Η AstraZeneca αναφέρει σήμερα ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα δοκιμής της για το εμβόλιο έναντι στην Covid-19 δείχνουν ότι η χορήγηση της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης με το σκεύασμά της δημιουργεί περισσότερα αντισώματα κατά της μετάλλαξης «Όμικρον» και άλλων, όπως οι «Βήτα», «Δέλτα», «Άλφα» και «Γάμα».
Η αυξημένη απόκριση αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άτομα που προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της AstraZeneca είτε με mRNA εμβόλιο, σύμφωνα με την φαρμακευτική που προσθέτει ότι θα υποβάλει τα νέα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για ενισχυτικές δόσεις.
Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία, που δημοσίευσε η εταιρεία από τις δοκιμές της την ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της, «Vaxzevria» το οποίο ανέπτυξε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τώρα σημειώνει πως τα δεδομένα υποστηρίζουν τη λήψη τρίτης δόσης με το σκεύασμά της, ανεξάρτητα από το αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μεγάλη βρετανική δοκιμή διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα όταν χορηγήθηκε ως αναμνηστικό, μετά τον εμβολιασμό με το ίδιο ή με Pfizer’s, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.
Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρίτη δόση με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στα αντισώματα.
«Σημαντικές μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση Vaxzevria μετά από δύο αρχικές δόσεις του ίδιου εμβολίου ή μετά από mRNA ή αδρανοποιημένα εμβόλια, ενισχύει έντονα την ανοσία έναντι του COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, Άντριου Πόλαρντ.
