Η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι επικείμενες απεργίες των βρετανών σιδηροδρομικών υπαλλήλων παραμονή πρωτοχρονιάς και τα επισφαλή (κόκκινα) δάνεια στην Ελλάδα συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Οι εργαζόμενοι στους Βρετανικούς Σιδηροδρόμους φέρνουν μιζέρια με απεργία την παραμονή του Νέου έτους» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι η απόφαση για απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις ενώ θα μειώσει σημαντικά τον τζίρο τη2ς επερχόμενης εορταστικής περιόδου. O Independent έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Σουνάκ προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις των ανταρτών βουλευτών του για τη στέγαση» και τονίζει ο υπουργός αρμόδιος για θέματα στέγασης Μάικλ Γκόουβ με τη στάση που τηρεί απέναντι στο ζήτημα θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή 300.000 σπιτιών το χρόνο με τους Εργατικούς να κατηγορούν τον Σουνάκ ότι επιλέγει πρώτα το κόμμα και μετά την χώρα.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Η Ευρώπη ενεργοποιεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι από χθες ούτε μια σταγόνα ρωσικού πετρελαίου δεν γίνεται δεκτό σε ευρωπαϊκό έδαφος με στόχο την στέρηση μιας σημαντικής πηγής εσόδων για τη Μόσχα. Τονίζει ακόμη ότι την κίνηση αυτή θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο ένα νέο κύμα κυρώσεων που θα στοχεύει μια σειρά υποπροιόντων του πετρελαίου. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ προετοιμάζεται από την άνοιξη για αυτή την προοπτική χωρίς να μπορεί να αποτρέψει την πληθωριστική πίεση και την πιθανότητα ελλείψεων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Προσθέτει ακόμη ότι οι μεγάλοι μεταφορείς του ρωσικού πετρελαίου, οι Έλληνες εφοπλιστές βλέπουν να παίρνουν από αυτούς τα σκήπτρα της μεταφοράς άλλες χώρες. Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο : «Όταν οι (μετανάστες) χωρίς έγγραφα δουλεύουν για το κράτος» και σημειώνει ότι χιλιάδες παράτυποι μετανάστες δουλεύουν παράνομα σε δεκάδες γαλλικά εργοτάξια με το κράτος να κάνει τα «στραβά μάτια».
Στη Γερμανία η Handelsblatt σχολιάζει ότι ένα νέο κύμα επισφαλών δανείων είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Έλληνες τραπεζίτες καθώς όπως επισημαίνει χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μειώσουν των αριθμό των δανείων αυτών από σχεδόν 50 % την περίοδο της κρίσης σε κάτω από 10 %». Σημειώνει ακόμη ότι «Παρ’ όλα αυτά τα ελληνικά πιστοληπτικά ιδρύματα πέρασαν γρήγορα στους πελάτες τους τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)» και τονίζει ότι οι μέσοι τόκοι δανείου αυξήθηκαν από 3,61% τον Αύγουστο σε 4,86 %. Σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει τα τρίτα υψηλότερα επιτόκια στην ζώνη του ευρώ μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία. Τέλος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί μόνο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία καθώς «Ο Μητσοτάκης θέλει να αποτρέψει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τσίπρα από την υφαρπαγή του θέματος των τραπεζών ενόψει της προεκλογικής περιόδου».
Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν τίτλο : «Τα τάνκερ συσσωρεύονται στα ανοικτά της Τουρκίας καθώς τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση αγοράς και πώλησης ρωσικού πετρελαίου». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον ουκρανό πρόεδρο τον «άνθρωπο της χρονιάς» με τον Ζελένσκι να δηλώνει μεταξύ άλλων : «Είμαι περισσότερο υπεύθυνος παρά γενναίος».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας