Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για κάποιους, όπως για την ιστοσελίδα Huffington Post, η προχθεσινή συνέντευξη Τύπου διάρκειας 77 λεπτών στον Λευκό Οίκο ήταν ένα «Rocky Horror Show» – από τον τίτλο του γνωστού μιούζικαλ.

Για άλλους, πιο ήπιους σχολιαστές, μια έντονη και ανησυχητική επίδειξη πυγμής.

Γεγονός είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει έναν μήνα στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, έδωσε για μία ακόμα φορά την αφορμή για να μιλάνε οι πάντες γι’ αυτόν και όχι απαραίτητα με θετικό τρόπο.

Ο Τραμπ, κατά την προσφιλή του μέθοδο, εξεμάνη κατά των «εχθρών» -με τα ΜΜΕ στην πρώτη γραμμή- αλλά σαφείς απαντήσεις δεν έδωσε, ούτε για τις «ύποπτες» επαφές που του καταλογίζουν με τη Ρωσία, ούτε για άλλα θέματα.

Θα μπορούσε, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι η «τσαμπουκαλίδικη» εμφάνιση του προέδρου ικανοποίησε τουλάχιστον τους οπαδούς του, αν δεν υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα και αν τα χτυπήματα δεν διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Στοπ από τη Γερουσία

Την εβδομάδα που ακολούθησε το «χαστούκι» στο ρατσιστικό του διάταγμα από το Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με την παραίτηση του συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν λόγω των επαφών του με τον Ρώσο πρέσβη, την απόρριψη από τη Γερουσία του μεγιστάνα των φαστ φουντ και σφαγέα των εργασιακών δικαιωμάτων Αντριου Πάζντερ, του ανθρώπου που είχε προτείνει για υπουργό Εργασίας και ένα ηχηρό όχι για την κάλυψη της κενής θέσης του Φλιν.

Λίγο μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, ο Αντριου Χάρβαρντ απάντησε επίσημα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα αναλάβει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Χάρβαρντ, απόστρατος αντιναύαρχος και διευθυντικό στέλεχος της Lockheed Martin, επικαλέστηκε προσωπικούς και οικονομικούς λόγους.

Αν και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ήρθε σε προστριβή με τον πρόεδρο επειδή ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα εργασίας στον Λευκό Οίκο.

Ενα από τα πιθανά ονόματα γι’ αυτή τη θέση είναι του πρώην στρατηγού και δευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, καθώς κι εκείνο του Κιθ Κέλογκ, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου ασφάλειας μετά την παραίτηση του Φλιν.

Φέρτε εισαγγελέα

Το όνομα πάντως είναι το μικρότερο πρόβλημα του Τραμπ αυτή τη στιγμή. Υστερα από τα τελευταία γεγονότα οι Δημοκρατικοί, αλλά και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, επιμένουν στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δοσοληψίες του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία.

«Φέρτε τον ειδικό εισαγγελέα», έγραφαν οι «αποτυχημένοι» κατά τον Ντόναλντ Τραμπ New York Times στο χθεσινό τους εντιτόριαλ.

«Μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, το ερώτημα δεν είναι αν χρήζουν άμεσης και πλήρους διερεύνησης οι δεσμοί της κυβέρνησης Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση -φυσικά και χρήζουν-, αλλά το ποιος θα αναλάβει αυτή την έρευνα», έγραφε η αμερικανική εφημερίδα.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα έρθει τελικά ο εισαγγελέας. Γεγονός είναι, όπως σχολίαζαν διάφοροι αναλυτές τις τελευταίες μέρες, ότι ο Τραμπ μαθαίνει σιγά σιγά τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας.

Κοινώς, έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα.