• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.6°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo

Τι θα γίνει εάν δεν βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό;

 • A-
 • A+

Ένα εύλογο ερώτημα διατυπώνει το CNN, επισημαίνοντας ότι έχει συμβεί και στο παρελθόν να μην αναπτυχθεί εμβόλιο για συγκεκριμένη ασθένεια.

Καθώς τα κράτη είναι παγωμένα στην καραντίνα και δισεκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται, κορυφαίοι αξιωματούχοι ανά την υφήλιο μιλούν για επιστημονική πρόοδο που θα σημάνει το τέλος του κορονοϊού και αυτή δεν είναι άλλη από το εμβόλιο.

Όπως υπάρχει και ένα άλλο «μαύρο» σενάριο, αυτό του να μην αναπτυχθεί ποτέ εμβόλιο και σε αυτή την περίπτωση οι ελπίδες του κοινού θα διαψευσθούν πλήρως.

Αντί να εξαφανίσουν τον Covid-19 οι κοινωνίες ίσως αναγκαστούν να μάθουν να ζουν με αυτόν. Πόλεις θα αρχίσουν να ανοίγουν σιγά σιγά και κάποιες από τις ελευθερίες θα επιστραφούν, εφόσον ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των ειδικών. 

Τα τεστ και ο φυσικός εντοπισμός θα γίνουν μέρος της ζωής μας, αλλά σε πολλές χώρες, θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή μία νέα απόφαση για καραντίνα. Οι θεραπείες μπορεί να συνεχιστούν, όμως η ασθένεια θα είναι παρούσα κάθε χρόνο και θα κοστίζει κι άλλες ανθρώπινες ζωές. 

Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν συζητείται από τους πολιτικούς, οι οποίοι εκφράζουν αισιοδοξία για τις κλινικές δοκιμές, όμως η πιθανότητα αυτή εξετάζεται αρκετά σοβαρά από τους επιστήμονες, καθώς έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. 

«Έχουν υπάρξει ιοί για τους οποίους ακόμη δεν έχουμε βρει εμβόλιο. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αναπτυχθεί εμβόλιο ή ότι, εάν ανακαλυφθεί, θα περάσει όλα τα τεστ» δηλώνει ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου.

«Είναι απαραίτητο όλες οι κοινωνίες να βρεθούν σε μία θέση όπου θα μπορούν να αμυνθούν απέναντι στον κορονοϊό ως μία μόνιμη απειλή και να μπορέσουν να συνεχίζουν την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα» προσθέτει.

Οι περισσότεροι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη του εμβολίου, κυρίως γιατί ,σε αντίθεση με ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, ο κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα. Οι εκτιμήσεις για τη χρονική διάρκεια ποικίλουν από έναν χρόνο έως 18 μήνες.

Το παράδειγμα του HIV

Το 1984 η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χέκλερ, ανακοίνωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει ταυτοποιηθεί ο ιός που αργότερα ονομάστηκε HIV και προέβλεψε ότι ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε δύο χρόνια.

Περίπου τέσσερις δεκαετίες και 32 εκατομμύρια θανάτους μετά, ο πλανήτης ακόμη περιμένει το εμβόλιο για τον HIV.

Εάν συμβεί κάτι ανάλογο με τον Covid-19, ο ιός μπορεί να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια, όμως η επιστημονική απάντηση στον HIV/AIDS μας δίνει ακόμη το πλαίσιο για να ζήσουμε με μία ασθένεια που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε.

Δημιουργήθηκαν θεραπείες με αντιικά φάρμακα που έχουν μετατρέψει τον HIV σε χρόνια πάθηση και δεν θεωρείται, πλέον, «θανατική καταδίκη» όπως στη δεκαετία του 1980.

Η ανάπτυξη ενός καθημερινού προληπτικού χαπιού, προφύλαξη πριν από την έκθεση, έχει από τότε δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προστατευθούν από τον ιό.

