Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το φλέγον ζήτημα της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η αντιπαράθεση έχει φέρει στα άκρα τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με την επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ουάσινγκτον να βρίσκονται στο τραπέζι μετά και το πράσινο φως που έδωσε η αμερικανική Γερουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε από την Ιαπωνία παρουσία του Τούρκου ομολόγου του ότι η εξαγορά των S-400 είναι «ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο» φρόντισε ωστόσο να προσθέσει πως «η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα» και ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά των πυραύλων Patriot από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «χάλια» και υπογραμμίζοντας πως «δεν ήταν λάθος του Ερντογάν». 

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν από την πλευρά δεν έδειξε διάθεση να υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, υποστηρίζοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος Ερντογάν δεν άφησε περιθώριο για αλλαγή στάσης της Τουρκίας ωστόσο παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θέλει το ζήτημα για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις. 

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν μέτρα κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την αμερικανική Γερουσία να ανάβει το πράσινο φως στον πρόεδρο Τραμπ με τη ψήφιση το νέου προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ  (National Defense Authorization Act). Στον ίδιο νόμο προβλέπεται απαγόρευση πώλησης των αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία καθώς και στη συμμετοχή της γείτονος στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.