Ναυτική βάση επιμελητείας και διοίκησης στήνει η Μόσχα στο Σουδάν, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός στις 6 Νοεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το κέντρο επιμελητείας θα «φιλοξενεί» έως 300 άτομα, αριθμός που περιλαμβάνει και ένστολους και πολιτικό προσωπικό. Στη βάση θα μπορούν να αγκυροβολούν έως τέσσερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνοκίνητων. Η κυβέρνηση του Σουδάν δεσμεύεται να παρέχει στη Ρωσία με τις απαραίτητες υποδομές και ένα κομμάτι γης, χωρίς χρέωση.
Σε αυτήν την πολύ ευνοϊκή συμφωνία για τη Μόσχα, η Ρωσία θα επιτρέπεται να μετακινεί «οποιοδήποτε είδος στρατιωτικού εξοπλισμού ή πυρομαχικά» μέσω των λιμανιών του Σουδάν, που είναι απαραίτητα για τη βάση της, η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Μόσχας.
Η συμφωνία έχει ισχύ για 25 χρόνια με την προοπτική ανανέωσης για άλλη μια δεκαετία.
Αυτό το «κέντρο επιμελητείας» στο Σουδάν είναι η πρώτη στρατιωτική βάση που ιδρύει η Ρωσία στην Αφρική μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν διατηρούσε μόνιμη βάση στη Σομαλία.
Πριν από μερικά χρόνια το Κρεμλίνο επεδίωξε να πετύχει αντίστοιχη συμφωνία με το Τζιμπουτί, όπου έχουν ήδη βάσεις οι Κίνα και ΗΠΑ, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος που θα έχουν οι εγκαταστάσεις στο Σουδάν, αλλά εάν υπάρχει ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η βάση της Ρωσίας στην Ταρτούς της Συρίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της ρωσικής Nezavisimaya Gazeta, η Μόσχα έχει πλάνο να ξοδεύει έως 3,2 δισ. ρούβλια (δηλαδή περίπου 41,5 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για την ανάπτυξή της.
Το άνοιγμα της βάσης στο Σουδάν δείχνει ότι «η Ρωσία επιστρέφει στους Ωκεανούς», γράφει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων Ντμιτρι Λιτόβκιν σε άρθρο του στο πρακτορείο TASS. Έτσι, «τα πληρώματα από τους στόλους του Βορρά και της Βαλτικής δεν θα πρέπει να κάνουν εξοντωτικά ταξίδια για να περάσουν μερικούς μήνες στον Ινδικό Ωκεανό».
Οι διαπραγματεύσεις με το Σουδάν επιταχύνθηκαν όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2017 και συζήτησε μεταξύ άλλων «τον εκμοντερνισμό» του στρατού του. Παρά το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε το 2019, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τον de facto ηγέτη της χώρας, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, αντιστράτηγο Αμπντέλ Φατάχ Αμπντελραχμάν αλ Μπουράν, με αίσιο όπως αποδεικνύεται, για το Κρεμλίνο τέλος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας