Η διάλυση της αστυνομίας Ηθών στο Ιράν, οι πιθανές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία και η δραματική κατάσταση των κατοίκων του Κιέβου λόγω των συνεχώς διακοπών ηλεκτροδότησης και του ψύχους συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Πιο άρρωστοι και φτωχότεροι : έκθεση αποκαλύπτει το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα στην υγεία» με το αποκλειστικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι σύμφωνα με έκθεση του IPPR ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται πιο άρρωστος και φτωχός και τονίζει ότι η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας εξ αιτία των ασθενειών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ με 2,5 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στη μέση παραγωγική ηλικία να μην μπορούν να εργαστούν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας τους. Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθένειες διώχνουν περισσότερους ανθρώπους από την εργασία τους στη βορειοδυτική Αγγλία. Στο άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδα έχει τίτλο : «Οργή για τους Τόρις που υποστηρίζουν ότι οι απεργίες βοηθούν τον Πούτιν» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ναντχίμ Ζαχάουι κατηγορείται ότι προσβάλει τους εργαζόμενους στο βρετανικό ΕΣΥ λέγοντας ότι είναι η λάθος ώρα για απεργίες με μισθολογικά αιτήματα καθώς αυτές θα βοηθήσουν τη Δύση να διχαστεί. Για το ίδιο θέμα η Daily Telegraph έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Τα σιδηροδρομικά συνδικάτα αρνούνται να διασώσουν τα Χριστούγεννα».
Στη Γαλλία η Liberation στο πρωτοσέλιδό της : «Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε ;” με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι παρά τις επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις του πρόεδρου Μακρόν ο κίνδυνος των μπλακ-άουτ ποτέ δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος με το σχετικό ρεπορτάζ να εξετάζει τις αδυναμίες του ηλεκτρικού δικτύου και τα προβλήματα που θα παρουσιάσει σε περίοδο υπερφόρτωσης. Η Le Monde από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Η ζωή στο Κίεβο, μέσα στο σκοτάδι και το κρύο» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού τις οποίες η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο πολέμου με τους κατοίκους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με φακούς, γεννήτριες και καύση ξύλων για να μην ξεπαγιάσουν.
Στη Γερμανία αναφορικά με το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που άρχισε από σήμερα , όπως προβλέπει το έκτο πακέτο κυρώσεων η Handelsblatt εκφράζει αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Επισημαίνει ότι υφίστανται και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως αν θα βρει εναλλακτικές αγορές η Ρωσία; Και αν βρει, πώς θα μεταφέρει τα προϊόντα της; Και αν τα μεταφέρει, θα μπορεί να καλύψει ασφαλιστικά τη μεταφορά τους; Σύμφωνα με τη εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία του Institute of International Finance, το 50% του ρωσικού πετρελαίου που εξάγεται δια θαλάσσης μεταφέρεται από τάνκερ που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές (κάτι που επί του παρόντος δεν θεωρείται παράνομο και δεν αντιβαίνει στο ισχύον καθεστώς κυρώσεων). Οι μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM έχουν αποσυρθεί εδώ και πολλούς μήνες από τη Ρωσία ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι ίδιες, υποστηρίζοντας ότι μεταφέρουν μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Στις ΗΠΑ τέλος η Wall Street Journal έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το Ιράν διαλύει την αστυνομία Ηθών, εξετάζει την αλλαγή των νόμων για το χιτζάμπ» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε την είδηση της διάλυσης του απεχθούς αστυνομικού σώματος με στόχο την εκτόνωση των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούν εδώ και δυόμιση μήνες οι Ιρανές και οι Ιρανοί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας