Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.7° 11.0°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.6° 8.8°
2 BF
63%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.0° 11.0°
1 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.2° 8.9°
2 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 8.5°
1 BF
66%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
1 BF
53%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
17.7° 13.3°
3 BF
91%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.5° 11.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.4°
4 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
12°C
11.7° 9.6°
1 BF
76%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
2 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
9°C
8.5° 8.5°
0 BF
62%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.7° 9.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.2°
1 BF
66%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 10.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
10°C
11.1° 9.2°
1 BF
69%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
0 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση «Μένω στο Σπίτι»: όσα πρέπει να ξέρετε

«Μένω σπίτι». Είναι το κρισιμότερο μέτρο όλων για τον περιορισμό του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

«Ο περιορισμός στο σπίτι με “το παραμικρό σύμπτωμα” είναι απαραίτητος και εξακολουθώ να μην το βλέπω να πραγματοποιείται», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, και απευθύνει έκκληση να εφαρμόζεται η οδηγία.

• Τι σημαίνει όμως ο αυτο-περιορισμός;

Με το πρώτο σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), επικοινωνούμε με τον θεράποντα γιατρό μας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον αριθμό 1135, που λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Πανδημία Covid-19

Εάν λάβουμε την οδηγία να απομονωθούμε, χρειάζεται να παραμείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους για 14 μέρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

• Τι κάνω;

✓ Μένω σπίτι

✓ Απομονώνω τον εαυτό μου από τους συγκατοίκους μου.

✓ Μένω μακριά και από το κατοικίδιό μου. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί στα κατοικίδια, αλλά καλό είναι, όταν είμαστε άρρωστοι, να μένουμε μακριά και από τα ζωάκια της οικογένειας.

✓ Διαμένω σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο -ιδανικά με παράθυρο που ανοίγει- που χρησιμοποιείται μόνο από εμένα.

✓ Μένω στο δωμάτιό μου με την πόρτα κλειστή. Περιορίζω τις μετακινήσεις μου στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν. Χρησιμοποιώ μόνο τους κοινόχρηστους χώρους, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό, μόνο όταν είναι απαραίτητο. Φροντίζω την ώρα που τους χρησιμοποιώ να μην βρίσκονται άλλα άτομα στον ίδιο χώρο.

✓ Παίρνω τα γεύματά μου στο δωμάτιο μου.

✓ Καλύπτω πάντα το στόμα και τη μύτη κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

✓ Απορρίπτω προσεκτικά τα χαρτομάντιλα ή ό,τι άλλο χρησιμοποίησα για την κάλυψη της μύτης και του στόματος. Πλένω σχολαστικά τα χέρια μου, στην περίπτωση που αυτά (τα μαντίλια που χρησιμοποίησα) δεν είναι μιας χρήσης.

✓ Αν μένω μόνος, ζητώ από τους φίλους ή την οικογένεια να κάνει τα απαραίτητα ψώνια, όπως φαγητό, φάρμακα κ.λπ.

✓ Αν παραγγείλω ηλεκτρονικά, επισημαίνω η παραγγελία μου να παραδοθεί έξω από την πόρτα.

• Τι κάνουν τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού;

✓ Διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.

✓ Πλένουν καλά τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο που έχει τεθεί σε απομόνωση ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο γίνεται με νερό και σαπούνι, σχολαστικά, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

✓ Αποφεύγουν την επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία, έπειτα από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.

✓ Αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά του ατόμου που έχει τεθεί σε απομόνωση, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις.

• Ο φροντιστής

Επιλέγεται ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (άνω των 70 ετών ή άτομο με καρδιαγγειακό ή αναπνευστικό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση ή ανοσοκατασταλμένο) να φροντίσει το άτομο σε απομόνωση.

✓Χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, αποφεύγοντας την επαφή των χεριών με τη μάσκα. Απορρίπτει τη μάσκα, όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη, καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια, εφαρμόζει υγιεινή των χεριών.

✓Εφαρμόζει υγιεινή των χεριών έπειτα από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

• Τι δεν κάνω;

✓Δεν προσκαλώ άλλα άτομα στο σπίτι.

✓Δεν πηγαίνω στη δουλειά μου, το σχολείο ή δημόσιους χώρους.

✓Δεν χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, μετρό ή ταξί.

✓Δεν μοιράζομαι πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια με άλλα άτομα στο σπίτι.

• Μου είναι πολύ δύσκολο, τι να κάνω;

Για μερικούς, ο αυτοπεριορισμός μπορεί να είναι βαρετός ή απογοητευτικός. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διάθεση και τα συναισθήματά σας επηρεάζονται και μπορεί να έχετε χαμηλή διάθεση ή να αισθανθείτε ανησυχία ή να αντιμετωπίσετε προβλήματα στον ύπνο.

Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως να μείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω τηλεφώνου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι πρέπει να γίνεται καθημερινά στο σπίτι;

- Να αερίζονται καλά οι κοινόχρηστοι χώροι.

- Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και τα αντικείμενα στο δωμάτιο του ατόμου με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να ξεπλένονται και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

- Να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο πιάτων πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και να στεγνώνονται με διαφορετική πετσέτα.

- Να καθαρίζεται τακτικά η τουαλέτα και το μπάνιο με τον ίδιο τρόπο.

Τι κάνω με τη δουλειά μου και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου;

Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, είναι σημαντικό να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης. Απαιτείται επομένως κατανόηση και υποστήριξη από εργοδότες, μέλη της οικογένειας και φίλους.

Μπορεί να βοηθήσει:

- Μιλήστε με τους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένου του εργοδότη σας, σχετικά με τη σημασία της αυτοαπομόνωσης, για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης στον χώρο εργασίας. Εάν είστε καλά, μπορεί να είστε σε θέση να εργαστείτε από το σπίτι.

- Σχεδιάστε μαζί με την οικογένεια ή και τους φίλους σας για το πώς να διαχειριστείτε τα ψώνια και τις υπόλοιπες δουλειές σας.

- Ζητήστε από τους ανθρώπους σας να μην επισκέπτονται το σπίτι σας, ενώ είστε απομονωμένοι.

ΠΗΓΕΣ: ΕΟΔΥ, CDC, WHO, NHS

Δύσκολη αποστολή να μαντρώσεις τα παιδιά

Με τα παιδιά στο σπίτι και με τη δημόσια συζήτηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού να αυξάνεται, τα μικρά μας μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν ότι θα αρρωστήσουν τα ίδια, η οικογένειά τους, οι φίλοι τους. Με ειλικρίνεια, σαφήνεια, εγκυρότητα και μειώνοντας το άγχος και τον φόβο οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τα παιδιά να καταλαβαίνουν τις πληροφορίες που ακούν.

  • 1.Τα SOS 

Λειτουργούμε ως πρότυπο τηρώντας τα απαραίτητα/προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης. Η υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση μας (π.χ. τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και σεβόμαστε τις οδηγίες των ειδικών) συμβάλλει στη διατήρηση αντίστοιχης στάσης και από τα παιδιά.

  • 2. Γενικές αρχές της συζήτησης με τα παιδιά

Είμαστε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί. Να θυμάστε ότι τα παιδιά θα αντιδράσουν και σε αυτό που θα τους πείτε και στον τρόπο που θα το πείτε. Θα πάρουν μηνύματα από τις συζητήσεις που θα κάνετε μαζί τους και με άλλους. Είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε και κυρίως να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των παιδιών. Δημιουργήστε χρόνο για συζήτηση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά ξέρουν πως μπορούν να έρθουν σε εσάς όταν έχουν απορίες. Αποφεύγουμε τη γενικότερη απόδοση κατηγοριών και ευθυνών σε φορείς και πρόσωπα, για να μη μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας:

• Αποφεύγουμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε άλλους (πρόσωπα, φορείς κ.λπ.) που μπορεί να οδηγήσει σε στιγματισμό ή σε μείωση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας.

• Να θυμάστε ότι οι ιοί μπορούν να αρρωστήσουν όλους μας, η εθνικότητα ή η φυλή δεν παίζουν κανένα ρόλο. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις για το ποιος μπορεί να έχει Covid-19.

