Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τετ α τετ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης
Τουρκική προεδρία

Τετ α τετ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης

  • A-
  • A+

Συνάντηση με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είχε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, την ώρα που ο στρατός του Χάφταρ προσεγγίζει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σύμφωνα, με το πρακτορείο Anadolu, η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντολμά Μπαχτσέ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν έθεσε στην τουρκική Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία με τη Λιβύη για στρατιωτική συνεργασία, αλλά και μετά την ανακοίνωση του στρατού του Χάφταρ για κατάρριψη τουρκικού drone, πάνω από την πόλη Ain Zara, περίπου 11 χλμ έξω από την Τρίπολη.

Η συμφωνία αυτή, που είχε υπογραφεί στα τέλη Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.

«Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα χθες Σάββατο, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, το οποίο έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σχετικά ο Τσαβούσογλου, που ανακοίνωσε τη συνάντηση μέσω Twitter.

Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».

Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Άγκυρα ανακοίνωσε, χθες, ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Μάχη για την Τρίπολη

Στην Τρίπολη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, ενώ στην ανατολική Λιβύη κυριαρχεί ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο στρατηγός Χάφταρ υποστηρίζεται από εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους. Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τον Χάφταρ φέρεται να υποστηρίζει υπογείως η Γαλλία, η οποία τον έχει ενισχύσει με σημαντικές εξαγωγές όπλων. Επίσης, τον στρατηγό Χάφταρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Ο Χάφταρ κάλεσε, την περασμένη Πέμπτη, τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, στην «τελική μάχη», όπως είπε, για την πρωτεύουσα.

Άρση διεθνούς αναγνώρισης θέτει ο πρόεδρος της Βουλής

Άκυρες χαρακτήρισε στο μεταξύ, εκ νέου, τις συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και κυβέρνησης του Σάρατζ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Egypt Today, ο Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα θέσει θέμα άρσης της αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Σάρατζ, κατά τη σύνοδο του Αραβικού Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως θα υπάρξουν ανάλογες εκκλήσεις προς όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σάλεχ η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν έχει καμιά νόμιμη εξουσιοδότηση να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Έτσι, στις δηλώσεις του προς την αιγυπτιακή εφημερίδα, καταδίκασε τις τελευταίες συμφωνίες για ασφάλεια και «θαλάσσιες ζώνες», τονίζοντας πως είναι κενές περιεχομένου εφόσον το κοινοβούλιο δεν τις έχει επικυρώσει.

«Κάθε συμφωνία που υπογράφεται από μια χώρα πρέπει να επικυρωθεί από τη νομοθετική εξουσία προκειμένου να έχει ισχύ», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Σάλεχ υπογράμμισε πως η θητεία του Σάρατζ έχει ολοκληρωθεί με βάση τη συμφωνία Skhirat, που υπεγράφη το 2015, στο Μαρόκο, δίνοντας την εξουσία στον Σάρατζ μόνο για δύο χρόνια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε συναφθεί ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές της Λιβύης, υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η λιβυκή Βουλή απέρριψε δύο φορές το αίτημα για ανανέωση της θητείας του Σάρατζ, οπότε οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία είναι άκυρη, περιλαμβανομένων των συμφωνιών του με την Τουρκία, όπως επισημαίνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

Στήριξη Σίσι σε Χάφταρ

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις «άλλες χώρες» να σταματήσουν τις επεμβάσεις στην Λιβύη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα. «...έχουμε την ικανότητα (να επέμβουμε στην Λιβύη), αλλά δεν το έχουμε κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ -Σίσι, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ νεολαίας στο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους «εθνικούς στρατούς» στη Λιβύη, αναφερόμενος στον στρατό του Χάφταρ.

Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη «δεν είναι σε θέση να έχει ελεύθερη και πραγματική βούληση επειδή βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από ένοπλους και τρομοκράτες παραστρατιωτικούς».

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, ο Αλί Αμπντέλ Αλ, δήλωσε πως η Αίγυπτος αναγνωρίζει το λιβυκό νομοθετικό σώμα ως «το μοναδικό νόμιμο σώμα εκπροσώπησης του λιβυκού λαού», σύμφωνα με το πρακτορείο MENA. Είπε πως η αιγυπτιακή Βουλή στηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ «στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε πάντως αν η κυβέρνηση του Σίσι αποφάσισε να άρει την αναγνώριση της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη.

ΕΥΡΩΠΗ
Στην τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Στην τουρκική βουλή κατατέθηκε για επικύρωση, το βράδυ του Σαββάτου η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης, για στρατιωτικά και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Στην τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Τουρκικό drone κατέρριψε ο στρατός του Χάφταρ
Η κατάρριψη του drone έρχεται έπειτα από προηγούμενες ανακοινώσεις του Εθνικού Στρατού που φέρεται να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του αρκετές περιοχές στον δρόμο προς την πρωτεύουσα, Τρίπολη.
Τουρκικό drone κατέρριψε ο στρατός του Χάφταρ
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας
Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το τουρκολιβυκό μνημόνιο επικρίνει το τουρκικό ΥπΕξ. κατηγορώντας την ΕΕ ότι «γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με...
Εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
E.E.: Το MoU Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών
Δήλωση υποστήριξης προς την Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για νέες κυρώσεις.
E.E.: Το MoU Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών
ΑΦΡΙΚΗ
Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη θέλει η Γερμανία
Μια επιλογή που ουσιαστικά δεν επιλύει την εμφύλια διαμάχη που μαίνεται στη Λιβύη, αλλά απλώς διασφαλίζει την ηρεμία στη –στρατηγικής σημασίας– πόλη της Σύρτης, προωθεί το Βερολίνο. Στην Τρίπολη και ο Τούρκος...
Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη θέλει η Γερμανία
ΑΦΡΙΚΗ
Στη Λιβύη ο Ακάρ με το βλέμμα στη στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρτη
Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, όπου θα επιβλέψουν τις προετοιμασίες εφαρμογής του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, πραγματοποιούν ο υπουργός Άμυνας,...
Στη Λιβύη ο Ακάρ με το βλέμμα στη στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας