• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  54%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα οφέλη από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας

 • A-
 • A+
Η καθημερινή κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας αποκαθιστά τη βακτηριακή ποικιλομορφία και την ισορροπία της εντερικής λειτουργίας, ενώ δρα και βελτιωτικά στην ψυχολογική διάθεση.

Στο ειδικό περιοδικό Διατροφικής Βιοχημείας (Journal of Nutritional Biochemistry) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα εντυπωσιακά συμπεράσματα μιας έρευνας που θέλησε να διερευνήσει τις συνέπειες από την κατανάλωση καθημερινά μαύρης σοκολάτας στην ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα δεν εστίασε στις πολλές σωματικές συνέπειες της διατροφής με σοκολάτα, αλλά τις επιπτώσεις της στην ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών.

Η έρευνα έγινε σε έναν αριθμό ενήλικων εθελοντών που είχαν χωριστεί σε τρείς ομάδες: 18 εθελοντές έπρεπε να καταναλώνουν καθημερινά 30 γραμμάρια πικρής μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο, δηλαδή κακαομάζα 85%. Η δεύτερη ομάδα από 16 εθελοντές έπρεπε να καταναλώνει την ίδια ποσότητα γλυκόπικρης σοκολάτας με κακαομάζα 70%, ενώ η τρίτη ομάδα-ελέγχου από 14 άτομα δεν έπρεπε να καταναλώνει καθόλου σοκολάτα.

Οι εθελοντές της πρώτης και της δεύτερης ομάδας έπρεπε για ένα χρονικό διάστημα να καταναλώνουν καθημερινά από τρεις δόσεις 10 γραμμαρίων από την αντίστοιχη για την ομάδα τους μαύρη σοκολάτα, δηλαδή συνολικά 30 γραμμάρια την ημέρα, ενώ δεν γνώριζαν την κακαομάζα ή τύπο της μαύρης σοκολάτας που έτρωγαν καθημερινά. Η έρευνα διαρκούσε τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές μετρούσαν καθημερινά με ειδικά τεστ την ψυχολογική κατάσταση και τη διάθεση των εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν σε λεπτομερείς βιοχημικές αναλύσεις του εντερικού μικροβιώματος και των περιττωμάτων τους.

Μελετώντας της συνέπειες της κατανάλωσης στον άξονα έντερο-εγκέφαλος των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πρώτη ομάδα μία σταδιακή τάση βελτίωσης των αρνητικών αντιδράσεων στην πολύ πικρή σοκολάτα (με κακαομάζα 85%), ενώ αυτό δεν συνέβαινε στη δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μόνο γλυκόπικρη σοκολάτα (με κακαομάζα 70%).

Οι αρνητικές αντιδράσεις και η δυσφορία αποτελούν έναν δείκτη των αρνητικών αισθημάτων και το να μην εκδηλώνει κανείς τέτοια αρνητικά αισθήματα σημαίνει ότι: είναι πιο ήρεμος, έχει μία πιο θετική εικόνα του εαυτού του και της κατάστασης που βιώνει και γενικά ότι αισθάνεται καλά.

Αυτές οι θετικές ψυχολογικές ενδείξεις, συνοδεύονταν από την πολύ καλύτερη εντερική κατάσταση και ισορροπία της πρώτης ομάδας και λιγότερο της δεύτερης, ενώ δεν εμφανίζονταν εξίσου συχνά στην τρίτη ομάδα ελέγχου. Ετσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σαφής βελτίωση της διάθεσης συνδέονταν πάντα με την μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία και εντερική ισορροπία.

Η καθημερινή κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, αποκαθιστά τη βακτηριακή ποικιλομορφία και την ισορροπία της εντερικής λειτουργίας. Γεγονός που, με τη σειρά του, δρα θετικά και βελτιωτικά στη ψυχολογική διάθεση των καθημερινών καταναλωτών της μαύρης σοκολάτας.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι βιοχημικές και οι ιατρικές μελέτες που δείχνουν σαφώς ότι τόσο το κακάο όσο και η μαύρη σοκολάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν και τα φλαβονοειδή, δηλαδή τους πολύτιμους φυτικούς μεταβολίτες, που δρουν όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης και των γνωστικών λειτουργιών μας, αλλά και στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. Επίσης, είναι από καιρό γνωστό ότι η 2-φαινυλαιθαναμίνη, που υπάρχει στην σοκολάτα, λειτουργεί ως τονωτική και διεγερτική ουσία για τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Η μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, που από πολλούς θεωρείται η βασίλισσα των γλυκών, δεν προσφέρει μόνο γευστικές απολαύσεις, αλλά και πολλά οφέλη στην ψυχοσωματική μας υγεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστήμονες αντέστρεψαν τη γήρανση στα ανθρώπινα κύτταρα
Τα γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ανανεωθούν, με τη χρήση χημικών ουσιών παρόμοιων με τη ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μια ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα, όπως...
Επιστήμονες αντέστρεψαν τη γήρανση στα ανθρώπινα κύτταρα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η καραντίνα γεννά πείνα για ανθρώπινες επαφές
Τις νευρολογικές βάσεις της ψυχοσωματικής δυσφορίας λόγω της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης μελέτησαν Αμερικανοί ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Η καραντίνα γεννά πείνα για ανθρώπινες επαφές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
Η χρήση μάσκας δεν επαρκεί για την προστασία από την μόλυνση από κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Warwick Business School.
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το θαυματουργό παρθένο ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση της άνοιας
Νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» μπορεί να αποτρέψει την τοξική συσσώρευση της πρωτεΐνης «ταυ», η οποία αποτελεί...
Το θαυματουργό παρθένο ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση της άνοιας
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
Επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η παχυσαρκία αναπτύσσεται ταχύτερα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις
Η επιδημία της παχυσαρκίας, που επιδεινώνεται συνεχώς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οφείλεται ολοένα περισσότερο στα παραπανίσια κιλά που παίρνουν οι πληθυσμοί στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις.
Η παχυσαρκία αναπτύσσεται ταχύτερα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας