Δεκάδες γυναίκες που εγκατέλειψαν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας από το 2011, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε πρόεδρος της χώρας, καταγγέλλουν συστηματική σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχους σε θέσεις εξουσίας, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
Η έρευνα τεκμηρίωσε πως γυναίκες έπεφταν θύματα σεξουαλικής βίας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στρατιώτες, αστυνομικούς, εισαγγελείς, αλλά και αξιωματούχους που επιτηρούν ορισμένες από τις αναπτυσσόμενες ιδιωτικές αγορές στη χώρα.
Σχεδόν 60 Βορειοκορεάτισσες σε συνεντεύξεις τους, που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές σε πάνω από δύο χρόνια, περιέγραψαν ακούσιες σεξουαλικές επαφές, «τόσο συχνές ώστε να γίνονται μέρος της καθημερινής ζωής».
Σύμφωνα με την HRW, οι άνδρες στην εξουσία μένουν ατιμώρητοι. «Όταν ένας φύλακας ή ένας αστυνομικός επιλέγει μια γυναίκα, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του είτε για σεξ, είτε για χρήμα, είτε για άλλες παροχές».
Όπως σημειώνει ο Guardian, οι γυναίκες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια χώρα όπου οι αστυνομικοί, οι επιθεωρητές εργασίας και οι στρατιώτες είναι κυρίως άνδρες.
Μπορεί ο Κιμ να έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ωστόσο η μαύρη αγορά έχει γίνει ζωτική πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες, αλλά και πεδίο ανεξέλεγκτης σεξουαλικής βίας.
Από την πλευρά της Πιονγιάνγκ επιχειρεί να απεικονίσει τον εαυτό της ως παράδεισο απαλλαγμένο από εγκληματικές πράξεις και στα στοιχεία που έδωσε πέρυσι στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι μόνο πέντε άτομα καταδικάστηκαν για βιασμό το 2015 και επτά το 2011.
Όμως, η έκθεση παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Οκτώ γυναίκες, πρώην κρατούμενες, περιέγραψαν ότι έζησαν «σεξουαλική, λεκτική και σωματική κακοποίηση» στα χέρια των αρχών.
Μία γυναίκα μίλησε για την κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι ασφαλείας και αστυνομικοί «μας θεωρούσαν παιχνίδια [σεξουαλικά]». «Συμβαίνει τόσο συχνά, κανείς δεν σκέφτεται ότι είναι σημαντικό» είπε. «Αλλά είμαστε άνθρωποι και το νιώθουμε. Έτσι μερικές φορές, από το πουθενά, φωνάζεις μέσα στη νύχτα και δεν ξέρεις γιατί» πρόσθεσε.
Πολλές άλλες εξέφρασαν επίσης την αίσθηση ότι η κακοποίηση που υπέστησαν ήταν τόσο «ομαλοποιημένη», που σχεδόν καμία δεν σκέφτηκε να υποβάλει καταγγελία κατά των δραστών. Μόνο μία κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, ενώ άλλες είπαν ότι οι αρχές δεν θα ενεργούσαν.
Αρκετά από τα θύματα δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις, αφού πιάνονται στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Κίνα, για εργασία ή απλά για να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Κορέα.
Μία αγρότισσα, που στάλθηκε πίσω στη Βόρεια Κορέα αφού συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία είπε ότι ο αστυνομικός κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της την έβαλε να καθίσει πολύ κοντά σε αυτόν. «Με άγγιξε πάνω από τα ρούχα μου και από κάτω. Με άγγιξε επίσης μεταξύ των ποδιών και έβαλε τα δάχτυλά του μέσα μου αρκετές φορές σε διαφορετικές ημερών».
Η ίδια ένιωσε ότι η ζωή της ήταν σε κίνδυνο και η μοίρα της στα χέρια του ανακριτή, οπότε θεώρησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να απαντήσει στις σεξουαλικές ερωτήσεις του.
Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως ενώ ακτιβιστές διαμαρτύρονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα με τον ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 80.000 με 120.000 πολιτικούς κρατούμενους, που είναι βρίσκονται σε τέσσερις μεγάλες πολιτικές φυλακές.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει με λεπτομέρειες περιπτώσεις «δολοφονίας, υποδούλωσης, βασανιστηρίων, φυλάκισης, βιασμών, αναγκαστικών εκτρώσεων και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας, διωγμών για πολιτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς και φυλετικούς λόγους, βίαιη μετακίνηση πληθυσμών».
«Μετά από αυτή την έκθεση, η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να πει ότι η σεξουαλική βία δεν υπάρχει, οπότε είτε πρέπει να αλλάξουν τη μελωδία τους είτε να διορθώσουν το πρόβλημα» δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης της οργάνωσης.
«Ο Κιμ θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό, θα μπορούσε να επιβάλει τους νόμους της Βόρειας Κορέας», είπε ο ίδιος για να σημειώσει ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος παρά τις υποσχέσεις του αυταρχικού ηγέτη.
«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα απειλητικό για το καθεστώς. Επομένως γι αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχους» εξήγησε.
Μια έκθεση για την σεξουαλική βία στη Βόρεια Κορέα τον Μάρτιο από το Korea Future Initiative επίσης διαπίστωσε ότι «ένας κεκαλυμμένος μυσογινισμός επικρατεί σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση επιτρέποντας στους δράστες να βρίσκουν καταφύγιο στους θεσμούς και στις πατριαρχικές παραδόσεις της κοινωνίας»
Με πληροφορίες από The Guardian και Reuters
