Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης αναγκάζουν μετανάστες, ειδικά Σουδανούς, που βρίσκονται σε στρατόπεδα κράτησης να πολεμήσουν, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ προετοιμάζεται η σύνοδος για τη λιβυκή κρίση στο Βερολίνο και σύμφωνα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο, Βενσάν Κοσετέλ, υπάρχουν «μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης και τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν εκεί επ’ αόριστον ή να πάνε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σε πόσους μετανάστες έγινε αυτή η «προσφορά», ωστόσο διαπιστώθηκε ότι «αυτές οι προσπάθειες στρατολόγησης είχαν στόχο κυρίως Σουδανούς. Υποθέτουμε διότι μπορούν να μιλήσουν αραβικά». 

Και διευκρίνισε ότι «και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τους στρατολογήσουν».

«Αν το αποφασίσουν, τους δίνεται μια στολή, ένα τουφέκι και οδηγούνται αμέσως στο μέτωπο του αστικού ανταρτοπολέμου», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία, ένας από τους ελάχιστους διεθνείς οργανισμούς που συνεχίζουν να είναι παρόντες στη Λιβύη, κατορθώνει ενίοτε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο για λόγους ασφαλείας, έχει μειώσει το προσωπικό της στη λιβυκή επικράτεια.

Από το 2011 και την ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, με τη στήριξη και χωρών-μελών οτυ ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική. Επί της ουσίας, υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, μία απολύτως αδύναμη, η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σαράτζ στην Τρίπολη, και μια παράλληλη κυβέρνηση στην πόλη Τομπρούκ, που έχει συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Σαράτζ, ενώ Ρωσία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τον Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