Το μακελειό με 21 νεκρούς σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς και οι αυξημένοι κατά 40% λογαριασμοί ενέργειας που αναμένονται τον Οκτώβριο στη Βρετανία συνιστούν τις σημαντικότερες ειδήσεις του διεθνούς έντυπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Σουνάκ αντιμέτωπος με την αύξηση του κόστους διαβίωσης καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2.800 λίρες. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν από τον Οκτώβριο κατά 40% με στελέχη της κυβέρνησης να ζητούν από τον Σουνάκ να αυξήσει τα επιδόματα προκειμένου οι καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τους υπέρογκους λογαριασμούς. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Δολοφόνος εκτελεί 14 παιδιά στο Τέξας».
Στη Γαλλία η Le Monde μαζί με 13 ακόμη μεγάλες εφημερίδες του πλανήτη ασχολείται με την συστηματική καταπίεση της μειονότητας των Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς και έχει τίτλο : «Ουιγούροι στην καρδιά του συστήματος καταπίεσης της Κίνας» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι βάσει εκατομμυρίων εγγράφων της κινεζικής αστυνομίας τα οποία δημοσιεύθηκαν σε 14 εφημερίδες καταγράφουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες της καταπίεσης που ασκεί το Πεκίνο στα εκατομμύρια μελών της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ουκρανία : Στο Ντονμπάς η ασταμάτητη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων».
Στην Γερμανία οι φωτογραφίες από την επαρχία Σιντζιάνγκ που κρίνονται αυθεντικές προέρχονται από νέα μαζική διαρροή δεδομένων και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel δείχνουν τις επιπτώσεις της συστηματικής παρακολούθησης αλλά και του βασανισμού ανθρώπων “Οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα είναι στενές, όμως οι ‘Αστυνομικοί Φάκελοι της Σιντζιάνγκ’ δείχνουν πώς το κινεζικό κράτος εκφοβίζει μια ολόκληρη εθνοτική ομάδα. Μήπως λοιπόν χρειάζεται μια στροφή όχι μόνο στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα; Και πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις με ένα κράτος που καταπιέζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσω ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού παρακολούθησης και τους βασανίζει σε στρατόπεδα εγκλεισμού;” Την ανάγκη για μια “διεθνή και ξεκάθαρη απάντηση” στις νέες αποκαλύψεις επισήμανε στο Spiegel ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ μιλώντας στη Handelsblatt και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για “σοκαριστικές εικόνες” δεσμευόμενος να θίξει το ζήτημα με Κινέζους αξιωματούχους.
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν κεντρικό τίτλο : «τουλάχιστον 19 παιδιά νεκρά σε σχολείο του Τέξας» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι από τα πυρά του 18χρονου ενόπλου ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από αστυνομικούς έχασαν τη ζωή τους και δυο δασκάλες. Η Washington Post από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : Δεκαεννέα παιδιά δολοφονούνται σε σχολείο του Τέξας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας