Ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, με τη Βρετανία να καταγράφει δύο διαδοχικά ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα σε 24 ώρες και τις αρχές να προειδοποιούν για κινδύνους για τη ζωή πολιτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ABC news, στο Λονδίνο ο υδράργυρος έφτασε τους 35,1°C στο Kew Gardens, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ενώ καταγράφηκε και σπάνια «τροπική νύχτα», με τις θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από τους 20°C.
«Γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τέτοια κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προέρχεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα», δήλωσε ο Πίτερ Θορν, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Έρευνας ICARUS στο Πανεπιστήμιο Maynooth.


Τουλάχιστον 10 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα
Η Γαλλία και η Ισπανία επλήγησαν επίσης από ακραίες θερμοκρασίες, με το φαινόμενο του «θερμικού θόλου» να ανεβάζει τις τιμές έως και 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
Το κύμα ζέστης έχει ήδη οδηγήσει σε δεκάδες περιστατικά κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων πνιγμών σε Βρετανία και Γαλλία, ενώ οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες χωρίς προσοχή και μέτρα ασφαλείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κτίρια δεν διαθέτουν κλιματισμό και δεν είναι σχεδιασμένα για ακραία ζέστη.
Τουλάχιστον 12 νεκροί σε Αγγλία και Γαλλία
Σύμφωνα με τις Αρχές, τουλάχιστον τέσσερις έφηβοι έχασαν τη ζωή τους σε πνιγμούς, ενώ ένας ακόμη άνδρας πέθανε στη θάλασσα στη νοτιοδυτική Αγγλία. Στη Γαλλία, αναφέρονται επτά θάνατοι που πιθανώς σχετίζονται με τον καύσωνα.


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τον φετινό ανοιξιάτικο καύσωνα να θεωρείται ενδεικτικός μιας νέας πραγματικότητας για την Ευρώπη.
