Αισιοδοξία αφενός, σκεπτικισμό αφετέρου προκαλεί η συμφωνία για διαμοιρασμό της εξουσίας που υπέγραψαν χθες στο Σουδάν οι χουντικοί στρατηγοί με την αντιπολίτευση, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ενωσης και της Αιθιοπίας.
Από τη μία, η υπογραφή της «πολιτικής διακήρυξης» συνιστά ένα πρώτο βήμα για την πολυπόθητη μετάβαση σε δημοκρατική διακυβέρνηση έπειτα από 30 χρόνια στυγνής δικτατορίας υπό τον Ομάρ αλ Μπασίρ.
Από την άλλη, όμως, σηματοδοτεί μια σημαντική υπαναχώρηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που αξίωνε από τους στρατιωτικούς να παραδώσουν άμεσα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση και να λογοδοτήσουν για την πολύνεκρη καταστολή των ειρηνικών αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων της 3ης Ιουνίου.
Το πάνω χέρι που εξακολουθεί να έχει ο στρατός –έχοντας ανατρέψει τον Απρίλιο τον Μπασίρ μετά από μήνες παλλαϊκών κινητοποιήσεων, για να επιβάλει στη θέση του μια νέα χούντα στη μουσουλμανική χώρα– προκύπτει και από το γεγονός πως στο νεοσυσταθέν 11μελές «κυρίαρχο συμβούλιο», στελεχωμένο από έξι πολιτικούς και πέντε στρατιωτικούς βάσει της συμφωνίας, ο πρώτος που θα αναλάβει εκ περιτροπής επικεφαλής για 21 μήνες θα είναι στρατιωτικός.
Θα τον διαδεχτεί για 18 μήνες ένα πολιτικό μέλος του συμβουλίου, με προοπτική να διεξαχθούν εκλογές σε κάτι περισσότερο από τρία χρόνια.
Κομβικό ζήτημα αποτελεί η ασυλία από διώξεις, που επιδιώκει ο στρατός. Στόχος, να μείνουν ατιμώρητοι οι «ημέτεροι» αυτουργοί του αιματοκυλίσματος του Ιουνίου με τους 128 νεκρούς και τους αθρόους βιασμούς, σύμφωνα με καταγγελίες μελών της οργάνωσης-ομπρέλα της αντιπολίτευσης Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, η οποία εκπροσωπεί τους διαδηλωτές και συνυπέγραψε τη συμφωνία με τους χουντικούς.
Οπως καταμαρτυρείται ευρέως, την άγρια καταστολή εξαπέλυσαν οι διαβόητες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), γνωστές και ως παραστρατιωτικές ομάδες Τζαντζαγουίντ που θεωρούνται υπεύθυνες για τις θηριωδίες στο Νταρφούρ, για τις οποίες ο Μπασίρ έχει παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Επικεφαλής των RSF παραμένει ο πραξικοπηματίας στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο με το παρατσούκλι «Χεμέντι», υπαρχηγός της χούντας, που πιέζει να υπάρξει ασυλία –τουτέστιν «επίσημο» κουκούλωμα– για τη σφαγή άοπλων διαδηλωτών από δικούς του ανθρώπους, πιθανότατα με εντολή του ίδιου.
Οι χουντικοί (και προσωπικά ο Νταγκάλο) στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, τα αυταρχικά καθεστώτα των οποίων προωθούν πάγια την κατάπνιξη οποιασδήποτε απόπειρας λαϊκής εξέγερσης και εκδημοκρατισμού στις επικράτειές τους και στον μουσουλμανικό κόσμο εν γένει.
Στη χθεσινή συμφωνία, πάντως, παραλείπεται το επίμαχο ζήτημα της ασυλίας και γίνεται αναφορά μόνο σε διεξαγωγή εγχώριας έρευνας για τη σφαγή. Αλλα κρίσιμα θέματα, όπως η κατάρτιση νέου Συντάγματος και το εύρος των εξουσιών του «κυρίαρχου συμβουλίου», θα τεθούν επί τάπητος σε νέο γύρο συνομιλιών αύριο Παρασκευή.
Ο χουντικός στρατηγός Νταγκάλο (δεξιά) δίνει τα χέρια με έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά τη χθεσινή συμφωνία
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας