Σε συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και μπροστά σε φιλικό κοινό ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να προκαλέσει ξανά με τα λόγια του αναφορικά με το μακελειό στην Φλόριντα, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ανοιχτά τον αστυνομικό, ο οποίος δεν σταμάτησε τον δράστη του μακελειού αποκαλώντας τον «δειλό» και σημειώνοντας ότι «δεν ήταν αντάξιος των αστυνομικών δυνάμεων».
«Είτε δεν είχε το κουράγιο είτε κάτι συνέβη» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να προσθέσει «Δεν έκανε καλή δουλειά. Δεν αντέδρασε σωστά υπό πίεση ή ήταν δειλός».
Δεν παρέλειψε, φυσικά, να επαναλάβει τις απόψεις του για όπλα μέσα στα σχολεία και στους καθηγητές σημειώνοντας ότι το να είναι τα σχολεία χώροι χωρίς όπλα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους μαθητές. Υποστήριξε ότι οι καθηγητές και οι προπονητές πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να φέρουν όπλα επισημαίνοντας «ήρθε η ώρα να κάνουμε τα σχολεία πολύ πιο δύσκολους στόχους για τους επιτιθέμενους. Δεν τους θέλω στα σχολεία μας»
«Εάν ένας δάσκαλος είχε όπλα στο σχολείο της Φλόριντα θα είχε πυροβολήσει ανελέητα τον δράστη πριν εκείνος καταλάβει τι έγινε» πρόσθεσε μπροστά σε ένα κοινό που τον επευφημούσε.
Κάπου μέσα σε όλα αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αόριστα και για μέτρα περιορισμού της χρήση όπλων, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αστυνομία σε κάθε σχολείο της Φλόριντα;
Ο πρώτος που έσπευσε να αγκαλιάσει τις νέες προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ίδιος ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικής παρουσίασε την πρότασή του για την ενίσχυση ασφαλείας στα σχολεία αλλά και των ελέγχων για την αγορά όπλων.
Ο Σκοτ είπε ότι θα συνεργαστεί με τους νομοθέτες της Πολιτείας κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες με στόχο να αυξηθεί στα 21 το όριο ηλικίας (από 18 σήμερα) για όσους θέλουν να αγοράσουν οποιουδήποτε τύπου όπλο στη Φλόριντα. Θα διατηρηθούν κάποιες εξαιρέσεις μόνο για τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς.
Είπε επίσης ότι θα τροποποιήσει το νόμο ώστε «να καταστεί ουσιαστικά αδύνατον για όποιον έχει ψυχολογικά προβλήματα να χρησιμοποιεί όπλα». Θέλει επίσης να απαγορευτεί η πώληση των υποκόπανων ανάδρασης (“bump stock”), που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα, ικανά να βάλουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό.
Ο Σκοτ, ο οποίος έχει στηριχθεί από την πανίσχυρη National Rifle Association ζήτησε επίσης να υπάρχει υποχρεωτικά ένας αστυνομικός σε κάθε σχολείο και να γίνονται επίσης υποχρεωτικά ασκήσεις στους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό για το πώς θα αντιμετωπίζουν περιστατικά με ενόπλους στα σχολεία.
