• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.4°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  66%
Narith Thongphasuk | Dreamstime.com

Περιβαλλοντική «βόμβα» η καύση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων

 • A-
 • A+
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να εκπέμψει 3,5 τρισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας περισσότερες εκπομπές από όσες έχουν εκλυθεί από τη βιομηχανική επανάσταση.

Η καύση των γνωστών παγκοσμίων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκπομπές αερίων που συντελούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, μειώνοντας δραστικά την ποσότητα άνθρακα που απομένει πριν οι κοινωνίες βρεθούν σε καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Η ανάλυση αυτή υποστηρίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις επιτρέψουν την εξόρυξη και χρήση συγκεκριμένων αποθεμάτων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με αυτό που έχει περιγραφεί ως η πρώτη δημόσια βάση δεδομένων παραγωγής ορυκτών καυσίμων, θα εκπέμπονταν 3,5 τρισ. τόνοι εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η βάση δεδομένων, η οποία καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αρκετά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να καταναλώσουν μόνες τους την ποσότητα άνθρακα που απομένει στον κόσμο προτού ο πλανήτης φτάσει στους επιπλέον 1,5 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.  

Μεταξύ όλων των χωρών, υπάρχουν αρκετά ορυκτά καύσιμα για να εκτινάξουν στο επταπλάσια την ποσότητα που απομένει ως περιθώριο, ωθώντας ανθρώπους και οικοσυστήματα σε καταστροφικούς καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και άλλες επιπτώσεις που δεν έχουν ξανακαταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκαν να σταματήσουν ενεργά τις νέες άδειες ορυκτών καυσίμων ή την εξόρυξη.

«Υπάρχουν κυβερνήσεις που εκδίδουν νέες άδειες για άνθρακα που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες από τις δικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα», δήλωσε ο Mark Campanale, ιδρυτής της Carbon Tracker Initiative, η οποία εγκαινιάζει το νέο Παγκόσμιο Μητρώο Ορυκτών Καυσίμων με το Global Energy Monitor. 

Για να έχει ο κόσμος πιθανότητες να αποφύγει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθoύς Κελσίου ή περισσότερο, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ο κόσμος μπορεί να εκπέμψει μόνο 400 έως 500 δισεκατομμύρια περισσότερους τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό θα συνεπαγόταν δραστική μείωση των εκπομπών κατά περίπου το ήμισυ αυτή τη δεκαετία προτού μηδενιστούν πλήρως μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ από μόνες τους έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν 577 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών, οι περισσότερες από αυτές από άνθρακα, μέσω των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα», η κυβέρνησή του συνέχισε να δίνει μισθώσεις για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων περιοχών του Κόλπου του Μεξικού, εκεί όπου σημειώθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή με τη διαρροή τεράστιας πετρελαιοκηλίδας της BP.

Από αυτά τα αποθέματα, 27 δισ. τόνοι εκπομπών πρόκειται να απελευθερωθούν από εγκεκριμένα αμερικανικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, τα οποία περιλαμβάνουν 33,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, έχει αρκετά ορυκτά καύσιμα για να απελευθερώσει 490 δισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει έργα που εκτιμάται ότι θα εκπέμπουν 11 δισεκατομμύρια τόνους. Η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία έχουν επίσης αρκετά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να ωθήσουν τον κόσμο στο χείλος της κλιματικής κατάρρευσης.

Μπορεί οι χώρες του πλανήτη –στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για το κλίμα– να συμφώνησαν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ωστόσο τρεις δεκαετίες διεθνών συνομιλιών δεν απέδωσαν καμία δέσμευση για ουσιαστική μείωση της κύριας αιτίας της κλιματικής κρίσης: την καύση ορυκτών καυσίμων. Στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι στη Γλασκόβη, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν απλώς σε μια υπόσχεση για σταδιακή μείωση, αλλά όχι κατάργηση της χρήσης άνθρακα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Ιαπωνία στο δρόμο της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2050
Μακροπρόθεσμος στόχος της Ιαπωνίας αποτελεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και ο ισοσκελισμός της ενεργειακής δραστηριότητας για μια πράσινη ανάπτυξη.
Η Ιαπωνία στο δρόμο της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2050
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο για την κλιματική κρίση
Από τη Τζακάρτα και το Τόκιο μέχρι το Βερολίνο χιλιάδες νέοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν σήμερα μια συντονισμένη «παγκόσμια απεργία για το κλίμα», στο πλαίσιο του κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον».
Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο για την κλιματική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία των 27 για μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα με δημιουργία «κοινωνικού ταμείου»
Το κοινωνικό ταμείο, που στόχο θα έχει να απαλύνει τις επιπτώσεις της μετάβασης για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα της νέας αγοράς άνθρακα «κατοικιών και οδικών μεταφορών».
Συμφωνία των 27 για μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα με δημιουργία «κοινωνικού ταμείου»
ΚΟΣΜΟΣ
SOS από Γκουτέρες για την κλιματική αλλαγή εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία
Ο Γκουτέρες είπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία, αλλά επί του παρόντος προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 14%.
SOS από Γκουτέρες για την κλιματική αλλαγή εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα σε «σπιράλ αυτοκαταστροφής», καθώς αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές
Η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίζει 1,5 φυσικές καταστροφές την ημέρα--δηλαδή 560 τον χρόνο--μέχρι το 2030 προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα σε «σπιράλ αυτοκαταστροφής», καθώς αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές
ΚΟΣΜΟΣ
Τεράστια τα νέφη μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Δορυφόροι Sentinel κατέγραψαν για πρώτη φορά τεράστια νέφη μεθανίου από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τις μεγάλες...
Τεράστια τα νέφη μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας