Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πλανήτης Γη έτοιμος να φορέσει μάσκα

Ιταλία, Μιλάνο

© Ihor Sulyatytskyy | Dreamstime.com

Ο πλανήτης Γη έτοιμος να φορέσει μάσκα

  • A-
  • A+

Την ώρα που οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν η μάσκα μπορεί να προστατέψει έναν υγιή οργανισμό από το να προσβληθεί από τον Covid-19, πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της χρήσης. Ωστόσο, οι ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά ακόμη και για τους υγειονομικούς, που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις, «αρπαγές» υλικών, ενδεχομένως και σε συνθήκες μαύρης αγοράς και πλειοδοσίας.

Όλα αυτά, την ώρα που ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός βρίσκεται σε διάφορα επίπεδα καραντίνας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους και οι νεκροί της πανδημίας πλησιάζουν τις 60.000.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας, στο live της efsyn.gr.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία και η πλειονότητα των αρχών υγείας ανά τον κόσμο επιμένουν ότι τη μάσκα έχει νόημα να την φορούν όσοι φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό και όσοι έχουν ασθενήσει, θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και το ελληνικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει μέχρι στιγμής ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνοής, από κάποιον που φέρει τον ιό χωρίς να έχει συμπτώματα, και όχι μόνο με τα σταγονίδια που φεύγουν στον αέρα όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει. 

Η θέση αυτή οδήγησε τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να συστήνουν πλέον στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρακτική που ακολουθήθηκε ευρέως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

Ανάλογη σύσταση εξετάζουν και οι ισπανικές αρχές, όπως και άλλες χώρες. «Εξετάζουμε και τις μάσκες στο πλαίσιο των νέων μέτρων που θα λάβουμε» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εμφανίστηκε δημόσια με μάσκα, ενώ στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «το μέτρο είναι προαιρετικό» και πως ο ίδιος δεν θα φορέσει μάσκα.

«Πειρατεία» και «μαύρη αγορά»

Αναμφισβήτητα, η έκρηξη στις ανάγκες για υγειονομικό προστατευτικό υλικό έχει οδηγήσει σε έναν πόλεμο μεταξύ των χωρών για το ποιος θα καλύψει πρώτος τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, προστατεύοντας όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης: γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες «πιάστηκαν» στον ύπνο όσον αφορά την πανδημία, καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί -δεν θα έπρεπε;- την ταχύτητα διάδοση του Covid-19 και τους θανάτους που θα προκαλούσε σε χώρες του λεγόμενου πρώτου κόσμου.

Την Παρασκευή, η Γερμανία, η οποία εντός της Ε.Ε. έχει δεχθεί επικρίσεις για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αγοράζει προστατευτικό υλικό, ουσιαστικά «καπελώνοντας» άλλες χώρες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «μεθόδους Άγριας Δύσης» για να εξασφαλίσουν μάσκες, στολές, αναπνευστήρες, κ.λπ.

Υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον «κατέσχεσε» στην Μπανγκόκ 200.000 χιλιάδες χειρουργικές μάσκες που είχαν ήδη αγοραστεί από τη Γερμανία, χαρακτηρίζοντας αυτή την ενέργεια «σύγχρονη πειρατεία». Μέρος των μασκών αυτών, τύπου FFP2 προορίζονταν για τους αστυνομικούς στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Σε ανάλογη ενέργεια προέβη και η Τουρκία, με «πειρατεία» σε αεροσκάφος που κατευθυνόταν στην Ισπανία. Οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κατάσχουν τις μάσκες και το άλλο υλικό, διότι έπρεπε να στηρίξουν το τουρκικό σύστημα υγείας.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, όπου καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα και νεκροί στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτού του υλικού από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις εταιρείες, ώστε να καλύψει μέρος των αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους.

Γάλλος αξιωματούχος έχει χαρακτηρίσει τις προσπάθειες να εξασφαλιστούν μάσκες και προστατευτικές στολές «διεθνές κυνήγι θησαυρού», ενώ οι τιμές των κάποτε ευτελούς αξίας υλικών εκτοξεύονται. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν η χρήση μάσκας κριθεί απαραίτητη ώστε να μπορούν οι πολίτες, που παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους στο σπίτι, να βγουν έξω έστω και για τα απολύτως απαραίτητα ψώνια ή την επίσκεψη στο φαρμακείο.

ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ καλεί Ευρώπη να μη μειώσει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από το 2008 ως το 2013, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ο προϋπολογισμός κατ’ άτομο που αφιερώνεται στην υγεία, μειώθηκε στην Ευρώπη, σχεδόν κατά το ήμισυ
ΠΟΥ καλεί Ευρώπη να μη μειώσει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: «Έκπληξη» από την έλλειψη προετοιμασίας χωρών απέναντι στον κορονοϊό
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Μολυσματικών Κινδύνων, Σιλβί Μπριάν, οι χώρες δεν διδάχθηκαν τίποτα από την πανδημία γρίπης (Η1Ν1) του 2009, όταν ο ιός εξαπλώθηκε μέσα σε εννέα εβδομάδες σε...
ΠΟΥ: «Έκπληξη» από την έλλειψη προετοιμασίας χωρών απέναντι στον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Ντόμινο απαγορεύσεων κυκλοφορίας εν μέσω διαρκούς αύξησης κρουσμάτων
Με δραματικό τρόπο εξελίσσεται η πανδημία του Covid-19, ειδικά για την Ευρώπη όπου εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα και ο αριθμός των νεκρών. 
Ντόμινο απαγορεύσεων κυκλοφορίας εν μέσω διαρκούς αύξησης κρουσμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Τεστ αντοχής για τα ακρωτηριασμένα συστήματα υγείας
Τα ανατριχιαστικά μηνύματα που έρχονται από την Ιταλία και από άλλες χώρες έρχονται να επιβεβαιώσουν το εξής: Τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
Τεστ αντοχής για τα ακρωτηριασμένα συστήματα υγείας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύμβολο
Είναι το σύμβολο του νέου κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της.
Το σύμβολο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δημόσια υγεία και τουρισμός υπό τον φόβο της πανδημίας
Από το 2002 έως σήμερα τρεις κορονοϊοί που προέρχονται από ζώα έχουν συνδεθεί με θανατηφόρα νοσήματα στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, ότι η ιστορία δεν τελειώνει με τον Covid-19.
Δημόσια υγεία και τουρισμός υπό τον φόβο της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας