Σοκ στη Ινδία από τα όσα εκτυλίχθηκαν σε ινδουιστική τελετή σε ένα χωριό στην περιοχή Χάθρας, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, στη βόρεια Ινδία, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές.
Πολλά άτομα ποδοπατήθηκαν με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει ήδη τους 116 σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο κατάλογος θα μακρύνει.
Αξιωματούχος δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πως ο αριθμός των νεκρών από το ποδοπάτημα ανέρχεται στους 116, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για 96 νεκρούς. Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε ότι τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχή σε μια θρησκευτική συγκέντρωση Ινδουιστών της βόρειας Ινδίας την Τρίτη, μετέδωσε
Αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτοί που συνθλίβονταν πέθαναν. Οι άνθρωποι εκεί τους τράβηξαν έξω», είπε ο μάρτυρας Shakuntala Devi στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, δήλωσε ο ιατρικός αξιωματούχος Umesh Tripathi.
Τέτοια περιστατικά είναι σχετικά συνηθισμένα σε ινδικές θρησκευτικές γιορτές, όπου μεγάλα πλήθη συγκεντρώνονται σε μικρές περιοχές με κακή υποδομή και λίγα μέτρα ασφαλείας.
Το 2013, προσκυνητές σε μια δημοφιλή ινδουιστική γιορτή στην κεντρική πολιτεία Μάντια Πραντές, ποδοπάτησαν ο ένας τον άλλον εν μέσω φόβων ότι μια γέφυρα θα κατέρρεε. Τουλάχιστον 115 καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου ή πέθαναν στο ποτάμι.
Το 2011, περισσότεροι από 100 Ινδουιστές πιστοί πέθαναν σε μια συντριβή σε μια θρησκευτική γιορτή στη νότια πολιτεία της Κεράλα.
Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 15.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για την εκδήλωση, η οποία είχε άδεια να φιλοξενήσει περίπου 5.000.
Το Ούταρ Πραντές είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους. Ο πρωθυπουργός του Γιόγκι Αντίτιαναθ διέταξε έρευνα και χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρό» αυτό που συνέβη σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας