Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι επιπλοκές που προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ Βαλς-Αμον στη Γαλλία, εν όψει του δεύτερου γύρου των προκριματικών της γαλλικής Αριστεράς καθώς και τα διατάγματα που υπέγραψε χθες ο Ντόναλντ Τράμπ με τα οποία ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τη δημιουργία του αγωγού πετρελαίου μαμούθ της Ντακότα κυριαρχούν στο σημερινό διεθνή Τύπο.  

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Αντάρτες Συντηρητικοί ζητούν να έχουν περισσότερο λόγο για το brexit  καθώς η Μέι χάνει τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο.» Όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ η ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου υποχρέωσε την βρετανίδα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε έγκριση του Brexit με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, ενώ η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι το Λονδίνο δεν χρειάζεται να περιμένει για την συναίνεση των κοινοβουλίων της Σκοτίας, της Β. Ιρλανδίας και της Ουαλίας.

Άλλο σημαντικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας αποτελούν τα πέντε διατάγματα τα οποία υπέγραψε χθες ο αμερικανός πρόεδρος ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου της Ντακότα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ντόπιοι και οικολογικές οργανώσεις άσκησαν δριμεία κριτική στον Τραμπ για το θέμα του αγωγού-μαμούθ  ο οποίος θα έχει μήκος σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα, θα διασχίζει έξι Πολιτείες μεταφέροντας 800.000 βαρέλια ημερησίως με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Η σκοτσέζικη The Herald έχει τίτλο : «Σχεδιάζονται οι γραμμές μάχης για το brexit καθώς η (πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι η Σκοτία αγνοήθηκε!». 

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε «πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με αφορμή τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χθες. Όπως τονίζει η εφημερίδα το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διπλασιάστηκε σχεδόν πέρυσι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την είσπραξη φόρων ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους των δανειστών της χώρας, την ώρα που κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία. «Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν», σχολιάζει το δημοσίευμα, με τα έσοδα από το ΦΠΑ στα καύσιμα, τον καπνό και άλλα προϊόντα να είναι αυξημένα.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 25.01.2017

Στη Γαλλία όπου κυριαρχεί το αποψινό ντιμπέιτ των δύο  νικητών στις προκριματικές εκλογές της Αριστεράς Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν η La Depeche du Midi έχει τίτλο: «Βάλς-Αμόν τραβάνε τα μαχαίρια» . Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δυο πολιτικοί θα αναμετρηθούν απόψε τηλεοπτικά σε μια «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα με εντελώς διαφορετικά επιχειρήματα και θέσεις.

Η κεντροδεξιά Le Figaro έχει τίτλο : «Αμόν-Βαλς : Μια τηλεμαχία για την εξασφάλιση της πενταετίας» και στο κυρίως άρθρο υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το αποψινό ντιμπέιτ  μεταξύ των δυο υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται «πικρό» καθώς οι διαφοροποιήσεις των δύο ανδρών είναι σημαντικές, τόσο στα θέματα της οικονομίας, όσο και στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. 

Στη Γερμανία, μια μεγάλη μερίδα των εφημερίδων δημοσιεύουν αναλύσεις, εκτιμήσεις και απόψεις για το κατά πόσο μπορεί ο Μάρτιν Σουλτς να εκθρονίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Η Die Welt πάντως δεν θεωρεί απίθανο αυτό το ενδεχόμενο και σε σχόλιό της επισημαίνει ότι «αυτό που σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, με δεδομένα τα ποσοστά του SPD που δεν ξεπερνούν το 20%, θα μπορούσε, στην πορεία του χρόνου, να προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του SPD, που δεν θα μπορούσε να το κερδίσει ο (μέχρι σήμερα πρόεδρος του κόμματος) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτοντας υποψηφιότητα για την καγκελαρία». 

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το σχόλιό της στις αδυναμίες του μελλοντικού υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών υπογραμμίζοντας ότι : «ο Σουλτς δεν έχει να επιδείξει εμπειρία στην ηγεσία του κόμματος, ούτε στην εσωτερική πολιτική. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα καθώς ο Σουλτς μπορεί να φέρει μία φρέσκια αύρα, την οποία χρειάζεται επειγόντως το SPD» υπογραμμίζει η εφημερίδα. 

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 25.01.2017

Σκεπτικισμό για τον Σουλτς, αλλά και για γενικότερα για τις διεργασίες στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσλεντορφ Handelsblatt η οποία ,μεταξύ άλλων, τονίζει : «Από την εποχή που οι σοσιαλδημοκράτες επέβαλαν τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ το κόμμα παραμένει διχασμένο, αναζητώντας ένα καινούριο DNA. Το ότι ο Γκάμπριελ σε αυτή τη φάση, κατάφερε να παραμείνει πάνω από έξι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αποτελεί ήδη ένα μικρό θαύμα. Ο Μάρτιν Σουλτς καλείται τώρα να επιτύχει ένα ακόμη μεγαλύτερο θαύμα, δηλαδή μία νίκη στις βουλευτικές εκλογές» καταλήγει.

Στις ΗΠΑ τέλος οι περισσότερες εφημερίδες έχουν τίτλους για χθεσινά διατάγματα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος προκειμένου  να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του πετρελαιαγωγού-μαμούθ της Ντακότα καθώς και τις δηλώσεις του για ανέγερση τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό. Η USA Today έχει τίτλο : «Ο Τράμπ κινείται γρήγορα για τους πετρελαιαγωγούς» επισημαίνοντας ότι η διακοπή των εργασιών είχε αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο της «πράσινης» πολιτικής Ομπάμα για επτά χρόνια. Η Wall Street Journal γράφει στον τίτλο της ότι: «Ο Τραμπ ετοιμάζει τα σχέδια για να κατασκευάσει τείχος». Όπως μάλιστα επισημαίνει η εφημερίδα στις προτάσεις του Τραμπ περιλαμβάνονται, όχι μόνο η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ατόμων από κράτη που κρίνει ότι συνιστούν τρομοκρατική απειλή, αλλά και τη διακοπή του προγράμματος για τους πρόσφυγες!