Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Βυθισμένη στο πένθος όλη η χώρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 288 ανθρώπους, με τις εικόνες από το σημείο της τραγωδίας να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι «κανένας υπεύθυνος» δεν θα μείνει ατιμώρητος, την ώρα που οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκαν και ξεκινά γύρος ανακρίσεων.

«Κανένας υπεύθυνος» για το ατύχημα δεν θα γλιτώσει, δεσμεύθηκε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το σημείο της τραγωδίας και τραυματίες στο νοσοκομείο. «Προσεύχομαι να ξεπεράσουμε αυτή τη θλιβερή στιγμή το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Θρήνος και σύγχυση στην Ινδία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

Ανθρώπινο λάθος ή προβλήματα στο δίκτυο;

Παρά το γεγονός ότι η σύγχυση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, ήδη οι πρώτες διαρροές σε μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν τις ευθύνες σε «ανθρώπινο λάθος». Χθες Σάββατο, πάντως, τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους των σιδηροδρόμων, είχαν κάνει λόγο για λάθος στη σηματοδότηση.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ινδός υπουργός Σιδηροδρόμων υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν τα αίτια και οι υπεύθυνοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι σωστό» να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες προτού δημοσιευθεί η τελική έκθεση για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλλαγή που έγινε κατά την ηλεκτρονική σύμπλεξη ευθύνεται για το δυστύχημα», μια αναφορά στο περίπλοκο σύστημα σηματοδότησης με το οποίο γίνεται η διαχείριση των γραμμών του σιδηροδρόμου προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συγκρούσεις.

Το Coromandel Express, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καλκούτα- Μαντράς, έλαβε άδεια να εισέλθει στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, αλλά λόγω ανθρώπινου λάθους μπήκε σε άλλη στην οποία ήδη βρισκόταν εμπορική αμαξοστοιχία, εξηγεί η αστυνομία.

<div style=”position:relative;padding-bottom:56.25%;”> <iframe style=”position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;” allow=”fullscreen; accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; payment” allowfullscreen frameborder=”0″ scrolling=”no” loading=”lazy” referrerpolicy=”unsafe-url” src=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ct34yjtgm31t” ></iframe> </div><div itemprop=”video” itemscope itemtype=”https://schema.org/VideoObject”> <meta itemprop=”name” content=”Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 300 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες” /> <meta itemprop=”description” content=”Αναζητούν ακόμα επιζώντες μέσα στις λαμαρίνες των βαγονιών. ” /> <meta itemprop=”duration” content=”PT1M26S” /> <meta itemprop=”thumbnailUrl” content=”https://i1thumbs.glomex.com/dC1icTR5Z243ZXRpZGwvMjAyMy8wNi8wMy8xNi8wNF8yMl82NDdiNjQ4NjZkZTQ4LmpwZw==/profile:player-960×540″ /> <meta itemprop=”uploadDate” content=”2023-06-03T16:04:49.000Z” /> <meta itemprop=”embedUrl” content=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ct34yjtgm31t” /> </div>

Το επιβατικό τρένο προσέκρουσε με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία. Τρία βαγόνια έπεσαν στη διπλανή σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν το πίσω μέρος ενός τρένου εξπρές που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μπανγκαλόρ- Καλκούτα. Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές, προσθέτουν οι Times.

Η τραγωδία σημειώθηκε κοντά στο Μπαλασόρ, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Μπουμπανεσβάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Οντίσα, στην ανατολική Ινδία.

Θρήνος και σύγχυση στην Ινδία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί

Επισήμως έχουν σκοτωθεί 288 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 900, ωστόσο ο κατάλογος των νεκρών αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι θάνατοι μπορεί να πλησιάσουν και τους 400.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης σταμάτησαν χθες το βράδυ, περίπου 24 ώρες μετά το δυστύχημα. «Όλα τα πτώματα και οι τραυματισμένοι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του δυστυχήματος», δήλωσε αξιωματούχος του Μπαλασόρ.

<div style=”position:relative;padding-bottom:56.25%;”> <iframe style=”position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;” allow=”fullscreen; accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; payment” allowfullscreen frameborder=”0″ scrolling=”no” loading=”lazy” referrerpolicy=”unsafe-url” src=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ct34w8mz0qup” ></iframe> </div><div itemprop=”video” itemscope itemtype=”https://schema.org/VideoObject”> <meta itemprop=”name” content=”Ινδία: Έσβησαν οι ελπίδες για επιζώντες- Πάνω από 288 οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος” /> <meta itemprop=”description” content=”Στον τόπο της τραγωδίας ο Ινδός πρωθυπουργός- Υποσχέσεις για έρευνα σε βάθος” /> <meta itemprop=”duration” content=”PT57S” /> <meta itemprop=”thumbnailUrl” content=”https://i2thumbs.glomex.com/dC1ieGFxd2R0cHhzYjUvMjAyMy8wNi8wMy8xNS81Ml8xN182NDdiNjFiMTI2ZjRhLmpwZw==/profile:player-960×540″ /> <meta itemprop=”uploadDate” content=”2023-06-03T15:53:07.000Z” /> <meta itemprop=”embedUrl” content=”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ct34w8mz0qup” /> </div>

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή δέχονται τους τραυματίες, ενώ περίπου 200 ασθενοφόρα, ακόμη και λεωφορεία, κινητοποιήθηκαν για τη διακομιδή τους.

Θρήνος και σύγχυση στην Ινδία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη χώρα

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Παρασκευής είναι το πιο φονικό που έχει σημειωθεί στην Ινδία από το 1995, όταν δύο τρένα εξπρές συγκρούστηκαν κοντά στο Φιροζαμπάντ, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων.

Στο παρελθόν η Ινδία έχει βιώσει πολλές σιδηροδρομικές τραγωδίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια του δικτύου έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στις επενδύσεις και την τεχνολογική εξέλιξη.

Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα ήταν εκείνο της 6ης Ιουνίου 1981, όταν επτά βαγόνια ενός τρένου που διέσχιζε μια γέφυρα έπεσαν στον ποταμό Μπαγκμάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800-1.000 άνθρωποι.