Επιβλέψτε τι βλέπουν και ακούν τα παιδιά στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το Διαδίκτυο. Σκεφτείτε να μειώσετε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη που επικεντρώνεται στον νέο κορονοϊό. Η υπερπληροφόρηση σε ένα θέμα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.

Παρέχετε πληροφορίες που είναι ειλικρινείς και έγκυρες.

• Δώστε στα παιδιά πληροφορίες που είναι αληθινές και κατάλληλες για την ηλικία τους και το στάδιο ανάπτυξής τους.

• Εξηγήστε στα παιδιά πως κάποιες πληροφορίες για τον Covid-19 στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βασίζονται σε φήμες και μη έγκυρη πληροφόρηση.

Διδάξτε στα παιδιά σας καθημερινές πρακτικές που μειώνουν τη διάδοση των μικροβίων:

• Θυμίστε στα παιδιά να μένουν μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται ή είναι άρρωστοι.

• Θυμίστε τους να βήχουν και να φταρνίζονται σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα τους και μετά να πετούν το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια.

Διδάξτε στα παιδιά τη συνήθεια της υγιεινής των χεριών.

• Μάθετέ τους πώς να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού έχουν φυσήξει τη μύτη τους, βήξει, φταρνιστεί, χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του φαγητού.

• Οταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα, μάθετέ τους τον τρόπο χρήσης των αντισηπτικών για τα χέρια. Τα αντισηπτικά χεριών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

  • 3. Απαντώντας στα παιδιά για τον Covid-19

Προσπαθήστε να κρατήσετε την πληροφόρηση που παρέχετε στα παιδιά απλή και θυμίζετέ τους ότι οι υγειονομικές αρχές εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν όλους μας ασφαλείς και υγιείς.

• Τι είναι;

- Covid-19 είναι η σύντομη ονομασία του ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Είναι ένας καινούργιος ιός. Γιατροί και επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα γι' αυτόν.

- Πρόσφατα, ο ιός αρρώστησε πολλούς ανθρώπους. Οι επιστήμονες και οι γιατροί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι θα γίνουν καλά, ειδικά τα παιδιά, αλλά ορισμένοι μπορεί να αρρωστήσουν πολύ.

- Οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς.

• Τι μπορώ να κάνω για να μην κολλήσω;

- Να εφαρμόζεις τους κανόνες υγιεινής των χεριών: σχολαστικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα.

- Να βήχεις ή να φταρνίζεσαι σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα σου. Εάν χρησιμοποιήσεις χαρτομάντιλο, πέταξέ το αμέσως μετά στα σκουπίδια.

- Κράτησε τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου. Μην αγγίζεις το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σου. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από τον οργανισμό σου.

- Βοήθησέ με να κρατήσουμε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα στο σπίτι καθαρά, ειδικότερα εκείνα που αγγίζουμε περισσότερο, όπως τραπέζια, ντουλάπια, διακόπτες φωτός, τηλεχειριστήρια κ.λπ.

- Αν δεν αισθανθείς καλά, θα μείνουμε στο σπίτι. Οπως και εσύ δεν θέλεις να πάρεις τα μικρόβια των άλλων, έτσι και οι άλλοι άνθρωποι δεν θέλουν να πάρουν τα μικρόβιά σου.

• Τι θα συμβεί αν αρρωστήσουμε;

Ο Covid-19 έχει διαφορετική έκφραση στους ανθρώπους. Για τους περισσότερους, με πρώτα τα παιδιά, είναι σαν να έχεις γρίπη, με συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή. Λίγοι άνθρωποι που ήδη έχουν προβλήματα υγείας ή είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία αρρωσταίνουν πολύ. Αν αρρωστήσεις όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις Covid-19.ΠΗΓΕΣ: ECDC, WHO, ΕΚΠΑ

Πανδημία Covid-19

Στο πλαίσιο του απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των σχολείων και την αναστολή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών για δύο εβδομάδες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παρέχει οδηγίες για την παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι:

- Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)

- Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων

- Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα

- Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)

- Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

- Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα

- Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα

- Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος

- Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)

- Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης

- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με γιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιχείρηση «Μένω στο Σπίτι»: όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας