Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
34.5° 32.2°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
34.3° 30.7°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 34.0°
3 BF
36%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
45%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.5° 31.9°
4 BF
48%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
33.0° 29.6°
0 BF
49%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.9°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
34.6° 34.6°
2 BF
26%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 29.8°
4 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.9°
4 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
58%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.6° 32.3°
2 BF
38%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 31.7°
2 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.8° 29.9°
4 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.8° 32.7°
2 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.3° 32.1°
2 BF
44%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.2° 30.3°
3 BF
64%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.7°
2 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν | AP Photo/Evan Vucci

Αποκάλυψη: Ισραηλινά έγγραφα για το «μασάζ» της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ

Εκτεταμένη προσπάθεια του Ισραήλ για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και για τον επαναπροσδιορισμό του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου Γάζα, ο Ισραηλινός υπουργός Amichai Chikli κλήθηκε να ενημερώσει την Κνεσέτ σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για τις αυξανόμενες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως στα ελίτ πανεπιστήμια. 
«Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ και τώρα, ότι πιστεύω ότι πρέπει, ειδικά στις ΗΠΑ, να περάσουμε στην επίθεση» υποστήριζε ο ίδιος. 

Από τότε ηγήθηκε μιας στοχευμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επικριτών του Ισραήλ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται σχετικά έγγραφα. Διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι υπήρχαν νέα χρήματα στον προϋπολογισμό για μια εκστρατεία, η οποία ήταν ξεχωριστή από το πληρωμένο διαφημιστικό περιεχόμενο για την κυβέρνηση και ό,τι περιλάμβαναν παραδοσιακά οι δημόσιες σχέσεις. 

Πρόκειται για 80 προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αλά "Concert"", σύμφωνα με τον Chikli. Με αυτή τη λέξη αναφερόταν στην εκτεταμένη επανεκκίνηση ενός αμφιλεγόμενου ισραηλινού κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε για να πραγματοποιήσει αυτό που το Ισραήλ αποκαλούσε «δραστηριότητες μαζικής συνείδησης» και απευθύνονταν κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το «Concert», γνωστό πλέον ως «Voices», είχε προηγουμένως συνεργασίες με ομάδες που πρωτοστατούσαν σε εκστρατεία για υιοθέτηση των λεγόμενων «αντι-BDS» κρατικών νόμων, που τιμωρούν τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή σε μποϊκοτάζ ή άλλες μη βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ. 

Οι τελευταίες δραστηριότητες της Voices διεξήχθησαν μέσω μη κερδοσκοπικών οργανισμών και άλλων οντοτήτων, που συχνά δεν αποκαλύπτουν τις πληροφορίες των δωρητών. Από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, ο Chikli επέβλεψε τουλάχιστον 32 εκατ. σέκελ (περίπου 8,6 εκατ. δολάρια) που δαπανήθηκαν για την υποστήριξη της κυβέρνησης με σκοπό την αναμόρφωση της δημόσιας συζήτησης.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για μια από τις αμερικανικές ομάδες που συντονίζονται στενά με το υπουργείο του Chikli, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Παγκόσμιου Αντισημιτισμού και της Πολιτικής, για να πετύχει μια νίκη. Σε μια ευρέως προβεβλημένη ακρόαση στο Κογκρέσο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό φοιτητών, που διαδήλωναν κατά του πολέμου, αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρθηκαν ρητά στην έρευνα του ISGAP και τους προέδρους των πανεπιστημίων.

«Όλες αυτές οι ακροάσεις ήταν αποτέλεσμα της έκθεσής μας ότι όλα αυτά τα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το Χάρβαρντ, παίρνουν πολλά χρήματα από το Κατάρ», καυχήθηκε ο Natan Sharansky, προκάτοχος του Τσικλί που προεδρεύει του ISGAP.  

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό συνέχισε να διαμορφώνει τις έρευνες του Κογκρέσου για τα πανεπιστήμια σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι διαμαρτυρίες για το Ισραήλ υποκινούνται από αντισημιτισμό. Άλλες αμερικανικές ομάδες που συνδέονται με το Voices έχουν επιδιώξει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της υποστήριξης προς το κράτος του Ισραήλ. Μια τέτοια ομάδα που αναφέρεται δημοσίως ως εταίρος είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ενδυνάμωσης των Μαύρων(NBEC), που δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή από Αφροαμερικανούς πολιτικούς των Δημοκρατικών, που υποσχέθηκαν αλληλεγγύη στο Ισραήλ. 

Μια άλλη ομάδα, η φιλοϊσραηλινή CyberWell με επικεφαλής πρώην αξιωματούχους της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και του Voices, έχει καθιερωθεί ως «έμπιστος συνεργάτης» του TikTok και της Meta, βοηθώντας και τις δύο διαδικτυακές πλατφόρμες να ελέγχουν και να επεξεργάζονται το περιεχόμενο. Πρόσφατα η CyberWell ζήτησε από τη Meta να βάλει στοπ στο δημοφιλές σύνθημα «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη». 

Η Haaretz και οι New York Times αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το υπουργείο του Chikli είχε προσλάβει μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να ασκήσει κρυφά πίεση στους Αμερικανούς βουλευτές. Η εταιρεία χρησιμοποίησε εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς που αναρτούσαν φιλοϊσραηλινό ή αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο σε X, Facebook και Instagram.  

Αλλά η αυτή προσπάθεια είναι μόνο μία από τις πολλές εκστρατείες, τις οποίες συντονίζει το υπουργείο και η οποία έχει λάβει περιορισμένη ειδησεογραφική κάλυψη. Το υπουργείο Διασποράς και οι συνεργάτες του συντάσσουν εβδομαδιαίες εκθέσεις με βάση τις πληροφορίες από φιλοϊσραηλινές φοιτητικές ομάδες των ΗΠΑ, ορισμένες από τις οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές.

Για παράδειγμα, το Hillel International, συνιδρυτής του δικτύου Israel on Campus Coalition και μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές ομάδες πανεπιστημίων στον κόσμο, έχει αναφέρει οικονομική και στρατηγική υποστήριξη από την εταιρεία Mosaic United, που υποστηρίζεται από το υπουργείο του Chikli. Η μακροχρόνια συνεργασία χρησιμοποιείται τώρα για τη διαμόρφωση της πολιτικής συζήτησης σχετικά με τον πόλεμο . Τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του Hillel, Adam Lehman, εμφανίστηκε ενώπιον της Κνεσέτ για να συζητήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Mosaic και το υπουργείο Διασποράς, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα.

«Αλλάζουμε τις διοικήσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ΜΙΤ, η ίδια πρόεδρος που κατακεραυνώθηκε μπροστά στο Κογκρέσο, έκανε το βήμα να αναστείλει πλήρως το τμήμα των Students for Justice in Palestine» δήλωνε ο Lehman αναφερόμενος στην πρόεδρο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Σάλι Κόρνμπλουθ. 

Ο Guardian σημειώνει πως προκύπτει σημαντική ανάμειξη της ισραηλινής κυβέρνησης στην αμερικανική πολιτική σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, την ελευθερία του λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις και την πολιτική Ισραήλ-Παλαιστίνης. ενώ ιδιώτες και ιδρύματα χρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο πολλές από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη φιλοϊσραηλινή υπεράσπιση, πιθανότατα χωρίς ξένη καθοδήγηση.

«Υπάρχει μια παραδοχή ότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως περίεργο στο να βλέπεις τις ΗΠΑ ως ένα είδος ανοιχτού πεδίου για να επιχειρεί το Ισραήλ, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί» σχολίασε η Lara Friedman, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποκάλυψη: Ισραηλινά έγγραφα για το «μασάζ» της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας