Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το δημοσίευμα των Times για τα πυρηνικά του Ιράν, η αντιμεταναστευτική πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, η «αμηχανία» των γαλλικών κομμάτων απέναντι στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και οι επικείμενες τουρκικές εκλογές, οι οποίες προκαλούν φόβους στους κατοίκους των ελληνικών νησιών για μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, αποτελούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι «Μυστικοί φάκελοι «αποδεικνύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει (πυρηνική) βόμβα» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ αύξησε την πίεση προς τη Βρετανία και τους Ευρωπαίους να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, παραδίδοντάς τους στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Οι πληροφορίες αποτελούν τμήμα των 100.000 φακέλων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο υπέκλεψε η ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπίας Μοσάντ.

Ο Guardian, η γαλλική Liberation, η ιταλική La Stampa, η αμερικανική Washington Post, η USA Today και πολλές ακόμη εφημερίδες από την πλευρά τους, αντί πρωτοσέλιδου, έχουν μια μεγάλη μαύρη σελίδα με τίτλο «Χωρίς Νέα».

Στη συνέχεια γράφουν: «Συμμετάσχετε μαζί μας στην ευαισθητοποίηση απέναντι στις απειλές εναντίον των δημοσιογράφων σε ολόκληρο τον πλανήτη, έτσι ώστε να μην πρέπει ποτέ να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς ειδήσεις».

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στον τίτλο της «Ευρωεκλογές: μια σπαζοκεφαλιά για όλα τα πολιτικά κόμματα» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους επικεφαλής της λίστας του για το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ μετά τις προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν στην ηγεσία της Γαλλίας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της, η κεντροδεξιά εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία του ηγέτη της ακροδεξιάς ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και έχει τίτλο: «Ο Ματέο Σαλβίνι αντιπροσωπεύει την αντιμεταναστευτική πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης».

Στη Γερμανία, στον απόηχο της συνέντευξης–απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης από τις στήλες της κυριακάτικης FAS, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει κατ’ αρχήν την καθυστερημένη δημόσια τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Ενδεικτικό το σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει ότι «κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, αντελήφθη ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης. Αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος Μακρόν και γι’ αυτό τελευταία η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ» επισημαίνει ο σχολιαστής της.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το περιεχόμενο των γερμανικών προτάσεων, η εφημερίδα θεωρεί ότι υπολείπονται των γαλλικών.

«Είναι σαφές ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό τη γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την ευρωζώνη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία δείχνουν να προκαλούν φόβο στην Ελλάδα, και κυρίως στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια γράφει ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.

Ο αρθρογράφος ξεκινά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, στην Κομοτηνή και τους συμφιλιωτικούς τόνους στην ομιλία του ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Όπως γράφει, σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί θέλησε να επισκεφθεί την περιοχή, απάντησε ότι ήθελε να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς, ενώ για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι καλύτερα να συνομιλεί κανείς από το να φιλονικεί.

«Στην ελληνική κοινή γνώμη παρατηρούνται μεταπτώσεις της διάθεσης για τον μεγάλο γείτονα εξ ανατολών, από αγανάκτηση μέχρι φόβο», σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από ρεπορτάζ στη Ρόδο και τη Σύμη.

«Στη Σύμη οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Φοβούνται ότι μετά το δράμα με το προσφυγικό στο Αιγαίο το 2015, θα πέσει και πάλι η τουριστική κίνηση, γιατί ο Ερντογάν προκαλεί ανασφάλεια στους τουρίστες, που από φόβο για νέες προκλήσεις δεν θα έρθουν το καλοκαίρι».

Ο αρθογράφος παραθέτει τα περιστατικά σύγκρουσης το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες στο Αιγαίο και μεταφέρει τον φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώνει τις διενέξεις με την Ελλάδα για να ενεργοποιήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

«Για τη μουσουλμανική μειονότητα, που για καιρό υπέφερε από την αντιπάθεια ανάμεσα στις δύο χώρες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πικρή. Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Μουχαρέμ Ιντζέ. Όταν ρωτήθηκε στην Κομοτηνή τι θα έκανε για τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς, η απάντηση ήταν ότι εάν γίνει πρόεδρος, θα αφήσει τη δικαιοσύνη να αποφασίσει ανεξάρτητα».