντριου Κουόμο προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ, κατηγορώντας την ότι «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους».
Παράλληλα, οι κυβερνήτες τουλάχιστον οκτώ Πολιτειών –οι τρεις Ρεπουμπλικανοί– δήλωσαν ότι αρνούνται να στείλουν μέλη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό.
Το δράμα των παιδιών στα σύνορα προκάλεσε τόσες αντιδράσεις εντός κι εκτός ΗΠΑ, ώστε ακόμα και ο χαλκέντερος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να τις αγνοήσει. Ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Μετά τη σύζυγο Μελάνια, και η κόρη Ιβάνκα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «Μπαμπά, τι κάνουμε γι’ αυτό;».
Πάπας, Μέι, Λεπέν
Ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι συντάσσεται με τις πρόσφατες δηλώσεις των Αμερικανών Καθολικών Επισκόπων, που περιέγραψαν την πρακτική αυτή ως «ανήθικη» και «αντίθετη» με τις αξίες της Εκκλησίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πλέον ο «ηθικός καθοδηγητής» του πλανήτη και «δεν μπορεί πια να μιλά εξ ονόματος του ελεύθερου κόσμου», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρνμπγερν Γιάγκλαντ μιλώντας στη νορβηγική τηλεόραση.
«Λάθος» και «απαράδεκτος» ο χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια μετά τη σύνοδο της G7 στον Καναδά, ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε «βαθύτατα σοκαριστικές» τις εικόνες των μικρών παιδιών που έχουν χωριστεί από τους μετανάστες γονείς τους.
Ακόμα και η ακροδεξιά ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, η οποία στο παρελθόν είχε επαινέσει τη σκληρή στάση του Τραμπ στο μεταναστευτικό, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι δεν συμφωνεί με το να χωρίζονται τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους!
Και το σταρ σίστεμ
Αλλά ούτε και το σταρ σίστεμ θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο. Ο Μπόνο, ο Τζον Λέτζεντ, η Ελεν Ντε Τζενέρις, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος διέκοψε την παράστασή του στο Μπροντγουέι προκειμένου να καταγγείλει τις «τόσο φοβερά απάνθρωπες και αντιαμερικανικές καταστάσεις στα σύνορα που προκαλούν αγανάκτηση», το ζεύγος Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ που δώρισαν 100.000 δολάρια σε οργάνωση για την προάσπιση των παιδιών μεταναστών, είναι μερικές μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασήμων που καταφέρθηκαν με δριμύτητα κατά του Τραμπ.
Δυσάρεστα προμηνύματα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Παράλληλα, όμως, όπως σχολίαζε το BBC, «αυτή η ιστορία βάζει την ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες να επιτευχθεί φέτος συμφωνία για μια συνολική μεταρρύθμιση πάνω στο Μεταναστευτικό. […] Το μέλλον της θα κριθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών και από το κόμμα που θα αναλάβει τον έλεγχο του Κογκρέσου όταν θα έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός».
