• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    30°C 28.1°C / 31.3°C
    3 BF
    39%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.6°C / 29.9°C
    2 BF
    47%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    27°C 27.1°C / 30.5°C
    2 BF
    50%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    1 BF
    53%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 27.4°C
    3 BF
    61%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    27°C 25.1°C / 28.2°C
    1 BF
    34%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    23°C 23.4°C / 23.7°C
    3 BF
    41%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    29°C 28.5°C / 28.5°C
    2 BF
    39%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 26.8°C / 28.8°C
    4 BF
    71%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 26.8°C / 26.9°C
    2 BF
    61%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.8°C / 28.4°C
    3 BF
    54%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 26.2°C / 26.7°C
    2 BF
    61%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    3 BF
    54%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 26.2°C / 26.9°C
    0 BF
    44%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    30°C 27.3°C / 30.5°C
    2 BF
    29%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.7°C / 27.8°C
    4 BF
    68%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.3°C / 30.0°C
    2 BF
    31%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 26.0°C / 26.3°C
    3 BF
    69%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.7°C / 27.3°C
    3 BF
    66%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.6°C / 24.6°C
    2 BF
    56%
© Ekaterina Batsuknova | Dreamstime.com

Αυξήθηκαν 20% οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν επισιτιστική κρίση το 2021

  • A-
  • A+

Εμπόλεμες συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν 40 εκατ. περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με επισιτιστική κρίση το 2021. Συνολικά, τη χρονιά που πέρασε 193 εκατ. άνθρωποι (20% περισσότεροι από το 2020) βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα και σύμφωνα με διεθνή οργάνωση πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση, «σε μαζική κλίμακα», γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Οι συγκρούσεις στην ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Την κατάσταση επιδείνωσαν η πανδημία του κορονοϊού και η επακόλουθη οικονομική κρίση που προκάλεσε.

Εξίσου σοβαρές επιπτώσεις και ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν προκαλέσει οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου.

Οξεία επισιτιστική κρίση είναι η έλλειψη τροφίμων που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσης ή και τα δύο.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων κάνει μια προβολή στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων, συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση και μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι το 2021 η Σομαλία προμηθεύτηκε πάνω από το 90% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΛΔ Κονγκό το 80%, ενώ η Μαδαγασκάρη το 70%.

«Χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πληγούν από τον πόλεμο εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές τροφίμων και στην ευαλωτότητά τους ως προς τους παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων», καταλήγει η έκθεση. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα είναι περισσότερο οξύ στις αγροτικές περιοχές, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των οποίων απειλείται η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Το γεγονός, αναφέρει, απαιτεί μεγαλύτερες απαιτήσεις στη γεωργία.

Ο ΟΗΕ διαρκώς επαναλαμβάνει την έκκληση για επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και για ισχυρότερη πολιτική βούληση ώστε να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση θα ξεριζώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
Ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επισιτιστική κρίση από τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος καταγγέλλει τα διπλά μέτρα και σταθμά στην αντίδραση των Ευρωπαίων όσον...
ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση θα ξεριζώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
ΕΥΡΩΠΗ
Γονατίζει η κρίση τους Βρετανούς - Αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε ρεύμα και τροφή
Έρευνα-κόλαφος στη Βρετανία, έδειξε ότι ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν αναγκάσει τους φτωχότερους πολίτες να επιλέξουν αν θα πληρώσουν για το ρεύμα ή για τη διατροφή τους για να βγάλουν το...
Γονατίζει η κρίση τους Βρετανούς - Αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε ρεύμα και τροφή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μια πρώτη ελπίδα για τους σκελετωμένους
Σπαρακτικές είναι οι μαρτυρίες από την πολιορκημένη Μαντάγια, όπως αυτή του Μοχάμαντ, ενός από τους 42.000 εγκλωβισμένους κατοίκους που κυριολεκτικά φυτοζωούν εντός της – μαρτυρίες που η Διεθνής Αμνηστία...
Μια πρώτη ελπίδα για τους σκελετωμένους
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Φάραχ ακόμη ονειρεύεται...
H Φάραχ Μπάκερ που πέρσι συνάρπασε τα κοινωνικά δίκτυα αφηγούμενη με τα συγκλονιστικά της tweets την κόλαση που γνώρισε η Γάζα στις πενήντα μία μέρες της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» άλλαξε όσο...
Η Φάραχ ακόμη ονειρεύεται...
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Καθεστώς χρεοκοπίας κήρυξε και επίσημα η Σρι Λάνκα
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει «καταρρεύσει παντελώς» μετά από μήνες ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας είναι εγκλωβισμένη...
Καθεστώς χρεοκοπίας κήρυξε και επίσημα η Σρι Λάνκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας