• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%
AP Photo/Elaine Thompson

«Ο πόλεμος έχει αλλάξει» – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα του CDC για την παραλλαγή «Δ»

 • A-
 • A+
Μπορεί ο ΠΟΥ να καθησυχάζει για τη θνησιμότητα της παραλλαγής «Δ», ωστόσο έγγραφα από τα CDC προειδοποιούν για τη σοβαρότητα των μολύνσεων από το συγκεκριμένο στέλεχος και χτυπούν «καμπανάκια» ακόμα και για τους εμβολιασμένους.

Έντονο προβληματισμό σε όλο τον πλανήτη έχουν προκαλέσει τα έγγραφα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην παραλλαγή «Δέλτα».

Πρόκειται για εσωτερικά έγγραφα του CDC –τα οποία επικαλείται ότι έχει δει η Washington Post– που στηρίζονται σε μελέτες από τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκοτία.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ότι η παραλλαγή «Δ» εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σε σύγκριση με το στέλεχος «Α» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, χτυπούν «καμπανάκια» για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, τονίζοντας ότι η «Δ» είναι εξίσου μεταδοτική για εμβολιασμένους και μη. 

Αναλυτικότερα, τα έγγραφα του CDC –που τονίζουν ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει»– αναφέρουν μεταξύ άλλων: 

Η «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές και μπορεί να μεταδοθεί ευρέως, όπως η ανεμοβλογιά. Είναι πιο μεταδοτική από τη γρίπη, το κρυολόγημα την ευλογιά και τον ιό Έμπολα. Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος «Δ» μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Πέρσι κάθε κρούσμα Covid-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο.

Η μετάδοση της ιού σε μη εμβολιασμένα άτομα είναι παρόμοια και για όσους έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη «Δ» μπορεί να μεταδώσουν τον ιό τόσο εύκολα όσο εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και να μολυνθούν και τα ίδια. Επίσης, τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη «Δ» έχουν ιικά φορτία παρόμοια με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα και έχουν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή.

Η «Δ» ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εισαγωγή σε νοσοκομείο, νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο, σε σύγκριση με την παραλλαγή «Α», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση, τα γνωστά εμβόλια κατά της Covid-19 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων.

Σύμφωνα με το Associated Press –και όπως προκύπτει από τα έγγραφα του CDC–, από τον περασμένο Ιανουάριο τα άτομα που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό τους, συνιστούν ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό σε νοσηλείες και θανάτους εντός νοσοκομείων, μεταξύ των ασθενών με Covid-19. Αυτή η τάση συμπίπτει με την εξάπλωση της παραλλαγής «Δ», τονίζει το AP.

Στο παραπάνω πλαίσιο εξετάζεται η σύσταση για χρήση μάσκας από όλους και η υποχρέωση εμβολιασμού για γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται ότι αυτή η εσωτερική έκθεση του CDC, που αποκαλύφθηκε από τη Washington Post, δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή των οδηγιών και των συστάσεων για τη χρήση μάσκας, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους. Η Washington Post ανέφερε ότι τα δεδομένα που παρατίθενται στα έγγραφα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του CDC να τροποποιήσει τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών στις ΗΠΑ.

Το CDC αναμένεται να δημοσιεύσει δεδομένα την Παρασκευή για να υποστηρίξει τις νέες συστάσεις του. Σημειώνεται επίσης ότι η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Βαλένσκι, δήλωσε πως «τα μέτρα που χρειαζόμαστε για να το θέσουμε υπό έλεγχο» τη νόσο «είναι ακραία. Τα μέτρα που χρειάζεστε είναι ακραία».

ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο θανατηφόρα η «Δ»

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός, όσον αφορά στη θνησιμότητα από την παραλλαγή «Δέλτα». Όπως δήλωσε η Maria van Kerkhove (τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τη νόσο Covid-19), δεν έχουν καταγραφεί υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν και μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, εντούτοις αυτό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Όπως πρόσθεσε, η «Δ» είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τα προγονικά στελέχη του Sars-CoV-2, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019. Μερικές χώρες ανέφεραν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας, αλλά δεν έχουν καταγραφεί υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, υπογράμμισε επίσης η αξιωματούχος του ΠΟΥ. 

Όλα αυτά τη στιγμή που η παραλλαγή «Δ» εντοπίζεται στο 95% των κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ από την ερχόμενη Κυριακή στη Γερμανία θα ζητείται αρνητικό τεστ για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα (ακόμα και στους Γερμανούς που επιστρέφουν από διακοπές), με οποιοδήποτε μέσο (αεροπλάνο, τρένο, οδικώς κτλ.).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή «Μι»
Προβληματισμό για τις μεταλλάξεις του παραλλαγμένου στελέχους Β.1.621 εκφράζουν οι επιστήμονες. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή «Μι» ενδέχεται να είναι ανθεκτική στις ανοσολογικές άμυνες του...
ΠΟΥ: Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή «Μι»
ΚΟΣΜΟΣ
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
Ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε πτωτική τάση - με τη συνδρομή της χαλάρωσης των μέτρων που δε βοηθούν στην απολύτως έγκυρη καταγραφή τους - οι νεκροί παρουσίασαν άλμα 21% στην Αμερική και 17% στον Δυτικό...
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 2 εκατομμύρια οι νεκροί από Covid στην Ευρώπη αναφέρει ο ΠΟΥ
Συνολικά, 2.002.058 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid από 218.225.294 κρούσματα που καταγράφηκαν από τον ΠΟΥ στην περιοχή της Ευρώπης, που εκτείνεται έως την κεντρική Ασία.
Πάνω από 2 εκατομμύρια οι νεκροί από Covid στην Ευρώπη αναφέρει ο ΠΟΥ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εξοντωτικό λοκντάουν στη Σανγκάη
Αισθητές έχουν αρχίσει να γίνονται παράλληλα οι οικονομικο-εμπορικές παρενέργειες στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης κοντέινερ στον κόσμο, που έχει ντε φάκτο σταματήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, λόγω συμφόρησης.
Εξοντωτικό λοκντάουν στη Σανγκάη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας