Σχεδόν 5.000 Αρμένιοι πρόσφυγες είχαν περάσει το τελευταίο 24ωρο σε αρμενικό έδαφος από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ώρα που όλα δείχνουν ότι το κύμα των προσφύγων θα αυξηθεί εξαιτίας της αζέρικης στρατιωτικής επιχείρησης στον θύλακα.
Οι Αρμένιοι, που είναι η πλειονότητα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης πυρός αφότου στις εχθροπραξίες διάρκειας περίπου 24 ωρών σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.
Η ηγεσία των 120.000 Αρμενίων κατοίκων του θύλακα δήλωσε την Κυριακή ότι αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν πατρίδα τους το Καραμπάχ, αλλά δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Συνεπώς θα αναχωρήσουν για την Αρμενία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις.
Στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ Στεπανακέρτ, όσοι είχαν καύσιμα άρχισαν την Κυριακή, το βράδυ να παίρνουν με τα αυτοκίνητά τους το διάδρομο Λατσίν προς τα σύνορα με την Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς.
Σε φωτογραφίες του πρακτορείου εικονίζονται δεκάδες αυτοκίνητα να αναχωρούν από την πρωτεύουσα με κατεύθυνση αυτό τον ορεινό διάδρομο.
Φεύγουν με φορτηγά και λεωφορεία
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μεταδίδει επίσης ότι Αρμένιοι κάτοικοι του Στεπανακέρτ φόρτωναν από το πρωί της Δευτέρας τα υπάρχοντά τους σε λεωφορεία και φορτηγά και αναχωρούσαν για την Αρμενία.
Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί με παιδιά και αποσκευές, έκαναν ουρά για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Οι αρμενικές αρχές του Καραμπάχ ανακοίνωσαν πως δωρεάν καύσιμα θα δοθούν σε όλους όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν.
Ήδη η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες.
Συνάντηση Αλίεφ-Ερντογάν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στον αυτόνομο θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν -αζέρικο έδαφος ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία- για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίεφ, τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και απόψεις για τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.
Αλίεφ και Ερντογάν θα συμμετάσχουν σε τελετή για αγωγό αερίου που θα φέρει φυσικό αέριο στο Ναχιτσεβάν, και θα εγκαινιάσουν μια στρατιωτική εγκατάσταση στο θύλακα, η οποία εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα.
Μόσχα: Η Αρμενία είναι σύμμαχος
Απαντώντας σε επικρίσεις του Γερεβάν για τη στάση της στην υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ η Μόσχα δήλωσε ότι η ίδια δεν φέρει ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον θύλακα, τονίζοντας ότι θεωρεί την Αρμενία σύμμαχο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης ότι «η Ρωσία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Καραμπάχ γίνονται σεβαστά».
Στην Αρμενία η επικεφαλής της USAID
Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα φθάσουν σήμερα στην Αρμενία. Μεταξύ αυτών, η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, και ο ασκών χρέη υφ. Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Γιούρι Κιμ.
Η Πάουερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και θα «υπογραμμίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τη δέσμευσή τους να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που οφείλονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Σαμάνθα Πάουερ είναι η πρώτη επικεφαλής της USAID που μεταβαίνει στην Αρμενία, και «θα εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον αρμενικής καταγωγής πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα συζητήσει μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση εκεί».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ζητούν να μην εμποδίζονται η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και το εμπόριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας