Στο εμετικό «μανιφέστο» του, με τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» («κλεμμένο» από ένα δοκίμιο του Γάλλου ακροδεξιού συγγραφέα Ρενό Καμί, όπου γίνεται λόγος για την «αντικατάσταση» των ευρωπαϊκών λαών από Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες), ο Μπρέντον Τάραντ αυτοπαρουσιάζεται σαν ένας «απλός, λευκός άνδρας της εργατικής τάξης», με «σκοτσέζικη, ιρλανδική και εγγλέζικη καταγωγή».
Ενας απολίτικος και χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση νεαρός γυμναστής, που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη νεοφασιστική και μισαλλόδοξη ιδεολογία του έπειτα από σειρά «εκπαιδευτικών» ταξιδιών που έκανε στην Ευρώπη, και ειδικά σε τοποθεσίες ιστορικών συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στα Βαλκάνια και στη Γαλλία, τις οποίες «απαθανάτισε» με λευκή μπογιά πάνω στα όπλα του.
Πράγματι, όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτή την αφήγηση: ο Τάραντ μεγάλωσε στο Γκράφτον, μια μικρή πόλη της Νέας Νότιας Ουαλίας, και μετά το λύκειο παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής.
Ο ίδιος περιγράφει την παιδική του ηλικία ως «κανονική» και την οικογένειά του ως «φτωχική». Τα αυστραλιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 2010 και ότι η μητέρα και η αδελφή τού Τάραντ ζουν ακόμη στο Γκράφτον.
Η γιαγιά του, Μαρί Φιτζέραλντ, δήλωσε «συντετριμμένη» και ειπε πως «δεν ξέρει τι να πιστέψει».
Το σίγουρο είναι ότι από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης του, και όσοι τον ήξεραν τότε –όπως η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου, Τρέισι Γκρέι– μιλάνε για έναν εργατικό νέο, που βοηθούσε αφιλοκερδώς τα φτωχότερα παιδιά, αλλά που ωστόσο «σκλήρυνε» απότομα μετά τα ταξίδια του, πρώτα στην Ασία (όπου επισκέφτηκε το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα) και κατόπιν στην Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στο κανάλι ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και τον έκανε να αλλάξει», πρόσθεσε.
Επιρροές Μπρέιβικ
Σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις, ώς τώρα, δεν έχουν αποδειχθεί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ταξίδευε ανταλλάσσοντας κρυπτονομίσματα (Bitcoins).
Το βέβαιο είναι ότι ο Αυστραλός κατά συρροήν δολοφόνος δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών ή άλλων αρχών.
Αυτό του επέτρεψε να αποκτήσει και άδεια οπλοφορίας – όλα τα όπλα του ήταν αγορασμένα νόμιμα, περιλαμβανομένων των δύο ημιαυτόματων AR-15, που είναι «πολιτικές» εκδοχές του γνωστού αμερικανικού πολεμικού τυφεκίου εφόδου Μ-16.
Επίσης, όπως και ο Νορβηγός φονιάς και πρότυπό του Αντερς Μπρέιβικ, αλλά και οι δύο νεαροί δολοφόνοι του Λυκείου Κολουμπάιν στις ΗΠΑ, φέρεται να πέρασε μεγάλο μέρος της εφηβείας αλλά και της ενήλικης ζωής του παίζοντας βίαια βιντεοπαιχνίδια.
Στο «μανιφέστο» του, η επιρροή Μπρέιβικ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή» με τον (έγκλειστο και σε διαρκή απομόνωση) Νορβηγό, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Εξίσου εμφανής είναι, όμως, και η πνευματική σύγχυση, ο «αχταρμάς» μισαλλόδοξων κοσμοθεωριών και η επιρροή των fake news και των πολιτικο-φυλετικών θεωριών συνωμοσίας που διασπείρει η Ακροδεξιά μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Το βέβαιο είναι ότι ο Τάραντ «μορφώθηκε» από το διαδίκτυο, «το μόνο μέρος όπου μπορεί κανείς να βρει την αλήθεια», όπως γράφει.
Αλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο, όπου μετά δυσκολίας περνούσε τις τάξεις, και ότι δεν πήγε στο πανεπιστήμιο γιατί «δεν υπήρχε εκεί κάτι που να με ενδιαφέρει να σπουδάσω»…
Ο Τάραντ διηγείται συγκεκριμένα ότι το «κλικ» στο μυαλό του έγινε την άνοιξη του 2017, όταν ταξίδευε στη Γαλλία και –όπως γράφει– σοκαρίστηκε από την «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις.
Ενιωσε, λέει, τόσο μεγάλη απελπισία από την ήττα της Μαρίν Λεπέν και τη νίκη του «φιλομετανάστη» Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, ώστε αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην προετοιμασία της επίθεσης της Παρασκευής.
Ωστόσο οι αρχές στην Κροατία και τη Βοσνία, δύο βαλκανικές χώρες που επισκέφτηκε στα τέλη του 2016, ερευνούν την πιθανότητα να πέρασε από κάποιο «σχολείο» παραστρατιωτικής εκπαίδευσης. Εκτός βέβαια και αν το «σχολείο» ήταν στην Ελλάδα…
Καλεί, επίσης, για «φυλετικό διαχωρισμό» στη βορειοαμερικανική ήπειρο και φυσικά εγκωμιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως ένα «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».
Οταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την αναφορά, ο απίστευτος Τραμπ απάντησε πως… δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού στις ΗΠΑ.
«Ισως αυτό να συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία, αλλά όχι εδώ», είπε, κάνοντας λόγο για μια «πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων»… Μία δήλωση που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ και ανάγκασε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μάικ Μαλβέινι, να βγει στο Fox News και να δηλώσει πως είναι άδικη κάθε διασύνδεση του Τραμπ με τον «διαταραγμένο» και «σατανικό» δράστη…
