Τους 1.763 έφτασε ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 28 Σεπτεμβρίου στην Ινδονησία.
Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, περισσότερα από 5.000 άτομα παραμένουν αγνοούμενα.
Οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί στο κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής, τη μικρή πόλη Πάλου.
Στη γειτονική συνοικία Πετόμπο, ομάδα Γάλλων διασωστών αναζητούν ανθρώπινα μέλη που τυχόν προεξέχουν από τα στρώματα λάσπης.
«Θα χρειαστούν 4 με 5 μήνες για να απομακρύνουμε το έδαφος με εκσκαφείς. Οι εκσκαφείς δεν μπορούν να απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες λάσπης γιατί υπάρχουν πτώματα από κάτω, πρέπει να σκάβεις το χώμα πολύ προσεκτικά», λέει ο Αρνό Αλιμπέρ της διεθνούς ΜΚΟ Pompiers Humanitaires Francais, της πρώτης που επιχείρησε στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, σε πλωτό νοσοκομείο μετατράπηκε το πλοίο KRI Dr Soeharso, το οποίο έφΤασε στο λιμάνι του Πάλου. Ήδη τέσσερα μωρά ήρθαν στον κόσμο τις τελευταίες ημέρες εκεί δεδομένου ότι τα νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές έχουν καταστραφεί.