Οι υπό εξέταση θεραπείες

Μία σειρά από θεραπείες πιθανότατα θα εξεταστούν και για τον Covid-19, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν το Σχέδιο Β όσο διαρκούν οι δοκιμές εμβολίων, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

Την ίδια στιγμή εξετάζεται η ρεμδεσιβίρη, πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπόλα, ενώ θεραπείες με πλάσμα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο. Η υδροχλωρωκίνη, την οποία διαφήμισε ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποδειχθεί ότι δεν προσφέρει πολλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα μίας επιτυχημένης θεραπείας θα μπορούσαν να ωφελήσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Εάν ένα φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο που περνά ένας ασθενής σε ΜΕΘ, θα απελευθέρωνε τα κρεβάτια στα νοσοκομεία και θα έδινε πάτημα στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση.

Αλλά η αποτελεσματικότητα θα είναι εκείνη που θα καθορίσει ποιο φάρμακο θα επιλεγεί. Η ρεμδεσιβίρη δεν βρίσκεται σε αφθονία παγκοσμίως, συνεπώς μία αύξηση παραγωγής θα δημιουργήσει προβλήματα.

Επίσης, η οποιαδήποτε θεραπεία δεν θα αποτρέψει μολύνσεις στην κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί, αλλά η ασθένεια θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια.

Πώς θα είναι η ζωή χωρίς εμβόλιο;

Εάν δεν παραχθεί εμβόλιο, η καθημερινότητα ίσως αργήσει πολύ να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα. 

Το lockdown δεν είναι βιώσιμο από οικονομικής πλευράς, αλλά και πολιτικής, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί διαφορετική μεθοδολογία.

Καθώς οι χώρες αρχίσουν να βγαίνουν από την καραντίνα, οι ειδικοί θα πιέζουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν κάποιον περίεργο νέο τρόπο ζωής για να κερδίσει ο πλανήτης χρόνο ή και δεκαετίες μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. 

Σε αυτό είναι αναγκαίο ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες, για τα αυστηρά μέτρα που θα εφαρμόζονται, αλλά και άλλα που μπορεί να επανέλθουν στην πορεία.

Οι απαγορεύσεις είναι πιο πιθανό να επιστρέφουν τους χειμώνες, ενώ κάποιας μορφής lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, με δεδομένο ένα θερινό κύμα μολύνσεων
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
Ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε πτωτική τάση - με τη συνδρομή της χαλάρωσης των μέτρων που δε βοηθούν στην απολύτως έγκυρη καταγραφή τους - οι νεκροί παρουσίασαν άλμα 21% στην Αμερική και 17% στον Δυτικό...
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επιμένει στην τηλεργασία το Πεκίνο στο φουλ της έξαρσης του νέου κορονοϊού
Με 99 κρούσματα στην τελευταία ημερήσια καταμέτρηση, η κινεζική πρωτεύουσα διατηρεί τις οδηγίες για εργασία από το σπίτι. Στη δε Σανγκάη, προχωρούν σε περισσότερα τεστ και περιοριστικά μέτρα.
Επιμένει στην τηλεργασία το Πεκίνο στο φουλ της έξαρσης του νέου κορονοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της AstraZeneca για την τρίτη ενισχυτική δόση
Μερικές εβδομάδες αφού η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε ανάψει το πράσινο φως για χρήση του εμβολίου Comirnaty των Pfizer-BioNTech, έδωσε την έγκρισή της και για το Vaxzevria ως ενισχυτική δόση.
Ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της AstraZeneca για την τρίτη ενισχυτική δόση
ΕΥΡΩΠΗ
Από το φθινόπωρο εμβολιασμοί ξανά στη Δανία
Με τα κρούσματα να παρουσιάζουν μείωση και τις νοσηλείες να σταθεροποιούνται, οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποβαθμίζουν την απειλή της Όμικρον και σταματούν τους μαζικούς εμβολιασμούς στις 15 Μαΐου.
Από το φθινόπωρο εμβολιασμοί ξανά στη Δανία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σαγκάη: Παρά το σκληρό lockdown, ο ιός επιμένει
Αυξήθηκαν αισθητά, κατά την τελευταία καταγραφή, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην κινεζική γιγαντούπολη, με τις αρχές να παραμένουν πιστές στα δικά τους εμβόλια και να μην εισάγουν τεχνολογίας mRNA.
Σαγκάη: Παρά το σκληρό lockdown, ο ιός επιμένει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας