Επιστρέφοντας σε ένα από τα αγαπημένα θέματα της στήλης, στα swipe files των κόμικς, που προκαλούν πάντα την απορία και τον αναστοχασμό για το αν πρόκειται για απότιση φόρου τιμής, παρωδία, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή απλή σύμπτωση, αξίζει ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Brian Bolland που έχει κατ’ επανάληψη αξιοποιηθεί από καλλιτέχνες των κόμικς αλλά και των εικαστικών τεχνών.
O Ισλανδός Erro έχει κοπιάρει το Tank Girl του Bolland σε μια σύνθεση που δέχτηκε τα πυρά του Βρετανού δημιουργού, καθώς δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην πηγή, ο Steven Claydon χρησιμοποίησε τον Jigsaw Man σε μια εγκατάστασή του που επαινέθηκε από τον Bolland και είχε σαφή αναφορά στο έργο από το οποίο προήλθε, ενώ πιο πρόσφατο περιστατικό είναι μια Wonder Woman του Bolland που χρησιμοποιήθηκε εμφανώς ως πρώτη ύλη από τον Benoit Pare.

Ο Pare, ένας εξαιρετικός και επιτυχημένος Γάλλος καλλιτέχνης, που ζει και δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας, βασίζει τη δική του σύνθεση πάνω σε μια εικόνα του Bolland, αλλά με σαφείς τροποποιήσεις και προσθήκες που την καθιστούν κάτι νέο. Το ίδιο έπραττε ο Roy Lichtenstein επί σειρά ετών και άλλοι pop καλλιτέχνες του παρελθόντος όπως και πολλοί σύγχρονοι δημιουργοί, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε λιγότερο.
Οι προθέσεις τους ποικίλλουν και η ερμηνεία των έργων τους δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Το μόνο σίγουρο είναι πως έστω και μια μικρή αναφορά μονάχα στον καλλιτέχνη των κόμικς από τον οποίο εμπνεύστηκαν ή καταφανώς χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το δικό τους, θα ήταν μια πράξη δικαιοσύνης και αναγνώρισης.
