Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής λόγω εσωτερικών διαφωνιών στον κυβερνώντα συνασπισμό του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Μουχίντιν Γιασίν, σήμερα ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά.

Όμως, θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, έως ότου διοριστεί νέος, αναφέρει το παλάτι σε ανακοίνωσή του.

Το παλάτι διευκρίνισε ότι η διεξαγωγή εκλογών δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ο βασιλιάς δήλωσε ότι δεν αρμόζει να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους στη Μαλαισία βρίσκονται μεταξύ των υψηλότερων στην νοτιοανατολική Ασία.

Σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας οδηγείται η χώρα της Μαλαισίας έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης μετά από 17 μήνες στην εξουσία.

Έτσι και ο Μουχίντιν Γιασίν ανέβαλε την διεξαγωγή εκλογών για μήνες επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο βασιλιάς Αλ Σουλτάν Αμπντουλάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την παραμονή του Μουχίντιν ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αφού έλαβε την παραίτηση της κυβέρνησης Μουχίντιν, δήλωσε μέσω του Facebook.

Αργότερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μουχίντιν δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά επειδή έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών και πρόσθεσε ότι μια νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Ο 74χρονος πρωθυπουργός προσπάθησε την Παρασκευή να παραμείνει στην εξουσία προτείνοντας άνευ επιτυχίας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον υποστηρίξουν με αντάλλαγμα την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών, πραγματοποίησε το τελευταίο υπουργικό του συμβούλιο σήμερα προτού κατευθυνθεί στο παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον μονάρχη.

Η λήψη μιας απόφασης εναπόκειται τώρα στον βασιλιά, ο οποίος μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό επιλέγοντας κάποιον από τους εκλεγμένους βουλευτές με βάση το ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Παρόλα αυτά δεν διαφαίνεται κάποιος ανερχόμενος διάδοχος του πρώην πρωθυπουργού, αφού δεν υπάρχει κάποιο κόμμα με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.