Η αποξένωση του Τραμπ στη σύνοδο των G7 την παραμονή της συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κυριαρχεί στον σημερινό διεθνή Τύπο. Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι οι μεταρρυθμιστικές ιδέες για την Ε.Ε. που έχει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Σολτς, καθώς και η απαγόρευση από τον Ιταλό υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι να «δέσει» σε ιταλικό λιμάνι πλοίο με 629 πρόσφυγες.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στον τίτλο τους: «Ο Τράμπ «μαχαιρώνεται στην πλάτη» από τους G7» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της, κατέβηκαν σε ένα νέο, ακόμη χαμηλότερο επίπεδο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προετοιμάζεται για την αυριανή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.
Η εφημερίδα επισημαίνει το γεγονός ότι ο Τραμπ τελικώς αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο του Γάλλου προέδρου Μακρόν όσο και των άλλων ηγετών.
Στη Γαλλία, η La Croix έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Κιμ Γιονγκ Ουν, Ντόναλντ Τραμπ. Μία σύνοδος για την ιστορία», ενώ η Le Figaro γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Τραμπ-Κιμ. Μια σύνοδος υψηλού ρίσκου», με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι οι δύο άνδρες έφθασαν ήδη στη Σιγκαπούρη για μια άνευ προηγουμένου συνάντηση, της οποίας διακύβευμα είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Η ιταλική La Repubblica έχει τίτλο «629 άτομα όμηροι του Σαλβίνι» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάριο Σαλβίνι απαγόρευσε σε πλοίο που μετέφερε 629 πρόσφυγες να «δέσει» σε ιταλικό λιμάνι και ζήτησε από τη γειτονική Μάλτα να δώσει άδεια προκειμένου να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα.
Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της.
Στη Γερμανία, στις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο περιγράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt.
«Όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνει. «Την περασμένη Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο 321 σελίδων, σήμερα εξετάζεται στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τη συνάντηση του Eurogroup. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την τελευταία δόση των 11,7 δις ευρώ».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, που θα προκαλέσουν, όπως επισημαίνει, μεγάλες αντιστάσεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρ’ όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί στη Βουλή, γιατί τόσο κοντά χρονικά από την έξοδο από τα μνημόνια κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θέλει να ρισκάρει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά και η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών επιθυμεί να κλείσει το θέμα Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής στήριξης. Γι’ αυτό θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην επόμενη συνάντηση του Eurogrοup στις 21 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στις πρώτες ιδέες για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς επισημαίνοντας ότι «δεν σήκωσαν πολλή σκόνη, αλλά εάν τις διαβάσει κανείς με περισσότερη προσοχή θα διαπιστώσει ότι ξεκόβουν με την πολιτική ευρωπαϊκή γραμμή όλων των προκατόχων του».
Και συνεχίζει: «Κατά τρόπο ειρωνικό η πιο “καυτή” ιδέα του δεν είναι καν επαναστατική. Ο Σολτς θέλει να δημιουργήσει ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον της ανεργίας, ώστε σε περίοδο κρίσης οι χώρες να μπορούν να παίρνουν δάνειο και να το επιστρέφουν αργότερα. Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσεγγίζει την νότια Ευρώπη.
»Ακόμη κι αν η πρότασή του δεν οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών, δείχνει με σαφήνεια ότι θέλει να τείνει χείρα βοήθειας. Μόνο που η πρόταση του κολλάει στο ότι το ταμείο είναι εντελώς άχρηστο λόγω της μεταρρύθμισης του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα βοηθά ευκολότερα τις χώρες σε κρίση με μια νέα πιστοληπτική γραμμή… Όποιος θέλει να περιορίσει μεγάλες κρίσεις, θα πρέπει να τις καταπολεμά αμέσως. Γι αυτό πιο αποτελεσματική είναι μια άμεση βοήθεια μέσω του ESM».
Στις ΗΠΑ, τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο «Οι εκρήξεις απομονώνουν τον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με τον Κιμ», με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε στη Σιγκαπούρη έχοντας ήδη δυσαρεστήσει ορισμένους από τους πλέον παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον οποίο Τράμπ κατηγόρησε για «προδοσία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα».
