Εξι χρονών ο Αλεξ από την Νέα Υόρκη έστειλε γράμμα στον Λευκό Οίκο με παραλήπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ:
«Αγαπητέ πρόεδρε Ομπάμα θυμάστε το αγόρι που το πήρε το ασθενοφόρο στη Συρία; Μπορείτε σας παρακαλώ να πάτε να το φέρετε στο σπίτι μας… Να παρκάρετε στην είσοδο και θα σας περιμένουμε με σημαίες, λουλούδια και μπαλόνια… Θα του προσφέρουμε μια οικογένεια και θα γίνει ο αδελφός μας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος το ανέφερε στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τη Συρία και ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που «μοιράστηκε» πάνω από 60.000 φορές στο Facebook.
Ο Αλεξ έγραψε το γράμμα του όταν είδε την συγκλονιστική φωτογραφία του μικρού Ομράν Ντακνίς, να έχει μεταφερθεί στο ασθενοφόρο μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού στο Χαλέπι, με αίματα στο πρόσωπο, σε κατάσταση σοκ.
Οπως είπε ο Ομπάμα το γράμμα ήταν από ένα παιδί «που δεν έχει μάθει να είναι κυνικό, καχύποπτο ή φοβισμένο».
Ο αμερικανός πρόεδρος μετέφερε τα λόγια του Αλεξ στη σύνοδο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πριν ο Λευκός Οίκος καταγράψει σε βίντεο το αγοράκι να διαβάζει την επιστολή του. «Πρέπει όλοι να γίνουμε σαν τον Αλεξ», είπε ο Ομπάμα. «φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος μας εάν είμασταν έτσι. Φανταστείτε πόσες ζωές θα μπορούσαμε να σώσουμε».
Από το γράμμα του Αλεξ
«Στο σχολείο μου έχω ένα φίλο από την Συρία, τον Ομάρ και θα τον συστήσω στον Ομράν και θα μπορούμε να παίζουμε όλοι μαζί. Μπορούμε να τον καλούμε στα πάρτι γενεθλίων και αυτός θα μας μάθει μια άλλη γλώσσα… Σας παρακαλώ να του πείτε ότι ο αδελφός του θα είναι ο Αλεξ που είναι πολύ καλό αγόρι. Οπως κι αυτός. Επειδή δεν θα φέρει μαζί του παιχνίδια και δεν έχει παιχνίδια, η [αδελφή του] Κάθριν θα μοιραστεί μαζί του το λαγουδάκι της και εγώ θα μοιραστώ το ποδήλατο μου και θα τον μάθω να κάνει ποδήλατο και θα του μάθω πρόσθεση και αφαίρεση στα μαθηματικά… Σας ευχαριστώ πολύ, σας περιμένω να έρθετε. Αλεξ, 6 ετών».
![Από ένα παιδί για ένα παιδί-θύμα του πολέμου στη Συρία [ βίντεο ]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2016/09/F6r1kbQH8hI-980x551.jpg)